Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Riisnæs/Kompen treffer blink

KAMPENJAZZ, SØNDAG 6. MARS 2016: Det er fullt trøkk med VM i skiskyting i Oslo. Noen av de norske atletene bommet grovt å blikene, selv om gamlefar 42-årige Ole E. Bjørndalen skjøt sikkert, og han har allerede satt en nærmest uslåelig rekord i skisporet og på skytearenaen.

Men i Caféteateret på Grønland inviterte Kampenjazz til et møte med en annen gamlefar og stormester. Da Kristoffer Kompen fikk spørsmål fra jazzklubben om han hadde noen ideer om nye ting på gang,var svaret umiddelbart at han gjerne ville spille med den nyslåtte 70-åringen Knut Riisnæs. Og vi skjønner godt hvorfor.

Knut Riisnæs har vært en av de fremste stemmene i norsk jazz siden 1960-tallet – og han fortsetter å skape vakker musikk. Ofte i samarbeid med musikere som kunne vært hans barn – og etterhvert nesten barnebarn!

Kristoffer Kompen avsluttet i fjor sin mastergrad på Norges Musikkhøgskole, med blant annet et prosjekt som gjenskapte – i bokstavelig forstand – 1920-tallets standardlåter til en moderne språkdrakt. Prosjektet Fåx Trått hadde konsert i denne klubben for drøyt ett år siden. Konserten ble anmeldt her på salt peanuts*.

Kompen har tidligere vist en forkjærlighet for swing-trombonister, bl.a. gjennom hans tribute til Jack Teagarden. I dette musikalske universet har Kompen rekreert musikken og evnet ikke bare å flytte noen grensesteiner i fornyelsen av denne sjangeren, men også å fornye den – gjøre den relevant og kontemporær til vår verden! Nå skulle han gå over i et mer åpenbart bop-landskap – hvor den store stjerna var Jay Jay Johnson. Ville han evne noe av det samme her?

Med seg på scenen hadde de to Anders Aarum på piano, Jo Skaansar på bass og Hermund Nygård på trommer. Vi ble presentert for tre låter av Aarum, bl.a. «Sheriff 2» og «… if I were a panda», tre av Kompen, «Viken», «Million dollar, maybe» og en strålende tribute til J.J. Johnson og låta «Jay Jay» – foreløpig uten tittel, men som heretter jo  hete «Kay Kay»! På oppfordring fra sine medmusikanter dro Riisnæs i gang med del 3 fra suiten «Flukt» fra plata med samme navn. I tillegg fikk vi høre Kenny Wheelers «One Two Three» og bassisten Marc Johnsons «Faith in You».

Det ble en strålende kveld i lag med musikere som strålte om kapp med lyskasterne – av musikkglede og humor. Ikke banebrytende musikk, men vakker neo-bop av musikere som brenner etter å glede sitt publikum.

Aarums pianospill er som skapt for slike sammenhenger, han gir gjennom sitt spill sine medmusikanter musikalske klapp på skulderen og push og pull når det trengs. Hermund Nygård har et delikat og deilig vispespill der det er riktig, og med en strålende timing. Det er en nytelse å oppleve Jo Skaansar tilbake på scenen igjen. Selv om psykologistudiene har tatt det meste av hans tid de siste årene har han fortsatt sine chops i behold.

Men det er de to blåserne som virkelig står fram. Kompen og Riisnæs framstår som et nytt og spennende par – fordi de er like lekne i sin tilnærming til å utøve musikken. Denne lekenheten smitter ikke bare over på kollegene i bandet, men også på oss som publikum.

En swingende bop-kveld på Kampenjazz! Om det ikke skjedde oppe i Holmenkollen denne søndagen, ble det ni fulle hus nede på Grønland. Gamle, unge Knut Riisnæs setter en nær uslåelig standard … igjen.

Tekst og foto: Johan Hauknes