Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Tett og fint med Kannegaard

TRIOENS KUNST II, KAMPENJAZZ, OSLO, SØNDAG 3. NOVEMBER 2019: For en søndag i Oslo. På Cosmopolite spiller det franske progjazzrock-bandet Magma med 71-årige Christian Vander fremdeles bak trommene. På Victoria spiller 81-åringen Charles Lloyd med sitt Kindred Spirits-band. Men vi, vi velger ungdommen! Vi velger oss Maria Kannegaard Trio.

Dette er andre konsert i Kampenjazz’ konsertserie «Trioens kunst», med Maria Kannegaard trio. Som rapportert i omtalen av Moskus’ konsert i samme serien en uke tidligere, er tanken med konsertserien å vise fram noe av bredden i den delen av det norske musikklandskapet som er skapt med en pianobasert trio som utgangspunkt for presentasjonen av moderne akustisk jazz.

I vinter fikk vi den gledelige beskjeden om at Maria Kannegaard var tilbake etter lengre tids sykdom. Etter comebacket under Jazzfest i Trondheim i mai, har hun, sammen med Ole Morten Vågan på bass og Thomas Strønen på trommer, spilt under Nattjazzen i Bergen og på Moldejazz. De som følger med på salt peanuts* vet at disse konsertene gledet våre anmeldere. (Rapport fra konserten på Nattjazz kan du lese HER, og rapporten fra konserten i Molde finner du HER). Men ikke nok med det, kort tid før konserten har de også fullført innspillingen av i ny plate som vil komme ut på platelabelen Jazzland til vinteren.

Det ble ikke et fyrverkeri av en konsert, det ville overhodet ikke kle Maria Kannegaards musikk. Tvert imot er det som en langsomt varmende og intens ild, som brenner og brenner. En livgivende varme. For i motsetning til å svi av alt kruttet i ett stort og øredøvende øyeblikk er dette musikk som kryper inn i kropp og sjel, musikk som setter alle de omløp kroppen og sinnet er avhengig av i full farat.

Kannegaards låter er ofte noen medrivende vamp, eller ostinater. Det er nesten umulig å sitte stille. Men samtidig kan andre tema være så usigelig vakre og følelsesmessig sterke at det er umulig å ikke bli berørt.

I forhold til de to øvrige konsertene vi har omtalt i salt peanuts* med denne trioen etter gjenfødelsen i mai i år, opplevde jeg de tre som enda mer intergrerte i uttrykket. De hadde i den perioden som har gått løftet uttrykket enda noen flere hakk oppover.

Det er bare å begynne å se fram til den nye plata, og til nye konsertopplevelser i lag med Maria Kannegaard og hennes to kumpaner.

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Käthe Øien


Maria Kannegaard


Ole Morten Vågan


Thomas Strønen