Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Danish Music Awards Jazz 2022: Her er vinderne!

Den danske jazzscene blev fejret med et brag af et show i en propfyldt Musikhusets Store Sal i Århus. Du kan nu læse om alle aftenens vindere!

Jeanett Albeck styrede igen slagets gang, og udbuddet af optrædende var lige så flot og varieret i praksis, som det så ud på plakaten. Aftenens første pris var for Årets Vokaljazzudgivelse. Prisen gik til Tone of Voice Orchestra, der blev hyldet for at skabe “en original lyd, der blander elementer fra forskellige genrer, men samtidig er helt sin egen,” og blandt andet at inddrage genrer med ophav langt fra Danmarks grænser.

Jazz i Trekantens Karsten- og Sussie Bech præsenterede prisen for Årets Nye Jazznavn. Her blev vinderen det unge københavnske band ALAWARI. Bandet er på kort tid blevet meget anmelderrost, og blev af akademiet kaldt for et nyt stærkt kollektiv på den danske scene.

Den næste pris på programmet var for Årets Tværæstetiske Udgivelse. Prisen blev uddelt til Lars Greve, der i akademiet er rost for at have begået “et fantastisk audiovisuelt værk, som opleves forskelligt på enten video eller en smuk vinyl.”

Prisen for Årets Track gik til Horse Orchestra for nummeret ”Montag ist vielleicht der lustigste tag”. Akademi-medlemmer kalder nummeret for “En bastard mellem ABBA, Herb Albert og Mingus. Det er som et helt album i single-format” og påpeger desuden at tracket inkarnerer alt hvad Horse Orchestra står for af blandt andet musikalitet og humørsvingninger.

Børnejazzprisen, særpriser og jazzlegater
Børnejazzprisen blev uddelt tidligere på dagen ved et selvstændigt show på Gellerupscenen. Her blev vinderen Casper Mikkelsen & En FanJAZZtisk Trommerejse, der blev kåret af den fremmødte børnejury efter en medrivende koncert.

Efter dét lille intermezzo blev det tid til uddelingen af JazzDanmark Prisen for Årets Koncertoplevelse. Hertil gik JazzDanmarks konstituerede sekretariatsleder Agnete Seerup på scenen sammen med de to bestyrelsesmedlemmer Maj-Britt Kramer og Anders Ørbæk. Vinderen blev det Hess Is More-ledte projekt Apollonian Circles, der igennem en årrække har stået bag nogle stort anlagte og meget immersive koncertarrangementer.

De to P8-værter Ida Rud og Niels Christian Cederberg præsenterede herefter stations egen særpris for Årets Ildsjæl. Redaktionen valgte her at præmiere Anders Ørbæk for sit arbejde med Aarhus Jazz Orchestra, der er blevet en lokal institution mere end “blot” et big band.

Jazzlegaterne til Årets Musiker og Årets Orkester gik til hhv. Kjeld Lauritsen og Bévort 3, der begge blev rost for deres utrættelighed og vilje til at involvere sig i flere aspekter af jazzscenen og kulturlivet. Sidstnævnte kunne efterfølgende indtage scenen med deres klassiske og intense trio-jazz.

Et væld af priser
Årets Jazzkomponist gik ligeledes til Horse Orchestra. Årets Eksperimenterende Udgivelse blev, naturligvis fristes man til at sige, præsenteret af T.S. Høeg. Her skulle Horse Orchestras Jeppe Zeeberg (bildet) på scenen for tredje gang – denne gang dog med sin soloplade “Conventional”. “Med speederen i bund skydes lytteren ud i et energisk racerløb af punkjazz, hvor man i hvert sving på vejen overraskes af nye påfund,” udtales det i akademiet om udgivelsen.

Aftenens hovedpris, Årets Jazzudgivelse, blev uddelt til Jeppe Gram for albummet «The Doldrums». Akademi-udtalelsen roser Grams udgivelse med flotte ord: “Kunstneren bag udgivelsen er i mere end én forstand fremme på beatet med denne yderst vellykkede udgivelse. Pladen er tidløs god stil og et groovy og godt selskab. Lige i skabet med overskud, swung og ikke mindst ubesværethed. En fantastisk jazzplade med såvel unge som modne røster, der overbeviser os om, at jazzen har bevaret sin kraft siden 1960’erne – og er klar til 60 år mere.“

Med ovenstående priser og en funklende optræden fra Gitte Hænning & Aarhus Jazz Orchestra var årets Danish Music Awards Jazz slut. Vi glæder os allerede til næste år, hvor vi skal fejre 100-året for jazzens ankomst i Danmark. Stay tuned!

Vinderne er:
Årets Jazzudgivelse:
Jeppe Gram – The Doldrums (Storyville Records)

Årets Jazzkomponist
Horse Orchestra for Horse Orchestra – The Milkman Cometh (Selvudgivet)

Årets Vokaljazzudgivelse
Tone of Voice Orchestra – Tone of Voice Orchestra (Stunt/Sundance)

Årets Eksperimenterende Udgivelse
Jeppe Zeeberg – Conventional (Selvudgivet)

Årets Nye Jazznavn
ALAWARI – ALAWARI (April Records)

Årets Tværæstetiske Udgivelse
Lars Greve – En verden, der melder sig (Selvudgivet)

Årets Track
Horse Orchestra – Montag ist vielleicht der lustigste Tag (Selvudgivet)

Børnejazzprisen
Casper Mikkelsen & En FanJAZZtisk Trommerejse

P8 Jazz Prisen – Årets Ildsjæl
Anders Ørbæk, Orkesterchef for Aarhus Jazz Orchestra

JazzDanmark Prisen – Årets Koncertoplevelse
Apollonian Circles, arrangeret af Hess Is More

Jazzlegatet – Årets Musiker
Kjeld Lauritsen

Jazzlegatet – Årets Orkester
Bévort 3

Tekst: pressemelding fra Jazz Danmark
Foto: Jan Granlie

Skriv et svar