Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Den danske jazzscene • august 2014.

Jazz i Danmark udvikler sig, ligesom alle andre steder, ved knopskydning.

De umiddelbart mest frugtbare knopper på jazztræet i disse år ligner ikke tidligere års. De elektroniske knopper er de mest farverige og springer hurtigst ud med de kraftigste blomster. Men spørgsmålet er om de sætter frø, der også er interessante næste år og næste år igen – eller om ti-tyve-tredive år.

Selvom de stadig har et stort og trofast publikum, er genrerne swing, mainstream, bebop/moderne og de senest tilkomne fusion og world/jazz trange kår i nutidens Danmark. I stedet er fokus rettet mod de elektroniske hybrider.

Herunder er en kort præsentation af den eneste tilbageværende jazzorganisation samt medier der beskæftiger sig med jazz, de vigtigste spillesteder, festivals og de pladeselskaber, der tegner det danske jazzscene i august 2014.

 

Organisationen
JazzDanmark · http://www.jazzdanmark.dk
– Organisation JazzDanmark er sammenslutningen af alle de jazzorganisationer, der opstod i halvfjerdserne. Organisationen arrangerer musikerstævner, internationale fremstød for dansk jazz og er offentligt finansieret.
Aviser, tidsskrift og radio
– De to aviser (Berlingske Tidende · http://www.b.dk og Politiken · http://www.pol.dk), der dækker jazzen i Danmark anmelder fortrinsvis enten henholdsvis pop/jazz og overvejende avantgardejazz.

– Tidsskriftet Jazz Special (wwhttp://www.jazzspecial.dk), tilbyder danske og internationale jazznyheder, interviews, anmeldelser og dybdeborende artikler og arbejder i denne tid på udgivelse nummer 140. I samme ”familie” findes også postordrefirmaet http://www.jazzklubben.dk, pladeselskabet Stunt Records (http://www.sundance.dk) og caféen/pladebutikken/spillestedet JazzCup.

Danmarks Radio (DR) stoppede i 2008 live-optagelser med jazz og har ikke programmer som løbende beretter om, hvad der sker på scenen. Den DR-drevne DAB kanal DR8 (www.dr.dk/p8jazz) spiller imødekommende mainstream jazz.

– Den privat drevne radiostation http://www.radiojazz.dk har en bredt orienteret programflade, hvor indsigtsfulde medarbejdere spiller musik i alle de genrer, der kan siges at relatere til jazzen. Radio Jazz arrangerer også koncerter med akustisk, håndspillet jazz, der indspilles og udsendes på stationen.


Spillesteder i København.

Jazzhus Montmartre · http://www.jazzhusmontmartre.dk
– Fra 2010 er Jazzhus Montmartre atter tilbage på den oprindelige adresse i et flot indrettet lokale. Et af Europas bedste steder at lytte til jazz. Et ambitiøst og kompromisløst program præsenterer såvel etablerede navne som nyligt opdukkede talenter fra ind- og udland. Jazzhus Montmartre har plads til ca. 90 personer. Lyden er fin, atmosfæren er allerede som den skal være og man får en god og professionel betjening. Coming attractions: Rodney Green, Scott Colley, Brian Blade, Bollani/Bodilsen/Lund, Robert Lakatos, Billy Hart, Marilyn Mazur/Josefine Cronholm/Krister Jonsson, Christian Sands – dertil førende danske musikere, bl.a. Thomas Clausen, Carsten Dahl, Alex Riel, Jesper Lundgaard, Mads Vinding, Thomas Fonnesbæk m.fl.

Jazzhouse · http://www.jazzhouse.dk
– (Copenhagen) Jazzhouse startede 1991 som afløser for Montmartre, og var frem til 2008 et markant forum for dansk, skandinavisk, europæisk og international jazz og det, der ligner. Efter ledelsesskift i 2009 ændrede Jazzhouse karakter og i dag satses der målrettet på elektronisk og/eller pop/rock-influeret musik for unge mennesker. Coming attractions: en masse electronica, Simon Toldam Trio, Claire Martin og John Scofield/Steve Swallow/Bill Stewart.

JazzCup · http://www.jazzklubben.dk/pdf/jazzcupprogram.pdf
– JazzCup er café, pladebutik i et. Smukt beliggende overfor Rosenborg Slot er der plads til ca. 80 siddende. JazzCup er aktiv i vinterhalvåret og under Copenhagen Jazz Festival. På den intime scene står Danmarks førende og internationale musikere så tæt, at man kan se sveden på musikernes ansigter, mærke svirpet fra trommerne og skal dukke sig for trombonen. Coming attractions: Jan Kaspersen, Christina von Bülow, Jerry Bergonzi, Carsten Dahl/Jakob Dinesen, Kjeld Lauritsen Hammond Organ 7, Jacob Christoffersen Trio m.fl.

Paradise Jazz/Unicorn · http://www.paradisejazz.dk
– Er man til moderne akustisk jazz, spillet af de allerbedste musikere i Danmark, får man det ikke bedre end i regi af de to foreninger Paradise Jazz og Unicorn. Koncerterne bliver primært afholdt i Huset midt i byen (Paradise) eller i Copenhagen Jazzhouse (Unicorn). Paradise og Unicorn præsenterer et kompromisløst og modigt program, hvor det kunstneriske indhold er væsentligere end indpakningen. Coming attractions: Hans Ulrik, George Garzone, Jacob Bro, Jesper Zeuthen, Hugh Steinmetz, Monday Night Big Band – dir. Niels Jørgen Steen, Bernt Rosengren, Mads Hyhne, Phil Markowitz, Nico Gori/Paolo Russo m.fl.

Kvarterhuset · http://http://kulturogfritid.kk.dk/kvarterhuset/kalender
– En nykomling på den københavnske scene er dette lokale initiativ i kommunalt regi på Amager – en bydel som ellers ikke er kendt for jazz. Lokalt boende musikere står for programmet. I et højloftet, nøgent lokale præsenteres nyere jazz, der ikke er for fastholdere. Stilistisk bredt og uformelt. Coming attractions: Emil de Waal/Nulle, The Orchestra plays DK Music, Morten Haxholm/Ari Hoenig/Jonathan Kreisberg, Indra/Uffe Steen, Makido Hirabashi/Marilyn Mazur/Klavs Hovman, Jens Søndergaard/Thomas Bornø/Bo Stief, Søren Dahl, Joona Toivonen Trio.

The Standard · http://www.thestandardcph.dk
– Celebrity-kokken Claus Meyer og jazzentreprenøren og –pianisten Niels Lan Doky står bag dette initiativ, hvor den gamle færgeterminal ved Københavns havn er konverteret til restauranter og en jazzklub med plads til 68 personer. Programmet er internationale kunstnere, akkompagneret af de bedste danske musikere. Coming attractions: Niels Lan Doky, Gary Peacock, Birelli Lagrene, Mike Stern, Chris Minh Doky, Dave Young m.fl.

 

Spillesteder uden for København:
Giant Steps, Svendborg · http://www.giantsteps.dk
– Indenfor de sidste 10-15 år har denne forening markeret sig som en scene, der både kan og tør præsentere kvalitetsmusik. Giant Steps holder til på forskellige venues i det sydfynske og profilen er primært de bedste danske navne.

Jazzhus Dexter, Odense · http://www.dexter.dk
– Her høres det bedste af den danske akustiske jazz i et lavloftet, mørkt lokale mens der indtages god, lokal øl. God lyd og venlig betjening.

Jazzselskabet, Aarhus · http://www.jazzselskabetaarhus.dk
– I landets næststørste by kan man høre levende jazz med jævne mellemrum. Som oftest arrangeret af Jazzselskabet og som oftest med lokale navne eller jazz med solide rødder i bebop m.m.

Kulturhusene · Kulturhusnetværket · http://www.knd.dk
– Rundt om i Danmarks små 30 kulturhus kan man være heldig at finde jazz på programmet. Som oftest sangerinderne eller musik i den mere lettilgængelige del af jazzen. Kulturhusene findes i alle de større byer.


Jazzfestivals:
Copenhagen Jazz Festival · http://www.jazz.dk
– Med start i 1979 er Copenhagen Jazz Festival en af Europas ældste og med garanti den mest omfattende. Perioden er den første hele uge i juli. Over 100 spillesteder præsenterer hvert år over 1.200 koncerter i og omkring København. Musikken kan høre på caféer, restauranter, i klubber, koncertsale, på gadehjørner, i parker, kirker, ved havnen og alle mulige (og umulige) steder. Lokale, skandinaviske, europæiske og internationale kunstnere i en kakafonisk (stil)blanding står på programmet.

Aarhus Jazz Festival · http://www.jazzfest.dk
– Aarhus Jazz Festival starter hvor Copenhagen Jazz Festival slutter – altså den anden hele uge i juli. Betydeligt færre koncerter end storebror, men en hyggelig og intim festival, hvor kombinationen øl og jazz stadig er aktuel.

Copenhagen Vinterjazz · http://www.jazz.dk/vinterjazz
– Copenhagen Jazz Festival står ligeledes bag Vinterjazzen – en ti dages event, der fyres af på de mest markante spillesteder landet over i overgangen mellem januar og februar. Her satses der primært på lokale, krydret med enkelte internationale navne og der er knap så mange venues involveret. Et kærkomment tiltag i den mørke tid.

Tversted Jazzy Days · http://www.jazzydays.dk/With_fl/Html/index.html
– I det nordvestligste Jylland – tæt på færgerne til Norge – ligge den lille by Tversted, der er landskendt via sin satsning på Jazzy Days; en lille festival i oktober og november, hvor der præsenteres såvel god dansk musik som internationale navne.


De vigtigste danske jazzpladeselskaber:
Stunt Records · http://www.sundance.dk
– Stunt Records blev startet i 1983 og har været med til at bygge en stor del af de musikere, der tegner dansk jazz de sidste 30 år op. Stunt er en uundværlig del af dansk jazz og har bidraget og bidrager fortsat fantastisk meget til dansk jazzhistorie.

ILK · http://www.ilkmusic.com
– Vil man vide hvad der sker på den danske jazz-undergrundscene, er ILK Records det helt rette valg. ILK er musikerdrevet og derfor 100 % kompromisløs i sin udgivelsespolitik.

Storyville · http://www.storyvillerecords.com
– Storyville er, med start i 1952, selskabet, der udgiver fint restaurerede plader med liveindspilninger med jazzens giganter fra halvtredserne, blues, avantgardejazz, masser af traditionel jazz, men også en del nutidig musik.

SteepleChase · http://http://www.steeplechase.dk
– Nok det danske jazzpladeselskab, der har solgt flest plader nogensinde. Startet i 1972 og med international distribution og med den samme profil som dengang; akustisk jazz uden dikkedarer. Solist, rytmegruppe, 1-2-3-4 og så af sted.

Cope Records/Calibrated records · http://www.coperecords.com
– Her kan hvem som helst få udgivet en plade, hvis man selv vil være med til at finansiere den. To stilistisk meget varierede selskaber med mange fine udgivelser på listen. Musikerstyret og med en god, steady udgivelsespolitik.

Tekst: Niels Christensen

Skriv et svar