Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Det finske jazzforbundets Yrjö-pris til saksofonisten Linda Fredriksson

De mest prestisjefylte anerkjennelsene på den finske jazzscenen ble delt ut på Tampere Jazz Happening fredag 3. november. Yrjö-prisen fra det finske jazzforbundet gikk i år til saksofonisten Linda Fredriksson, mens den nye Taimi-prisen for unge musikere ble gitt til pianisten og treblåseren Joonatan Henriksson. Konsertarrangør Marita Nyrhinen mottok «Shadow Yrjö»-prisen for sine bidrag til jazzen.

Prisen har blitt delt ut siden 1967 til en fremtredende finsk jazzmusiker. Og tidligere år har prisen blitt tildelt trompetisten Jukka Eskola (2022), trommeslageren Mikko Hassinen (2021), saksofonisten Timo Lassy (2020) og pianisten Riitta Paakki (2019).

Linda Fredriksson har fremstått som en av vår tids mest spennende finske jazzartister.

«Hennes særegne stemme og sterke uttrykk har funnet anerkjennende publikum både nasjonalt og internasjonalt», sier Minnakaisa Kuivalainen, som er medlem av priskomiteen sammensatt av Jazzforbundets styre, og forklarer begrunnelsen for anerkjennelsen. «Fredrikssons eksplosivt populære soloalbum ble innledningen til en imponerende karriere som instrumentalist, med talenter anerkjent på internasjonal skala. Fredrikssons musikk berører publikum følsomt og overbevisende, på tvers av sjangergrenser», sier Kuivalainen.

Linda Fredriksson er kjent som en dristig improvisator og en særegen musiker som overskrider grenser. Hun befestet sin posisjon blant de lyseste navnene i finsk jazz, spesielt med debutsoloalbumet Juniper (We Jazz Records 2021), som fikk usedvanlig rosende anmeldelser fra både kritikere og publikum. Albumet ble tildelt Jazz Emma Award og Teosto-prisen i 2022. Før solokarrieren ble Fredriksson kjent i band som Mopo, Superposition og Ricky-Tick Big Band, i tillegg til samarbeid med artister som Ultra Bra, Raoul Björkenheim, Timo Lassy og Olavi Uusivirta.

Fredriksson begynte sine musikalske studier som 9-åring med altsaksofon. Siden den gang har instrumentrepertoaret blitt utvidet til også å omfatte barytonsaksofon, fløyte og bassklarinett. Fredriksson, som er uteksaminert som Master of Music fra Sibelius-akademiet, er spesielt kjent for sin allsidige barytonsaksofonisme, som spenner fra eteriske melodier til eksplosiv improvisasjon.

salt peanuts* stiller seg i den lannge køen av gratulanter, og gleder oss til å høre henne igjen, både i Jupiter, og de mange andre prosjektene hun kommer til å dukke opp i framover.

Pressemelding fra det finske jazzforbundet
Foto: Maarit Kytöharju