Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

En rotekte kunstner har forlatt verden

Zoltan Vincze ble født i Budapest i 1954. Allerede i grunnskolen (Zoltan Kodaly Realskole, 1960-1968) hadde han musikk som fordypningsfag. Etter videregående skole startet han i 1972 sin yrkesutdannelse ved Bela Bartok Musikkakademi, Budapest, en utdannelse som han fullførte i 1977 med hovedinstrumentene saxofon og klarinett, samt musikkpedagogikk. Han spilte med radiostorbandet i Budapest i årene 1975 til 1977.

Zoltan kom til Norge i 1977 og har vært bosatt i Bergen siden 1980. hvor han har arbeidet som frilansmusiker, komponist, arrangør, musikkpedagog, instruktør og dirigent. Det første orkesteret han opptrådte med i Bergen var Little Big Band, som spilte jazz-fusion-musikk. Medvirkende var Geir Rognø, Geir Johannesen og Øyvind Haugland.

Listen over musikere som Zoltan spilte med er lang: Øystein Søbstad, Dag Arnesen, Sigurd Ulveseth, Carsten Dyngeland, Svein Heimvik, Erik Halvorsen, Kenneth Sivertsen, Frode Thingnæs og Tor Endresen, med mange flere. Når det gjelder grupper, kan følgende nevnes: Bergen Blues Band, Søbstad/Vincze Sekstett, Mainstreet, Gruv med Linda Farestveit, Expanding The Blues,Tor Ivar Andreassen sitt EMANON-storband, tre perioder over 30 år i kvartett-samarbeide med Knut Kristiansen med Thelonious Monk sin musikk som spesialitet, samt Bergen Filharmoniske Orkester.

Zoltan spilte også på TV, i radio og på plateinnspillinger. Han ledet også sin egen gruppe: Z-kvartett. Zoltan har til forskjellige tider dirigert samtlige amatørstorband i Bergen.

Han arbeidet for Stageway AS som konsert- og session-musiker, og virket som musikkpedagog, instruktør og dirigent ved Manger Folkehøgskole (1984-85), Bergen Lærerhøgskole (1985- 1987 og 1989-91), Voss Folkehøgskule og Voss Gymnas (1991-92).

Zoltan hadde også privatelever på saxofon, blant andre Aksel Røed. Røed nevner Zoltan med stor  takknemlighet, som en som viste ham veien inn i jazzen.

Zoltan var mangeårig medlem av Bergen Big Band, som takker ham for alle de gode minnene:  De flotte soloene, de kjekke turneene og konsertene rundt om i Europa og Nordamerika, de morsomme kommentarene og den lune humoren.

Ved tre anledninger tok han med musikere fra Bergen til å spille i Ungarn. Ved disse anledningene fikk alle vi som var med føle på den respekten han nøt og statusen han hadde i sitt fødeland.

Han har bl.a. opptrådt på Vossa Jazz, Sildajazz, Nattjazz, Budapest International Jazzfestival, i New York, London og Montreal. Og han har backet artister som Diana Krall, Joe Henderson, Phil Woods, Sissel Kyrkjebø, Carola, Karin Krog og John Surman.

Den spesielle ungarske musikkopplæringen, som går ut på å lære barn å skrive noter like lett som de skriver bokstaver, førte f.eks. til at han kunne stå på bakrommet, når han skulle i studio og skrive ned soloene sine etter hodet, for så å gå inn og spille dem. I denne anledningen kan det også være verd å nevne hans spesielt vakre note-håndskrift.

Det er tydelig at Zoltan hadde en god oppdragelse. Han var høflig, korrekt og hadde en grunnleggende rettferdighetssans. Kort sagt: En gentleman.

Han satte også pris på god og ordentlig tillaget mat.

Zoltan Vincze var som en rotekte kunstner skal være: Begavet, dedikert, idealistisk, arbeidsom, kunnskapsrik, stolt og kompromissløs. Vi som var så heldige å kjenne ham, og arbeide sammen med ham, så alle disse kvalitetene, og sammen med hans varme personlighet og humor, beundret vi ham og ble glade i ham. Men kunstnerlivet var til en pris, i form av at han ofret muligheten til det vi gjerne kaller et A4-liv.

Zoltan etterlater seg én datter, Vivien, som ble født i 1990 av hans daværende samboer  Éva Várszegi.

Han ble 69 år gammel.

Minnene og musikken lever videre.

Takk Zoli!

Carsten Dyngeland, Sigurd Ulveseth og Knut Kristiansen
Foto: Cato Hannevig