Vi gjengir her med tillatelse Jan Ole Otnæs’ tale ved åpningen av den fjortende Blow Out-festivalen onsdag 23. august 2023.
Åpning BLOW OUT 23. august 2023
Jan Ole Otnæs – direktør for Nasjonal jazzscene.
Jeg har fått det ærefulle oppdraget å si noen ord for å åpne den fjortende utgaven av Blow Out her på MIR, stedet hvor det hele starta.
På grunn av ombygginger på MIR var noen utgaver av festivalen lagt til Deichmann og Victoria, men i fjor kom festivalen hjem igjen. Det som er så fint med det, er at alle konsertene kan oppleves i det samme rommet med de samme publikummerne.
Da jeg kom tilbake til Oslo etter 22 år i Bodø og 12 år i Molde var det for å lede Nasjonal jazzscene. De siste ti årene har jeg opplevd og dyrket musikk og jazzbyen Oslo – en av de beste og mest aktive konsertbyene i Europa. Her i byen er det konserter med jazz og beslekta musikk nesten hver dag og enkelte dager 8 – 10 konserter å velge mellom. Gjennomgående svært høy kvalitet og svært stor sjangerbredde – støy, impro, mainstream, fusion, elektronisk musikk, musikk fra alle verdenshjørner og tradjazz. Selv om vi som arrangører ikke har et formalisert samarbeid, holder vi en viss kontakt og forsøker å unngå kollisjoner mellom svært attraktive konserter på samme dag.
Jeg blir av og til spurt om ikke konkurransen er for stor og at det skjer for mye her i byen. Det er klart at vi som arrangører henvender til mye av det samme publikummet, men jeg tenker at det bare virker skjerpende og at aktivitet skaper ny aktivitet og at høy aktivitet gir et godt tilbud til publikum og gode arbeidsmuligheter for musikere. Jeg opplever stor og god kollegialitet mellom oss som arrangører. Vi respekterer hverandre og oppsøker hverandres konserter og arrangement.
Oslo er også en viktig musikkfestivalby, i løpet av to uker i august har vi hatt Øya, Oslo Kammermusikkfestival, Oslo Jazzfestival og Mela. Tidligere i sommer en rekke store pop/rock festivaler og store konserter innendørs og utendørs. Seinere i høst kommer Ultima og Oslo World.
De aller fleste musikkfestivaler blir startet av unge entusiaster med et stort ønske om å dele og formidle den musikken de elsker aller høyest. For svært mange festivaler oppstår det en dynamikk med voksesyke når en er trygt etablert, med mål om å bli stadig større og stadig nå ut til flere og flere. Ofte skjer det på bekostning av det som var den opprinnelige ideen og en tyr lett til kompromisser som en i utgangspunktet ikke hadde tenkt var mulig eller ønskelig. Etter hvert har kommuner, næringslivsaktører og store internasjonale selskap meldt seg på som festivalarrangører og det samlede festivalbildet endrer seg.
Med denne endringa har også festivalfeltet begynt å tenke mer og mer instrumentelt og det kunstneriske innholdet blir ikke nødvendigvis det viktigste argumentet for festivalen. Nå overtar gjerne begreper som stedsutvikling, turisme, næringsutvikling som bærende elementer i festivalene. Dette er sjølsagt viktig, men det må ikke bli det viktigste.
I dette perspektivet er festivalen og konsertserien Blow Out svært viktig og helt nødvendige fordi de først og fremst fokuserer på kunstnerisk innhold og kunstnerisk utvikling. Jeg vet ikke, men tror neppe at Jonas Cambien, Guoste Tamulynaite, Amalie Dahl, Magnus Skavhaug Nergaard og Ståle Liavik Solberg, som har satt sammen årets program har tenkt mye på stedsutvikling når de booket årets artister. Men det de ganske sikkert har tenkt og det de oppnår med programmet, er at de vil dele opplevelser med oss som publikummere og at det gjør Oslo til en bedre og mer interessant by å leve i.
Det kresne programmet de har satt sammen består av musikere fra forskjellige generasjoner, forskjellige kulturer, forskjellige musikalske retninger og ulike estetiske tilnærminger, men alltid med musikk fra den aller øverste hylla. Her skal vi møte etablerte band, nye konstellasjoner og solosett med musikere som har sitt hjerte og ståsted i improscenen. Årets program er usedvanlig sterkt og uten forkleinelse til de øvrige dagene på festivalen og andre norske festivaler så mener jeg at torsdagens program på Blow Out overgår det meste som er mulig å oppleve på én dag på én norsk festival i år.
Ut over festivalens program her på Mir er det viktig å peke på Festivalens samarbeid med Ungdommens Improorkester, et ungdomsensemble som ble startet av Østnorsk jazzsenter i 2021. I år er det samtidsmusikkgruppa Lemur, med Bjørnar Habbestad, Lene Grenager, Hild Sofie Tafjord og Michael Duch, som skal få utfordre ungdommen til improvisasjonsbasert samspill. Resultatet av dette samarbeidet kan høres her på Mir på fredag.
Da gjenstår det bare for meg å si at festivalen er i gang og ønske arrangørene, musikere og publikum lykke til!
Foto: Terje Mosnes