Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Halvard Kausland er død

Så fikk vi den sørgelige beskjeden om at Halvard Kausland var død. En beskjed vi visste ville komme, men ikke nå, rett før jul. Vi visste at han hadde slitt med kreft i lang tid, men vi håpet å se han igjen på scenen, sammen med sin bedre halvdal, Helle Brunvoll i alle fall en gang til før han forsvant for oss.

I følge Wikipedia var han født den 25. april 1945.Han vokste opp i Sund kommune på Sotra utenfor Bergen og begynte i ung alder å spille trekkspill. Men heldigvis var det gitaren som etter hvert ble hans hovedinstrument. I flere perioder hadde han viktige verv i det norske kulturlivet, blant annet som direktør for Vestfoldfestspillene og Norsk jazzforum. Han var også styreleder i Norsk Musikkråd, styreleder i Brageteatret og hele tiden en aktiv og vel respektert gitarist innenfor bebop-avdelingen i den norske jazzen. Men som norsk be bop-gitarist får du ikke den store oppmerksomheten, så Kausland hadde aldri muligheten for å dyrke gitarspillet som en profesjon, selv om han var en av de beste man hadde i Norge.

Som musiker har han vært medlem av Egil Kapstads kvartett, Magni Wentzels kvartett, Einar Iversens trio og Kjell Karlsens Orkester. Han har laget plater sammen med Bjarne Nerem, Egil Kapstad, Ole Jacob Hansen, Atle Hammer, Magni Wentzel, Grethe Kausland, Terje Venås, Sigurd Jansen, Karsten Clauman, Ole Paus, Arild Andersen, Øystein Sunde, Per Asplin, Harald Gundhus, Hans Mathisen og Espen Rud med flere. Han har gjestet de fleste norske og flere internasjonale jazzfestivaler og vært en etterspurt medmusikant.

På turné og i festivalsammenheng har han hatt oppdrag sammen med Ben Webster, Art Farmer, Oliver Nelson, Gerald Wilson, Gloria Coleman, Scott Hamilton, Milt Hinton, Dick Hyman, Monica Zetterlund, Urbie Green, Benny Bailey, Doug Raney, Putte Wichman, med flere. Han har også ledet egne band sammen med blant andre Ditlef Eckhoff, Harald Bergersen, Hans Mathisen og Harald Gundhus. Han har ledet en rekke band, som Brunvoll/Kausland septett, Halvard Kausland kvartett og sammen med Harald Bergersen bandet «Woodwork».

Han stod for to CD-produksjoner i eget navn; «Good Bait» (sammen med Hans Mathisen) og «In Our House». Og sammen med sin kjæreste Helle Brunvoll gjorde han blant annet den fine «Your Song» i 2012. På «In Our House» har han skrevet og arrangert alle låtene og dessuten, sammen med Helle Brunvoll, skrevet tekstene. CDen er tatt opp i Rainbow studio med Jan Erik Kongshaug som lydmann og Hans Mathisen som produsent. Medmusikanter er Tore Johansen, Håvard Fossum, Magne Arnesen, Agnar Aspås og Roger Johansen. Det siste vi fikk fra Halvard på plate var samlingen «Jazz & The City Volume 2» i 2016.

Personlig traff jeg Halvard for en del år siden, via ett av hans band med Helle Brunvoll og bassisten Hans Backenroth, og jeg ble fascinert over hans evne til å treffe oss i publikum med sitt gode gitarspill, som var tuftet på tradisjonene fra be-bop-gitaristene, men som allikevel var hans eget.

Han skulle ha spilt på den store feiringen av det norske Utenriksdepartements jazzmann, Sverre Lunde, sin 70-årsfeiring på Victoria – Nasjonal jazzscene for to uker siden, men han hadde blitt innlagt på sykehus rett før, så han måtte melde avbud til den store festen. Men vi vet alle at han ville ha elsket å være der, sammen med Lunde og alle sine gitarkollegaer.

Personlig var mitt forhold til Halvard godt og nært. Jeg følte han var en god venn, en man kunne diskutere det meste med, men hvor musikken sto i fokus.

Og jeg er sikker på at det i dag er en masse musikere og andre i det norske jazzmiljøet som savner Halvard og hans vennlige vesen og, ikke minst, hans gode gitarspill.

Jeg vil sette på den siste platen med ham og Helle Brunvoll i kveld, for å minnes en usedvanlig god mann for den norske jazzen, en person jeg alltid så på som en god venn. Det er ikke så mange av hans format tilbake, dessverre!

Jeg er sikker på at veldig mange vil savne ham. Det er helt uvirkelig at denne oppegående og skarpe hjernen ikke lenger er blant oss. Jeg vil savne ham hver gang jeg hører de beste bop-gitaristene fra 1960-tallet, og tenke at vi hadde en av disse blant oss noen år.

Men nå er det over, og det er trist.

Jan Granlie