Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Miles Davis 6tet med Buddy Montgomery og Coltrane 1960

Det er en liten sensasjon når et opptak som det har gått rykter om i mange år, plutselig dukker opp.

Vi kan begynne denne historien om den avbildede acetaten med utgivelsen av den enorme — på alle måter — boka «The JOHN COLTRANE Reference» i 2008. Forut for arbeidet med denne boka, hadde det i mange år gått et rykte på e-postlista Coltrane-L på Listserv (er det fortsatt noen som husker listserv?) om konserten på Monterey-festivalen i september 1961 der gitaristen Wes Montgomery spilte med i John Coltranes band. Jimmy Lyons, som var produsent på festivalen, tok ofte opp konserter.

Noen hadde hørt av noen som hadde hørt … osv., at konserten med Coltranes sekstett, med Eric Dolphy, McCoy Tyner, Reggie Workman og Elvin Jones ved siden av Wes Montgomery ,var tatt opp. Kanskje dukket den opp? Professor Lewis Porter, som var med i teamet på den nevnte boka, konkluderte under arbeidet med sin eksellente Coltrane-biografi, at et slik opptak ikke fantes. Til stor skuffelse for mange av oss!

I tillegg til at Coltrane spilte med Wes Montgomery i 1961, så er det kanskje få som vet at han også spilte med Wes’ lillebror, Buddy Montgomery, en meget habil pianist og vibrafonist, en kort periode i 1960. I februar-mars 1960 skulle Miles Davis-bandet på turné, blant annet med konserter i Chicago og i California. På denne tiden hadde Cannonball Adderley forlatt bandet, og Coltrane hadde latt seg overtale til å bli i Miles’ band litt til.

Bandet skulle snart — i mars-april — på Europa-turné og Miles fikk overtalt Coltrane til å bli med i bandet til denne turneen skulle avsluttes i Stuttgart 10. april. Etter det ville John Coltrane etablere egne band, og begynne på det arbeidet som utover samme året ledet til det som ble hans såkalte «klassiske kvartett» og kvintett (så lenge Eric Dolphy var med i bandet). Men det er en helt annen historie.

Miles ville erstatte Cannonball med en ny stemme i bandet og hyrte broder Buddy Montgomery til bandet. Meningen var antakeligvis at det var denne sekstetten som skulle dra til Europa, med 14-dagers-turneen i USA som en oppvarming. Men Buddy Montgomery trakk seg, etter sigende fordi han var redd for å fly, og derfor ikke maktet å være med til Europa.

Dette er intet nytt, det er etablert innsikt for Milesologer og Tranologer. Men akkurat som med broder Wes M, var samarbeidet mellom Trane og Buddy heller ikke dokumentert. Trodde man. For under arbeidet med den nevnte Coltrane-sessionografien fikk teamet bak boka informasjon som indikerte at det fantes et opptak fra en av konsertene på vestkysten i februar-mars 1960:

«A tape of ‘So What’ by the Miles Davis Sextet in February or March 1960, with Buddy Montgomery on vibes, is rumored to exist».

 

Dette har altså vært situasjonen helt siden 2008, helt inntil for fire dager siden.

Den 3. januar ble det på eBay lagt ut for salg en acetat-plate med det beryktede opptaket: 21 minutter på den ene siden av en 12-tommer — med vel 17 minutter av «So What» og nesten fire minutter med utdrag fra «On Green Dolphin Street». Et opptak med Miles Davis-bandet med John Coltrane, Wynton Kelly, Paul Chambers og Jimmy Cobb, ved siden av Buddy Montgomery på vibrafon, fra en konsert i San Francisco Civic Auditorium fredag 4. mars 1960. Konserten var en stort anlagt konsert under tittelen «Dimensions in Jazz», med blant annet Nina Simone, the Jazztet og Vigil Gonsalves’ storband.

Acetatens andre side er fylt med et opptak av Montgomery-brødrene, lillebror Buddy, Wes og storebror Monk, fra klubben Jazz Workshop i San Francisco.

Du kan se salgssiden på eBay her, salget vil avsluttes på kvelden søndag den 10. januar 2021. Selgeren, plateforretningen 3&1 Records i San Francisco, har lagt ut et opptak av siden med Miles Davis-sekstetten på den italienske musikktjenesten Clyp, selv om plata altså befinner seg i California.

Du kan lytte til dette opptaket ved å følge denne lenken. Men vær oppmerksom på at lydkvaliteten er på grensen til horribel, og kun av interesse for de aller mest iherdige Davis- og Trane-heads. Dette er ikke noe for sarte nerver. Så du lytter fullt og helt på eget ansvar. Men du får med deg et par interessante soloer av Miles og Trane på «So What», med elementer som peker i en annen retning enn de fleste andre og samtidige opptakene av låta med de to. Dessverre er det vel begrenset av interaksjonen mellom Buddy, Miles og Trane vi får høre.

Som det er nevnt på labelen på plata, er acetaten laget av et SF-studio(?) med navn sound unlimited. Opptaket er gjort på grunnlag av et opptak fra konserten i Civic Auditorium, gjort med en båndopptaker av type Mohawk Midgetape (kalt Midgitape på labelen). Mohawk Midgetape var en svært tidlig kasettopptaker, med en metallkasett. Kanskje går det an å håpe at den originale kasetten og tapen dukker opp, og at denne tapen av er (litt) bedre lydkvalitet enn acetaten?

Som en selverklært Trane-head er jeg åpenbart svært begeistret over dette, uansett lydkvalitet, og vurderer sterkt å legge inn bud på plata. Men vi får se.

Uansett: Nyt dette historiske opptaket.

 

*******Edit 11. januar 2020**********

Til slutt var det fire-fem bydere på plata. Plata gikk til slutt for US$1358, eller om lag NOK 11 600. Endelig kjøper er ukjent, men befant seg utenfor USA, da den endelige listingen på eBay inkluderer shipping med USPS First Class Mail International.

Johan Hauknes