Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Orglet genfortolkes på Nørrebro

Organ Sound Art Festival 2023 er en musik- og lydkunstfestival, som byder på adskillige genfortolkninger og dekonstruktioner af det instrument, som alle kender og mange møder i juletiden.

Mange musikelskere kommer i december i kontakt med kirkekoncerter og de pibeorgler, som især forbindes med kirkemusikken. Men i KoncertKirken på Nørrebro kan man i stedet for julesalmer opleve et orgel bygget af kloakrør, et skulpturelt orgel bygget af keramiske fugle, et japansk mund-orgel og ikke mindst et fuldt orgel adskilt i elementer og spredt ud over gulvet, så publikum kan sidde midt i instrumentet. Festivalen afsluttes endda med en orgelbygge-workshop for børn, når festivalen løber af stablen i Koncertkirken på Nørrebro 14-17 december.

Orglets iscenesættelser
Kirkeorglet kaldes ofte for instrumenternes konge, men er også blevet kaldt for verdens første synthesizer. Instrumentet vedbliver med at fascinere også moderne komponister, ikke kun på grund af den imponerende klang, men også i kraft af den sindrige mekanik og instrumentets nærmest skulpturelle kvaliteter. Alle disse ting er i spil, når Organ Sound Art Festival over fire dage i december inviterer til udforskning af orglets utrolige verden.

Her bydes på både en lang række hjemmebyggede orgler, uropførelser og bestillingsværker for instrumentet, men festivalen åbner også på fysisk vis orglets verden op for publikum gennem underfundige genopdagelser og skulpturelle iscenesættelser af instrumentet. Oplev bl.a. den unge svenske kunstner Amina Hocine, som til sit værk ātamōn

bygger et nyt orgel i kirken af pvc-rør købt i Bauhaus og en industrikompressor, som normalt er at finde på store byggepladser.

Festivalen byder også på det kritikerroste franske ensemble Pancrace, der selv med lastbil fra Strasbourg medbringer deres Organum til kirken – et fuldt orgel splittet op i otte store kasser, som fordeles i kirkerummet og bringer orgelpibernes klang helt tæt på publikum. Deres koncert markerer samtidig udgivelsen af deres længe ventede andet album Papotier, så der er nok at fejre.

Internationale kunstnere
Der er også plads til store internationale musiknavne, når den svenske komponist Ellen Arkbro går på scenen fredag aften med en helt ny trio bestående af den internationalt anerkendte norske performancekunstner Hanne Lippard og den svenske koncertorganist

Hampus Lindwall. Til festivalen har de skabt en ny performance, som blander egne komponerede værker med elementer fra blandt andre Robert Wyatt, Robert Ashley og Blue Gene Tyranny.

Det er blot nogle af de oplevelser man kan få med sig til dette års Organ Sound Art Festival, der også byder på klassiske orgelværker af bl.a. Phill Niblock og Cory Archangel, bestillingsværker af den norske komponist Aron Dahl og et performanceværk med dansere af den herboende canadiske komponist Matt Choboter.

Om programmet siger kunstnerisk leder, Jan Høgh Stricker: »Jeg tror aldrig, at vi har haft så mange internationale kunstnere på festivalen før, for heller ikke at tale om så mange helt nyskrevne værker og i flere tilfælde helt hjemmebyggede orgler og orgel-lignende instrumenter. Det er en forløsning af kongstanken med den her festival – at vi kan være med til lægge nye kapitler til orgelmusikkens århundreder lange tradition.«

Workshop for børn og unge med Orgelklubben
Festivalen afsluttes søndag i børnene tegn, hvor Katrine Immerkjær Kristiansen, som er kunstnerisk leder for Orgelklubben, vil lede børne i alderen 8-15 gennem en workshop, der bla. byder på fællesbygning af orgel og en afsluttende koncert for forældre og nysgerrige.

Samlet program

TORSDAG 14 DECEMBER 19.30
William Kudahl (DK) Sandra Boss (DK) Amina Hocine (SE) Robert Curgenven (AU)

FREDAG 15 DECEMBER 19.30
Hampus Lindwall (SE)
Matt Choboter (CA/DK) with Ying-Hsueh Chen (TW/DK), Simon Mariegaard (DK) & process choreography by Paulina Rewucka (PL) and Neža Kokalj (SI)
Ellen Arkbro (SE), Hampus Lindwall (SE) & Hanne Lippard (NO)

LØRDAG 16 DECEMBER 19.30
Lil Lacy & Malthe Madsen (DK) Pancrace (FR)
Aron Dahl (NO)
Fuji||||||||||ta (JP)

SØNDAG 17 DECEMBER 14.00-17.00
Workshop for børn med Orgelklubben & Katrine Immerkjær Kristiansen Læs mere om Orgelklubben på: www.orgelklubben.dk

FREDAG 14 – SØNDAG 17 DECEMBER
Mads Kjeldgaard (installationsværk)

Mere info:
Facebook begivenhed
https://www.facebook.com/events/232097493217195