Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Rest In Power, Mars Williams

Den amerikanske saksofonisten Mars Williams ble født den 29. mai 1955, og forlot denne verden altfor tidlig, den 20. november 2023. Han var medlem av det amerikanske new wave-bandet The Waitresses fra 1980 til 1983, og i det britiske post-punk-bandet The Psychedelic Furs fra 1983 til 1989 og igjen fra 2005 til hans død 20. november 2023. Han døde av kreft, 68 år gammel.

Williams var også et grunnleggende medlem av acid jazz-gruppen Liquid Soul og medlem av det frijazz-orienterte NRG Ensemble. Williams ble eksponert for swingmusikk og Dixieland-jazz av sin trompetistfar, og han spilte klassisk klarinett i ti år før han gikk over til saksofon det siste året på videregående, etter å ha blitt sterkt påvirket av musikken til Eric Dolphy, John Coltrane og Charlie Parker.

Etter å ha gått på DePaul University i en periode, tok han kurs hos Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), hvor han studerte hos to av grunnleggerne, Anthony Braxton og Roscoe Mitchell. Som musiker, orkesterleder og arrangør var Williams mest kjent for sin periode fra 1980-1983 med The Waitresses og hans påfølgende karriere med The Psychedelic Furs. Han skulle bare turnere med The Furs i Australia i en måned i 1983 som en midlertidig erstatning for den turnerende saksofonisten Gary Windo, som var opptatt med andre spillejobber. Etter en vellykket turné med The Furs og den samtidige oppløsningen av The Waitresses, ble han fast medlem av den tidligere gruppen til 1989, og ble med igjen i 2005. Han spilte også med Billy Idol, Power Station, Billy Squier, Massacre, Ministry, Die Warzau og The Ike Reilly Assassination. I følge mangeårige Grateful Dead-manager, Rock Scully, spilte Williams av og til i ad-hoc-ensembler på Blues Bar (en privat TriBeCa afterhours-klubb drevet av Dan Aykroyd og John Belushi, med sekstitallsrockere som Rick Danko og Bill Kreutzmann.

Han turnerte og spilte inn plater med Peter Brötzmann Tentet, Vandermark 5, Cinghiale, Our Daughter’s Wedding og Mark Freelands Electroman. Han var aktiv i Chicagos undergrunnsscene både som soloartist og som medlem av kvartetten Extraordinary Popular Delusions. I 2011 spilte han med trioen Scorch i Oslo og Bergen, konserter som seinere ble utgitt på en dobbelt-LP.

Vi har hørt han flere ganger på konsert, senest på en strålende Tedans-konsert på Østre i Bergen i september 2022, sammen med bassisten Christian Meaas Svendsen, klarinettisten Andreas Røysum og trommeslageren Kresten Osgood.

Willams var en krutt-tønne på scenen, og viste alltid hvilken kreativ kraft han var som musiker. Han har vært syk over en lengre periode, men det var allikevel et sjokk, da vi fikk beskjeden om hans «reise til et annet univers».

Vi vil huske Williams som en sterk saksofonstemme, og vi vil savne hans musikk og hyggelige vesen i lang, lang tid.

Tekst og foto: Jan Granlie


Mars Williams på Tedans på Østre i Bergen sammen med Christian Meaas Svendsen, Andreas Røysum og Kresten Osgood.