Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P «Nulle»

Elith «Nulle» Nykjær Jørgensen ble født den 8. februar 1937 i Gentofte, dog forlot denne verden den 11. desember 2023. Han var en institusjon i den danske jazzen, og spilte klarinett, altsaksofon og munnspill, samtidig som han var komponist, manusforfatter, skuespiller og TV-ansatt.

Som musiker er han selvlært og begynte sin karriere tidlig på 1960-tallet i Cap Horn i Nyhavn i København. Gjennom 1960-årene var det jazzband som Cap Horn Blowers (1962–64), Papa Bennys Jazzband (1964–68) og Basse Seidelins Jazzband som fikk glede av hans musikalske talent. Fra 1968 til 1977 spilte han med Fessors Big City Jazzband.

I 1977 sa Elith Nykjær opp sin faste jobb som rekvisittprodusent i Danmarks Radio. Sammen med trompeteren Finn Otto Hansen og Michael Samuelsson dannet han trioen Gadedrengene, som turnerte i Europa og USA, og som var en slags forløper til Nulles senere band, World Orchestra, som ble dannet i 1983. På 1980-tallet var han medlem av grupper som Amok, Influensa og Ombibus.

Fra 1980 jobbet han for TV som forfatter, skuespiller, regissør og komponist. I 11 år laget han sendinger sammen med programmedarbeider Poul Nesgaard og som fast frilanser i «Ungdomsredaksjonen» huskes han blant annet for å ha ledet Københavns daværende overborgmester Egon Weidekamp sammen med unge BZere i en ellers umulig dialog, og hvor Jørn Hjorting til og med fikk de to til å synge. Senere ble svensken Christoffer Barnekow med i seriene «I sannhetens tjeneste» og «Arvefender». Mindre heldig var det da Poul og Nulle i 1980 ledet an med «Hullet i jorden», i julekalenderen «Jul og glønne skove», som ikke falt i smak hos seerne. I 1991 debuterte han som skuespiller i stykket «Mathias», hvor han spilte Jesus.

Siden slutten av 1980-tallet har hans egen gruppe Nulle & Verdensorkestret, der han selv spiller klarinett, turnert i USA og det meste av Europa og spilte på Copenhagen Jazz Festival. Repertoaret strekker seg fra Jelly Roll Morton til Dizzy Gillespie til Kai Normann Andersen.

Men han hadde ingen planer om å slutte med jazzen selv om han begynte å bli gammel. I et intervju med Jyllands-Posten i 2022 sier han: – Jeg har ingen planer om å slutte å spille, men det kommer nok naturlig.

Skal du leve lenge, må du tåle å bli gammel. Senere har han blant annet utgitt plate å gjort konserter med trommeslageren Emil de Waal, banjoisten, tenorsaksofonisten og gitaristen Gustaf Ljunggren og pianisten og keyboardisten Søren Kjærgaard.

Med Nulles død er en viktig del av den danske jazzen gått over i historien.

Jan Granlie