Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BOI AKIH

«from and to infinity»
BOIAKIH10

BOI AKIH er opprinnelig en nederlandsk duo bestående av vokalisten Monica Akihary og gitaristen Niels Brouwer. I den senere tiden har duoen vokst til de nå fremstå som kvintett, hvor Sekou Dioubate er med på 35-strengs kora, Dodó Kís spiller blokkfløyte og Nora Mulder er med på orgel.

Dette er slags verk skrevet av Brouwer til Molucca Bamboowinf Orchestra fra Tuli, en øy som jeg mener ligger i Akiharys opprinnelige hjemland, Indonesia. Senere ble det omarrangert for å fremføres på Orgelpark i Amsterdam for flere orgler (og det er her Mulder kommer inn). Etter dette fant Brouwer og Akihary ut at de burde utgi verket på plate, og nå er tredje «versjon» av denne musikken tilgjengelig for alle som hverken var i Tuli eller på Orgelpark.

Verket er delt inn i tre deler, først «The Sea» i tre deler, «Dryland» i tre deler, før de avrunder med den todelte «Joy».

Jeg har fulgt BOI AKIH siden begynnelsen av 2000-tallet, og har fått lytte til de endringene bandet har gjennomgått. Og det er ingen tvil om at musikken har utviklet seg mye siden starten, hvor duoen var sterkt inspirert av musikken fra Akiharys hjemland. De er fremdeles inspirert av Indonesia, kulturen og tradisjonene, men musikken har fått adskillig mer «bredde» ved at de har trukket inn instrumenter som kora, blokkfløyte og orgel. Og Brouwer er en musiker som stadig søker seg videre i sitt musikalske univers, samtidig som han er relativt tro mot Akiharys hjemlige tradisjoner.

Akihary har i år blitt tilgodesett med den store Boy Edgar-prisen. Dette er en årlig pris som gis til en nederlandsk jazzmusiker, komponist eller bandleder, og 23 på 25000 euro. Mottageren må ha gitt betydelige bidrag til den nederlandske jazzscenen over en lengre periode, og prisen er en skulptur av den nederlandske billedkunstneren Jan Wolkers, og en pengepremie på 12.500 euro. Og etter å ha fulgtt Akihary gjennom mange år, vil jeg hevde at det sannelig var på tide med en slik utmerkelse. Akihary er en original og svært dyktig vokalist og tonekunstner, og sammen med Brouwer har hun utviklet seg til å bli en av Europas ledende vokalkunstnere.

Og sammen har de to, gjennom mange år, laget original musikk ikke mange andre gjør dem etter i dag. Og deres siste utgivelse viser at dette er et ytterst kreativt og spennende band, som kombinerer den nyere improvisasjonsmusikken med Akiharys hjemlands musikk på en fremragende måte.

Og på dette prosjektet har de med musikere som forstår hvor de to vil med musikken, og utvider lydbildet og det kreative på en utmerket måte.

En plate som utvider våre begreper om improvisert musikk på en fremragende måte!

Jan Granlie

Monica Akihary (vocals, bass kalimba, live sequencer), Niels Brouwer (guitars), Sekou Dioubate (35-string kora), Dodô Kís (recorder), Nora Mulder (organs)