Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ADAM FORKELID

«Turning Point»
PROPHONE, PCD335

Adam Forkelid  er en jazzpianist og komponist med base i Stockholm. Han har vært å høre i flere band, blant annet i 1st Movement, Soundscape Orchestra og Lekverk. Forkelid har vært en innflytelsesrik del av den svenske og skandinaviske jazzscenen i rundt 20 år. Han begynte tidlig, med trommetimer fra den legendariske trommeslageren og pedagogen Petúr Östlund fra fem-årsalderen, og begynte samtidig å spille piano under veiledning av faren. Og allerede som svært ung sto han på scenen og har helt fra starten hatt en stor interesse for jazz og improvisasjon. Han tok sin formelle utdannelse ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, hvor han også senere i livet var rektor i jazzpiano i noen år.

Forkelids albumdebut kom i 2005, med Cirkel, en undergrunnshit med Joakim Milder på saksofon, men gjennombruddet kom med den lekne og nyskapende trioen Lekverk, som hadde en viss innflytelse spesielt på den svenske jazzscenen, helt siden debutalbumet deres. 21st Century Jump fra 2008. Ved siden av Forkelid besto bandet av trommeslageren Jon Fält (Bobo Stenson trio, Ellen Andrea Wang, Tomasz Stanko) og bassisten Putte Johander (Sekten, Fattigfolket, Monozwesi), og her klarte trioen å smelte sammen lekenhet med en kompromissløs musikk på en inspirerende måte. Av andre band han har medvirket i, kan jeg nevne den futuristiske fusjonsgruppen Soundscape Orchestra, og en trio med den svenske basslegenden Georg Riedel og Jon Fält. Han har også turnert med den brasilianske gitaristen Pedro Martins, jobbet med den britiske komponisten Gavin Bryars og Cullberg-balletten. Han har vært medlem av Norrbotten Big Band, hvor han i noen år jobbet medmusikere som Maria Schneider, Angelique Kidjo og Knower (Louis Cole & Genevieve Artadi). Han har også spilt og turnert med de fleste av de fremtredende svenske jazzmusikerne, blant dem Magnus Öström, Dan Berglund, Nils Landgren, Peter Asplund og Viktoria Tolstoy. Adam er også en del av Svante Söderqvist Trio.

På hans nye utgivelse, får vi åtte komposisjoner han selv står ansvarlig for, og med seg på platen har han gitaristen Carl Mörner Ringström, bassisten Niklas Fernqvist og trommeslageren Daniel Fredriksson, og platen er innspilt i Riksmixningsverket i Stockholm den 7. februar i 2023.

Jeg får en følelse av at platehyllene til Forkelig er proppfull av plater med Bill Evans, Paul Bley og Steve Kuhn, ved siden av fruen, saksofonisten Elin Larsson Forkelids komplette Coltrane-samling. For det er mye inspirasjon fra de nevnte mesterpianistene i musikken han har komponert til denne utgivelsen. I tillegg er mye av musikken «typisk svensk» som han sikkert har hentet inspirasjon fra hos den nylig avdøde mesterbassisten og komponisten Georg Riedel. Samtidig som han har tatt Evans, Bley og Kuhn inn i et litt mer moderne landskap.

Han er med seg et solid «hold» av musikere på platen. Både bass og trommer ligger tett på de typiske pianotrioene fra 60- og 70-tallet, men med Ringströms gitarspill, som ofte legger seg i front, tas vi med inn i et landskap hvor vi blant annet finner gitarister som Pat Metheny, uten hans typiske gitarlyd, og mange av de andre mer melodiske gitaristene fra jazzkanonens siste 20 år.I noen av sekvensene dukker Jan Akkerman opp i bakhodet, og selv om hhan innimellom tar gitarspillet et stykke inn i rocken, blir det aldri som John McLaughlin og de mange andre som «lefler» med rocken.

Forkelid har skrevet fine komposisjoner, som man nesten kan mistenke at han har gjort for akkurat disse musikerne. Han er en god pianist som, i hovedsak, befinner seg i det litt melankolske hjørnet, men ikke mer enn at vi kan lene oss tilbake og nyte spillet uten å bli altfor melankolske.

En fin pianoplate, som blir variert på grunn av samspillet med Ringströms gitarspill, men også en plate som hadde fungert helt fint som pianotrio.

Jan Granlie

Adam Forkelid (piano), Carl Mörner Ringström (guitar), Niklas Fernqvist (bass), Daniel Fredriksson (drums)