Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALLISON BURIK

«Realm»
EGEN UTGIVELSE

Allison Burik er en saksofonist, klarinettist, improvisator og komponist bosatt i Tio’tia:ke/Montreal i Canada. Hun jobber med prosjekter som Montreal-kollektivet Bellbird, den eksperimentelle duoen Umbrella Pine og Mali Obomsawin Sextet. Dette er Burik og gitaristen Magdalena Abrego sin debututgivelse som duo (hun medvirker på to spor), hvor ideen er å utforske treblåserseksjonens soniske muligheter gjennom elektronikk og kontaktmikrofoner, noe som resulterer i lydlandskap som er både jordnært og fremmed. Selv om Burik opprinnelig kom fra Kansas City, flyttet hun til Boston for å studere ved Berklee College of Music, og senere tok hun mastergraden i moderne improvisasjon ved New England Conservatory (2020). Gjennom årene har Burik jobbet med en rekke musikere, så som George Garzone, Joe Morris, Tyshawn Sorey, Ingrid Laubrock, Ran Blake, Carla Kilhstedt, Anthony Coleman, Frank Tiberi, Bobby Watson, Jaleel Shaw, Shannon LeClaire og Tia Fuller, hvor mange garantert har vært medmusikanter under studieårene.

Realm får vi ni låter, med inspirasjon fra forskjellige deler av verden. Til og med Norge og Sverige er representert ved den norske folketonen «Heiemo og Nykkjen» og svenske «Birka 581». Og hun starter med «Be the Dragon», hvor hun beviser at hun har lært seg mange tekniske finurligheter, og blir en fin fremvising av teknisk kunnskap om saksofonen. Og derfra og ut får vi en fin låtrekke, hvor hun spiller «over og under» seg selv, legger til litt vokal, og inviterer inn kollega Abrego.

Jeg føler dette nesten blir en slags «programmusikk» som kunne vært brukt i en lang rekke dokumentarfilmer. Burik er en svært dyktig saksofonist og bassklarinettist, og med hjelp av lydtekniker, mikser og medprodusent Sylvaine Arnaud har de skapt en slags verdensmusikk, med jazzens og improvisasjonens elementer som basis, som fasinerer der hun tar oss med på en jordomseiling (eller i alle fall en Atlanterhavsferd), hvor elementene fra irsk musikk dukker opp før hun går lenger øst til Norge og Sverige.

En interessant utgivelsse fra en ytterst dyktig altsaksofonist og bassklarinettist, som er det perfekte reisefølget over «dammen».

Jan Granlie

Allison Burik (alto saxophone, bass clarinet, voice, alto flute, guitar), Magdalena Abrego (guitar)