Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDREAS TOFTEMARK QUARTET FEAT. GERARD PRESENCER

«La Gare»
APRIL RECORDS, APR118CD

I den senere tid ser det ut til at April Records har overtatt mye av rollen til Stunt Records i Danmark, når det gjelder å utgi plater med velklingende, eldre jazz. For de senere årene er det faktisk April records som har kommet opp med de mest spennende utgivelsene innenfor denne «paradegrenen» innenfor den danske jazzen.

Og nå får vi saksofonisten Andreas Toftemarks nye plate på April Records, hvor han samarbeider med sin kvartett bestående av bassisten Matthias Petri, pianisten Calle Brickman og trommeslageren Andreas Svendsen. I tillegg har han invitert den britiske trompeteren Gerald Presencer med på innspillingen, noe som utfyller bandet på en fin måte.

Vi får åtte komposisjoner av Toftemark, som hele veien befinner seg i et slags mid-tempo, og hvor alt går behagelig og fint for seg. Men unntakene finnes, som den hurtige «Dagmar», hvor Toftemark virkelig får boltre seg i hard-bopen. Toftemarks tone i tenorsaksofonen er behagelig og myk, nesten som Stan Getz. Hans komposisjoner er gode og følger på en fin måte tradisjonen. Brickman er en god pianist som har mye av Bill Evans litt tilbakelente i spillet, og som komper solistene på en fin måte, og Petri er den nye kameleonen innenfor dansk bass-spill, som kan spille med nesten hvem som helst, og i denne sammenhengen fungerer han utmerket. Og bakerst «pisker» Svendsen de andre framover på utmerket måte.

Gerard Presencer medvirker på seks av de åtte sporene. Han spiller fast med Danish Radio Big Band, og på CVen forefinnes samspill med både Niels-Henning Ørsted Pedersen, Chick Corea og Herbie Hancock, så her har Danmark fått en musiker til lands av internasjonal klasse. I de låtene han medvirker får vi et veldig fint samspill mellom saksofon og trompet, hvor man ikke kan høre at dette er musikk fra Danmark, men heller fra Sambandsstatene. Presencer skifter mellom trompet og flygelhorn, og spesielt liker jeg det når han plukker fram flygelhornet, som i femtesporet «Nevember in paris», hvor Art Farmer dukker opp i bakhodet. Her leverer han en strålende solo, før Toftemark kommer inn og fortsetter den gode «trenden».

«Song for J» er en nydelig ballade som Toftemark skrev under nedstengingen i pandemien. Jeg satt isolert i København på denne tiden, og var ikke utenfor byen på ett-og-ett-halvt år, og kjenner godt igjen den følelsen Toftemark klarer å skape her. Og Svendsens pianointro forteller akkurat hvordan vi følte det.

Mer optimistisk blir det i «Hopefully», som Toftemark skrev mens han bodde i Berlin, og er en fin «oppløsning» etter «pandemi-låta». Det er en litt melankolsk låt, men som gir håp, før de runder av med «Chimney Lullaby». Den er også skrevet under pandemien, men, sannsynligvis før vi komponisten visste hvor lang denne perioden ville bli. For dette er en optimistisk og låt som svinger fint og behagelig, og som er bygd på George Sherings «Lullaby of Birdland» og Thelonious Monks «Green Chimneys», uten at man kan fornemme mye av Monks stilskapende pianospill. Her dukker Presencer igjen opp på flygelhorn, og Kenny Wheelers spill dukker opp i bakhodet. Musikken er drivende og fin, og alle musikerne leverer hard-bop fra øverste hylle.

Dette er blitt en fin plate fra Andreas Toftemark og hans utmerkede «hold». Og det gir et ekstra «piff» i musikken at Gerard Presencer dukker opp med strålende spill. Men alle leverer varene på utmerket måte, og danskene skal være glade for at April Records tar ansvar og utgir musikk som dette.

Jan Granlie

Andreas Toftemark (saxophone), Matthias Petri (bass), Calle Brickman (piano), Andreas Svendsen (drums), Gerard Presencer (trumpet, flugelhorn)