Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AUROM

«O, svage sind»
NYE NOR, NYENORD6152

Når man har skrevet om og anmeldt musikk i mer enn 30 år, hender det at man plutselig totalt mister lysten til å skrive mer. Den såkalte skrivesperren slår brått og ubarmhjertig til, og man får bare et enormt behov for ro og stillhet, eller å gjøre noe helt annet. Man sitter og ser litt tomt ut av vinduet, forbanner bilene som kjører forbi. Men det er ikke bilene som sådan man forbanner, men lydene fra dem. Man ser på de som er ute og lufter hundene sine, og de er det mange av akkurat her jeg bor, og behovet for den fullstendige ro blir veldig påtrengende. Så tenker man at man har en jobb å gjøre, så en plate til må man lytte til og analysere før man tar en pause.

Og da er det nettopp en plate med Aurom som gjør at hele situasjonen forandres.

Påmderes hjemmeside kan man lese at «Aurom er en vokaltrio som lager musikk inspirert både av minimalistiske melodier som er stille og myke og av det intenst uttrykksfulle.Ved å kombinere deres ulike vokale bakgrunner, bruker Aurom en kraftfull kombinasjon av folkesanger, improvisasjon og nye komposisjoner som grunnlag for musikken.De tre stemmene skaper harmonier og klangfarger som beveger lytteren med tekster som er inspirert av livets kompleksitet både fortid og nåtid».

Trioen består av Guro Utne Salvesen, en allsidig vokalist fra Rogaland med en mastergrad i folkesang i samtidsmusikk, Ingebjørg Lognvik Reinholdt fra Telemark, en tradisjonell sanger med en spesiell kjærlighet til variasjonen av stemmer i sin tradisjon, og Malin Alander fra Sogn og Fjordane, folkesanger i tradisjonen til Unni Løvlid som også er en sterk komponist og improvisator. «Trioen ble dannet høsten 2017 da de tre sangerne fikk i oppgave å lage en konsert der visesang og tonalitet var i fokus, og de tre oppdaget fort at de delte en nysgjerrighet for de samme musikalske elementene. Denne samarbeidskonserten resulterte i en trio som utforsker klangfarger, dynamikk, improvisasjon og uttrykkskraften til den menneskelige stemmen, alt med det formål å beskrive tingene i livet som ikke kan beskrives med ord alene.

Deres første album kom i april 2021, og fikk tittelen «Utan å dirre» («uten å skjelve») på Nye Nor. I 2022 turneres de med konsertprosjektet, O svage Sind som viser frem deres samtidskomposisjoner som inkluderte tradisjonell musikk vevd med musikalske bidrag fra komponisten Agnes Ida Pettersen og med lyriske bidrag fra forfatteren Agnes Ravatn. For kort tid siden hadde de kirkekonsert på Vossa Jazz, hvor de inviterte med seg trompeteren, vokalisten og perkusjonisten Per Jørgensen, som ble en relasekonsert for albumet O svage Sind.

Vi får 10 låter som er innspilt i Urban Studio Sounds i Oslo i mai 2023. Og de starter med tittelsporet, som er inspirert av egne tolkninger av bergtakingssanger og viser om å bli forført, eller lete etter en vei inn i fjellet, og inn i en annen verden. Og herfra og ut, til de avslutter med Agnes Ida Pettersens «Ballade» med tekst av Agnes Ravatn, er dette en ustyrtelig vakker reise inn i den vokale, norske folkemusikken.

Når jeg hører flerstemt vokal av den norske folkemusikken, enten den er nyykomponert eller kommer fra det tradisjonelle, gjør det noe med de innerste deler av kroppen min. Det er musikk som går rett i sjela. Og her, hvor vi får det tradisjonelle i svært godt selskap med nye «toneganger» og vokale variasjoner, virker det spesielt på en aldrende kropp. Hår bare på andresporet «Skunde deg», som kombinerer dette på en fremragende måte.

I Aurom er det tre vokalister som passer perfekt til hverandre som har truffet hverandre. De kommer fra tre forskjellige tradisjoner i den norske folkemusikken, men forenes på en fortreffelig måte i dette prosjektet. De veksler litt på å være den «førende» stemmen, men det hele er en helhet som setter seg i ryggmargen og får skrivegleden tilbake. Og når  de avslutter med platas lengste spor, Pettersen og Ravatns nydelige «Ballade», så har roen senket seg såpass innvortes, at jeg kan åpne vinduer og dører og akseptere bilstøyen og hundeglam en stund til. Dette er noe som nesten kan regnes som en sangsyklus, hvor den tradisjonelle folkemjuusikken kombineres perfekt med mer moderne toner, og som på en fremragende måte oppsummerer platen.

En usedvanlig deilig og spennende plate, fra tre utsøkte vokalister!

Jan Granlie

Malin Alander (vocals), Guro Utne Salvesen (vocals), Ingeborg Lognvik Reinholdt (vocals)