Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BROKEN COMPASS

«Broken Compass»
CIRC.TOT 03-2023

Den frie treblåseren fra Rogaland, mesteren med total sirkulasjon i alle årer og kreative baner, Frode Gjerstad, har, og har alltid hatt, et slående talent: Å finne seg unge partnere, lovende talenter, eller etablerte unge stjerner, som han kan lage slående musikk med.

Nå har han funnet sammen med det medrivende pianofenomenet Isach Skeidsvoll, og med trommeslageren som har satt farge og lyd til så mye strålende musikk, ikke minst som del av Hedvig Mollestads Weejuns, Ole Mofjell.

Når har han tatt med seg lydtekniker Per Ravnaas og hyret ham, i mars 2023, til å skru lyd for et opptak i NRKs studio i Stavanger med den nye trioen Broken Compass, kan det virkelig bli noe annet enn usedvanlig bra. Fordi det ikke kan bli noe annet enn ekstraordinært bra.

Ødelagte kompass, fisk på land, med bilde av en breiflabb som stirrer mot deg. En strandet breiflabb har kommet feil av sted. Låttitlene – eller spørsmålene – til den fritt improviserte musikken er i seg selv en hel historie: Fish on land? Why is the fish looking at me? Who is his mother? Who is her sister? … Is the fish a he or a she?

En vits, en spøk? Joda, det også. Det er seriøst ment musikk, men vi kan godt le litt, allikevel. Vakker musikk? Et meningsløst spørsmål, for hva er det, egentlig? Musikk skal være interessant, ha struktur, en synlig logikk. Den skal provosere deg til å tenke selv. Men den skal også underholde. Det dreier seg om å søke etter svar. Finne svar sammen. Kanskje er svaret et helt annet sted enn der du startet.

Denne musikken tilfredsstiller dette til fulle. Gjerstad er Gjerstad, alltid med åpent øre for samspillet, han er som en sjakkspiller. Isach er Skeidsvoll, en musikalsk forståelse og en oppfinnsomhet som antyder vesentlig flere år enn den unge mannen har hatt på kloden. og Mofjell er et sørlandlig fjell – solid som grunnfjellet, med friske steinsprang som blinker i sola.

Sammen målbærer de ideer om et musikalsk fellesskap som er som lukten av salt sjø og fersklaget pannestekt fiskekjøtt, med en feit duft av olivenolje, av smør; syrlig sitron og en moden, gjerne eiket hvitvin. Eller en litt syrlig burgunder, kanskje? Og en oppfinnsom saus, gjerne med et par smaksbomber i. Breiflabben tåler mye, etter at den har satt øynene i deg. Det er velsmakende, sammensatt, der du blir sittende og nyte variasjonene, dynamikken, samskapingen, samtalene om smakene, samtalene i smakene.

Finnes det noe bedre fiskekjøtt enn det som kommer fra breiflabben? Finnes det noe bedre musikk enn den som kommer fra Broken Compass? Jeg vet ikke, men en ting vet jeg: Jeg gleder meg til å få høre denne trioen live. Det bør du også.

Johan Hauknes

Frode Gjerstad (as, B♭-cl), Isach Skeidsvoll (p), Ole Mofjell (dr)