Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CARLOS BICA

«Playing with Beethoven»
CLEAN FEED, CF644CD

En saksofon, et accordeon, en kontrabass og et par platespillere … og Ludvig van Beethoven? Den «romantiske» og melodiske tilnærmingen til Carlos Bica og hans medmusikanter, trekker på sine jazzerfaringer, den klassiske musikken og den populære tradisjonen i Portugal, fadoen, inn i dette fascinerende landskapet på en nydelig måte. Sammen med det elegante og frie spillet til saksofonisten Daniel Erdmann, DJ Illvibe (Vincent von Schlippenbach, ja han er sønn av Alexander), og akkordeonspillet til João Barradas, en av de mest anerkjente europeiske utøvere på instrumentet, og med Carlos Bicas fine bass-spill, tar de arven etter salige Beethovens inn i et nytt, musikalsk landskap.

Carlos Bica er en av de ledende bassistene i den portugisiske jazzen. Han studerte ved Academia dos Amadores de Música i Lisboa, og ved Würzburg Music Academy i Tyskland. Han var medlem av Lisboa Chamber Orchestra, samt i flere tyske kammerorkestre, som Bach Kammerorchester og Wernecker Kammerorchester. Han jobbet tidlig mye med improvisert musikk, jobbet og spilte inn portugisisk populærmusikk med Carlos do Carmo, José Mário Branco og Camané for å nevne noen, og samarbeidet med jazzmusikere som Ray Anderson, Kenny Wheeler, Aki Takase, Kurt Rosenwinkel, John Zorn, Lee Konitz, Mário Laginha, Maria João, David Friedman og Alexander von Schlippenbach, for å nevne noen. I tillegg til prosjekter innenfor dans, teater og kino, har han også vært med i trioen AZUL (med Frank Möbus og Jim Black), og i I Am The Escaped One (med DJ Illvibe og Daniel Erdmann).

Daniel Erdmann kommer fra i Wolfsburg i Tyskland. Han har spilt saksofon siden 1983 og tok sine studier i jazz ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. I 2001 flyttet han til Paris og senere til Reims, hvor han opprettet den fransk-tyske kulturforeningen DAS ATELIER. Sammen med musikerne Théo Ceccaldi og Jim Hart startet han bandet Velvet Revolution, og senere trioen Das Kapital (med den danske gitaristen Hasse Poulsen og den franske trommeslageren Edward Perraud). Han er også å høre med pianisten Aki Takase og bandet Japanic, som har besøkt en rekke klubber og festivaler i Norden de senere årene.

DJ Illvibe kommer fra Berlin. Han lærte å spille flere instrumenter i barndommen, og ble interessert i DJ-verdenen da han var av 14 år. Han begynte å bruke platespilleren som et musikkinstrument mens han var medlem av Hip Hop-prosjektet Lychee Lassi.

João Barradas er blant de mest anerkjente europeiske akkordeonister, og beveger seg med den største selvfølgelighet mellom klassisk musikk, jazz og improvisert musikk. Han har vunnet flere prestisjetunge, internasjonale konkurranser for sitt spill innenfor klassisk musikk, hvor World Accordion Trophy (CMA), Coupe Mondale de Acordeon (CIA), International Competition of Castelfidardo og Okud Istra International Competition henger høyt. Innenfor den klassiske musikken har flere komponister skrevet komposisjoner for soloaccordeon spesielt for ham. Og han begynte med jazz i 2016 da han spilte inn albumet Directions, produsert av saksofonisten Greg Osby for North American Inner Circle Music, og som ble regnet som et av årets album av magasinet Downbeat.

Nå har de fire samlet seg rundt temaet Beethoven. Men ikke slik at de gjør sine frie variasjoner rundt komposisjoner av den gamle mesteren på «jazzvis». For de 11 komposisjonene er gjort av Bica, med noen unntak. Og disse unntakene er gjort av andre portugisiske kunstnere. Men det er Beethovens ånd som ligger under og over alle komposisjonene. Alle komposisjonene er gjort etter Beethoven, på samme måte som norske folkemusikere gjør sine versjoner etter tradisjonsbyggere.

Og det er en nydelig musikalsk reise vi får bli med på. Her er musikken gjort med Beethoven som «bakteppe», og alle låtene har hentet inspirasjon fra komposisjoner gjort av Beethoven. Og når de avrunder med «Liebeslied», som er etter Beethovens «Bagatelle No. 25 – Für Elise», Har vi fått 11 bevis på at det er mulig å gjøre salige Ludvig til spennende, moderne jazz, uten at det blir patetisk eller kopier.

Vi legger først og fremst merke til akkordeonspillet til Barradas, som hele veien er ustyrtelig vakkert. Hør bare på femtesporet «Für Nikolaus Johan van Beethoven», som er Barradas sin sololåt på albumet. Han er en mester på «flenga», og bør kunne omvende enhver hater eller skeptiker til instrumentet. Det er nesten som å høre Astor Piazzola eller Dino Saluzzi – på portugisisk. Han legger inn et slags «fado-sound» i spillet som fascinerer, og som er aldeles nydelig gjennom hele albumet. Erdmann har en litt lys tone i tenorsaksofonen, som er med på å gjøre musikken myk og «vennlig». Og DJ Illvibe er med på å legge en deilig bakgrunn som (nesten) er helt nødvendig for det gode resultatet. Og innimellom styrer han musikken inn i originale områder, hvor vi må fram til spilleren for å sjekke om platen har fått et hakk og har «hengt seg opp». Men siden dette er en CD, oppdager vi raskt at «hakkingen» er en del av musikken, og vi kan slappe av igjen. I andre sekvenser («Julie»), sampler han inn en operasanger, som «duellerer» med akkordeonet på en sjarmerende og spennende måte.

Og Bicas bass-spill er hele veien med på å styre, utfordre og lede de andre gjennom de mange, fine låtene. Hans spill er hele veien insisterende og flott, og selv om han ikke hele tiden framstår som leder, i den forstand at han er frontperson, merker vi at hans autoritet hele veien ligger der bak og styrer.

Den som ikke kjenner sin Beethoven, men som er interessert i å finne ut om det er mulig å gjøre den klassiske musikken gangbar i jazzkretser, bør sjekke ut hva disse fire musikerne gjør med musikken. Og er du Beethoven-kjenner, bør du sjekke ut platen, ikke minst for å utvide kunnskapen og hvilke muligheter som ligger i «mesterens» musikk. For her gjør Carlos Bica, og hans venner, Beethovens musikk til vakker og spennende jazzmusikk, som mange bør låne et par ører til, ikke minst på grunn av det nydelige akkordeon-spillet til Joäo Barradas.

Fascinerende, kreativt og utrolig vakkert!

Jan Granlie

Carlos Bica (double bass), Daniel Erdmann (tenor saxophone, soprano saxophone), Joäo Barradas (accordion), DJ Illvibe (turntables)