Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EMMALISA HALLANDER

«Have a look inside»
VARVA RECORDS & MUSIC, VRAMCD2

Helt siden Monica Zetterlunds og Alice Babs’ glansperioder, har Sverige vært utstyrt med en rekke utmerkede jazzvokalister. Sammen med Danmark har de vært helt i front med å produsere en rekke «streit-vokalister» som har markert seg på konsert- og platemarkedet de senere årene, hvor mange, etter hvert, nar havnet på den tyske ACT-etiketten.

Nå har ikke det nyeste tilskuddet, Emmalisa Hallander, havnet som stor stjerne i Tyskland enda, men det er vel bare snakk om tid.

Vi får servert sju komposisjoner, hvor seks er skrevet av henne selv, mens den siste, «Miljarder stjärnor» er gjort av Per Texas Johansson og Rebecka Törnqvist. Og med seg i bandet har hun pianisten Nina Sand, gitaristen Anton Brodin, som gjør flesteparten av soliene ved siden av Hallander, bassisten Anton Bergts og trommeslageren Filip Öman. I tillegg er saksofonisten og klarinettisten Frederik Ljungkvist med der det passer seg med hans bidrag.

Og det er i de låtene Ljungkvist er med at jeg synes denne platen utmerker seg. I og med hans medvirkning blir musikken friere, og adskillig mer spennende. For den godeste Ljungkvist kommer ikke bare inn og leverer enkle solier, men er med på å utvikle hele lydbildet til noe som gjør platen mer spennende.

Hallander er en helt ok vokalist, og som en debut er dette mer enn lovende. Hun har en stemme som passer godt inn i låtmaterialet, og hun skriver helt greie komposisjoner, selv om de ikke kan regnes som revolusjonerende. Og de medvirkende musikerne gjør en helt grei innsats. Av og til synes jjeg kanskje det blir litt mye gitar, men spillet hans er helt ok, så det er greit. Pianospillet til Sand er spennende, mens bass og trommer føles som et rent komp og at de mest er med for å fullende bandet. Men det gjør de på en fin måte, og bass-spillet fungerer strålende der hvor han skal kompe Hallander og det virkelig skal svinge i god mainstream-ånd. Og i «Vad vill jag?», den enste av hennes egne låter med svensk tekst, synes jeg det låter riktig så godt.

En fin debut-plate med en vokalist som kan vokse seg stor både innenfor den svenske jazzen og internasjonalt.

Jan Granlie

Emmalisa Hallander (vocals), Nina Sand (piano), Anton Brodin (guitar), Anton Bergts (bass), Filip Öman (drums), Frederik Ljungkvist (tenor saxophone, clarinet)