Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FRIENDS & NEIGHBORS

«Circles»
CLEAN FEED. CF662CD

Den norske kvintetten Friends & Neighbours ble dannet i 2008 i miljøet rundt «jazzlinja» i Trondheim. Siden deres første plate, «No Beat Policy» i 2011, har de gitt ut flere strålende album, og etablert seg som en kraft å regne med på den skandinaviske jazzscenen. Bandet er tydelig definert av de fem medlemmenes sterke individuelle stemmer som musikere og komponister. Deres lange erfaring gir musikken et klart og tydelig lydbilde. De strekker seg fra melodiske ballader til hardt svingende free-bop og heftige sekvenser med frijazz, hvor det kollektive er det viktigste, samtidig som de er i besittelse av noen av våre beste improvisatører. Musikken har klare røtter i det kreative fra 60- og 70-tallets «loftjazz» fra New York, men her har vi å gjøre med noen av de sterkeste jazzstemmene fra Skandinavia, så musikken er hele tiden personlig og har klare fingeravtrykk fra de fem musikerne.

Bandnavnet har de etter Ornette Colemans utgivelse Friends & Neighbors: Live at Prince Street innspilt i 1970 og utgitt på plateselskapet Flying Dutchman, og bandet består av tenorsaksofonisten André Roligheten, trompeteren Thomas Johansson, pianisten Oscar Grönberg, bassisten Jon Rune Ström og trommeslageren Tollef Østvang, alle med aktive karrierer i en rekke spennende bandkonstellasjoner i Norge og i utlandet. Innspillingen er gjort i Athletic Studio i Halden i desember 2022, og vi får sju komposisjoner fordelt mellom de enkelte musikerne.

Og man merker fra utgivelse til utgivelse med dette bandet, at alle musikerne utvikler seg til å stadig bli mer og mer spennende instrumentalister og komponister, og at de nesten lengter etter å få spille sammen, akkurat i dette konseptet. Musikere som Roligheten og Johansson er de viktigste solistene, og det er lett å høre at de har kommet langt i utviklingen av spillet. I tillegg synes jeg pianospillet til Grönberg, bare blir bedre og bedre, både her og i flere av de andre sammenhengene har er å høre. Og bakerst er samspillet mellom Strøm og Østvang nesten sømløs, kreativ og «pise dejligt» som man sier i Danmark.

Musikken ligger i landskapet til, i første rekke Ornette Colemans legendariske kvartett med Don Cherry, Charlie Haden og Ed Blackwell, men også i nabolaget til New York Art Quartet, Albert Ayler, New York Contemporary Five og flere av de beste bandkonstellasjonene som kom fra New York på sent 60-tall og begynnelsen av70-tallet. Men hele veien er musikken til denne kvintetten så til de grader personlig og energisk, at det er en glede å følge de fem gjennom de sju sporene. En praktfull plate uten et eneste «hvileskjær» med fem av de mest kreative musikerne på jazzscenen i dag.

Jan Granlie

André Roligheten (tenor saxophone), Thomas Johansson (trumpet), Oscar Grönberg (piano), Jon Rune Strøm (bass), Tollef Østvang (drums, percussion)