Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GENERA

«Active Observation»
AUT RECORDS, AUT098

I trioen Genera møter vi den italienske multiinstrumentalisten Luca Venitucci, bassisten Dario Miranda, og trommeslageren Ermanno Baron i åtte frittgående improvisasjoner innspilt i Abbey Rocchi Studios i Roma i juni 2022 og i september 2023.

De tre musikerne er drevene herrer innenfor den frie, sør-europeiske jazzen, og i disse åtte improvisasjonene viser tre, litt melankolske italienere i relativt fri flyt. Det er pianospillet til Venitucci som fører an, med et spill som har både Bill Evans sin melankoli og Terry Rileys minimalisme i seg. Men kanskje aller mest kan man sammenligne spillet med svenske Lisa Ullén eller Mattias Risberg. Bass-spillet til Miranda følger svært godt opp pianospillet, og trommespillet krydrer det hele på en fin måte.

Når man lager en plate med åtte relativt frittgående «strekk», hvor melankolien er et toneangivende element, har musikken lett for å bli litt ensformig, hvis man skal tolke «settlisten» som åtte forskjellige «komposisjoner. Hvis man derimot forsøker å oppleve de åtte «strekkene» som et sammenhengende verk, blir det mer forståelig. Men jeg må innrømme at jeg har litt problemer med å holde konsentrasjonen oppe gjennom hele platen.

Men det er spennende spilt, kommunikasjonen er utmerket, og innimellom synes jeg de «treffer» perfekt med sitt neddempede og melankolske spill. Men det hadde ikke gjort noe om de på en eller to av «sttrekkene» hadde økt intensiteten og energinivået litt. For når alt befinner seg i det samme musikalske landskapet, uten nevneverdig variasjon i takt og tone, tror jeg det har vært enklere å følge de tre hele veien.

Riktignok plukker Vanitucci fram melodikaen og synthesizeren innimellom, men det endrer dessverre ikke stemningen særlig. Men har du sans for oppgradert melankoli slik Bill Evans kanskje hadde spilt om han fremdeles var blant oss, sammen med fint bass- og trommespill, så vil du sikkert like denne utgivelsen. For gjennomgående er det utrolig fint og kreativt spilt.

Jan Granlie

Luca Venitucci (piano, melodica, op-1 synthesizer), Dario Miranda (bass), Ermanno Baron (drums)