Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HULBÆKMO & JACOBSEN FAMILIEORKESTER

«Rundsnurrknurr»
GRAPPA, HCD7409

Det er, eller i alle fall, burde være en regel innenfor musikken, at familiemedlemmer helst ikke skal sette sammen band sammen. Gode eksempler fra musikkhistorien er Paul McCartney med frue og John Lennon og Yoko Ono. Men det finnes også utmerkede eksempler, som John og Alice Coltrane eller brødrene Gibbs i Bee Gees.

At fløytisten med mye mer, Hans Fredrik Jacobsen og fruen, Tone Hulbækmo, som er en utmerket utøver på orgel, harpe og lyre, har oppdratt sønner med mer musikk innenfor skjortekraven enn de fleste andre, måtte nesten bare presse fram et familieorkester. Her har de med Alf Hulbækmo på munnspill (mundharmonica for våre danske lesere), piano, altsaksofon, trekkspill og vokal, og Hans Hulbækmo på trommer, perkusjon, berimbau, munnharpe, hardingfele og vokal. Jacobsen spiller i tillegg til fløyter også sopransaksofon, torader, sekkepipe, oud og vokal. Så det er et mangfoldig utvalg av instrumenter vi får høre i disse 17 låtene, i hovedsak tradisjonelle låter, men også komposisjoner av Hans, Hans Fredrik, Alf og Tone. Til og med en tradisjonell låt etter Alf Hulbækmo d.e. og en etter Gerd Hulbækmo.

Den som søker opp denne utgivelsen for å høre mer sprelsk og kreativ jazz fra Hans Hulbækmo vil nok kanskje bli skuffet over denne utgivelsen. For dette er i første rekke familiens tolkninger av folkemusikk fra Østerdalen, hentet fra deres hjemlige fjell og daler.

Og de starter med Hans Hulbækmos «Hans sin vals», en lystig sak med et akkurat passe «løst» trommekomp. Og herfra og ut, til de avslutter med bonussporet «Telefonkatalogen», en tradisjonell sak etter Gudrun Marie Jacobsen som holder til i Risør, et godt stykke fra den kjølige avkroken i Nord-Østerdal, er dette deilig norsk folkemusikk tolket på familiens egen måte.

Alle fire er utmerkede musikere, og i front finner vi oftest Hans Fredrik Jacobsens fløyter, men hvor Hans sine trommer og perkusjon er med på å gjøre dette til en helt særegen og fin, musikalsk opplevelse. Måten musikken tolkes på er moderne, og innimellom går tankene til flere svenske musikere som opererer litt i det samme landskapet.

Det som er med på å gjøre plata til en stor opplevelse er i tillegg til musikernes instrumentelle ferdigheter, variasjonen mellom låtene, som gjør det hele til en fornøyelse.

Jan Granlie

Hans Fredrik Jacobsen (flutes, soprano saxophone, torader, bagpipe, oud, vocal), Tone Hulbækmo ( pump organ, norwegian harp, lyre), Alf Hulbækmo (harmonica, piano, alto saxophone, accordion, vocal), Hans Hulbækmo (drums, percussion, berimbau, harmonica, hardanger fiddle, vocals)