Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HUMAN BEEING HUMAN

«Disappearance»
APRIL RECORDS, APR117CD

Jeg tror at man i mange år framover vil kunne kjenne igjen mange av de særtrekkene vi fant i Esbjörn Svensson Trio (e.s.t.) i en stor del av den skandinaviske jazzen. Og da ikke først og fremst i trioen Rymden, som i starten var en slags forlengelse av e.s.t., men i en rekke band fra denne delen av verden i hvordan man komponerer, arrangerer og fremfører musikk.

Et godt eksempel på det er den danske trioen Human Beeing Human, som med denne «langspilleren» er ute med sin andre plateutgivelse. Trioen består av pianisten og keyboardisten Espen Tjalve, bassisten Torben Bjørnskov og trommeslageren Frederik Bülow, og de åtte komposisjonene, som alle er skrevet av Bjørnskov, er innspilt i Finland Studio i Danmark, 15. og 16. desember 2022.

Hele veien gjennom er dette behagelig musikk i e.s.t.-estetikken, hvor ingenting «stikker» noe sted, men er derimot behagelig at det nesten begynner å klø. Og sammenligningen med e.s.t. er tydelig. Men i motsetning til den svenske trioen, er alt på denne utgivelsen så behagelig at det nesten går inn gjennom det ene øret og ut gjennom det andre.

I tillegg til inspirasjonen fra e.s.t. dukker det også opp minner fra Jan Johanssons mest lyriske tolkninger av den svenske folkemusikken. Og det gjøres gjennomgående på en ytterst behagelig måte, selv om jeg hadde ønsket litt mer motstand innimellom.

Dette er blitt en fin plate som alle kan like. Men jeg hadde ønsket meg noen utfordringer underveis som ville ha fått meg til å sitte ytterst på stolen og konsentrere meg.

Jan Granlie

Espen Tjalve (piano, keyboards), Torben Bjørnskov (bass), Frederik Bülow (drums)