flere år. Gruppen eksperimenterte med måter å samhandle og prestere musikken og seg selv på. De spilte en konsert med musikk komponert for 200 kyr (ingen mennesker deltok). De brakte en gruppe hjemløse inn i det prestisjetunge Musikhuset i Aarhus, holdt fest og improviserte med dem. De spilte konserter i tog, de spilte i kirker. Her møter vi dem på SPOT-festivalen i Aarhus i 2008. Som et medlem av bandet sa: «Arbeidet vi gjorde i dette bandet har hatt en stor innvirkning på måten jeg kobler meg til mennesker og musikk på. For meg handlet det om å tilhøre og koble til et sterkt empatisk fellesskap av åpne mennesker. Og koble det samfunnet til resten av verden. Det føltes riktig, det føltes viktig og det føltes meningsfullt».
Kresten Osgood er en «hjørnesteinsbedrift» innenfor den danske jazzen. Han har en rekke egne prosjekter gående, samtidig som han stadig dukker opp med sterke musikere fra andre land som, nesten, kun han kjenner til på denne siden av Atlanterhavet. I tillegg er han et oppslagsverk når det gjelder jazzhistorie, og møter du han i en «gjett på jazz»-konkurranse, er du dømt til å tape. Han har laget utmerkede jazzpodcaster for Danmarks Radio, og han kommer stadig opp med ytterst spennende prosjekter. I tillegg er han en av de beste trommeslagerne innenfor den nyere jazzen i Europa, med et løst, men hele tiden fokusert syn på kreativ jazz fra 60-tallet og fram til i dag.
Denne LP-utgivelsen, som utgis på hvit vinyl, er et typisk prosjekt fra Osgood. Og åpningssporet, Brødrene Bisp, som var populære i Danmark på 60-tallet, sin «Voldsom Volvo» er en drivende og fin sak, som minner om noe afrikansk, hvor trommer og vokal setter oss i den rette stemningen. Man merker raskt at dette er et liveopptak, hvor lydkvaliteten gjerne kunne vært bedre, men hvor Osgoods pianosolo tar oss inn i et fint og drivende landskap.
Den går over i «Celestian Blues», som er hentet fra amerikanske King Woman, hvor vi vår fin vokal fra Karenlise Gram. Som tar oss tilbake til Art Ensemble Of Chicago og deres «Thème de Yoyo» fra Les Stances A Sophie», med et soulaktig tema med frittgående, kollektiv improvisasjon innimellom. En strålende låt som jeg tar som en hyllest til Art Ensemble Of Chicago. Den tar oss videre over i den neddempede, men like fine «I Hear You Calling», som opprinnelig er en gammel, britisk punkete poplåt som blant annet Gob har gjort kjent, og hvor Gram igjen viser hvilke fin og soulaktig vokalist hun er. På internett blir hun regnet som en av Danmarks mest sexy vokalister, og stemmen hennes høres både dansk og, ikke minst amerikansk ut, med røtter flere generasjoner tilbake i soul- og jazz-landskapet. En nydelig ballade som avslutter A-siden av platen.
B-siden starter med «In The Army Now», som jeg tror Osgood og hans venner har hentet fra Status Quo. Både i denne og i den foregående, gjør de populærmusikk på sin egen måte, og jeg fascineres av «holdets» evne til å skape noe nytt av musikken. I «In The Army Now» får vi flere vokalister i en låt som sikkert kunne blitt en allsang-favoritt på konsertene.
Deretter følger «Skid før du løber» som er en tekst av Osgood og Nels Flade, om «at skide», som er morsom, men som har en alvorlig undertone, før vi får «Det betyder jo så meget», en vise om å ta «stoffer», hvor Osgood utleverer seg selv på en åpen måte.
Så avslutter de med «Deportivo de Coruña», som jeg alltid har trodd var et foballag fra Spania, men som Osgood har laget en fin «pop»-låt av, og som er en fin avslutning på en uhøytidelig plate i typisk Osgood-landskap med mye flott musikk og Osgoods store evner til å formidle tekst til sitt publikum. Noe han nesten alltid gjør på konserter. Denne avslutningen er som en tysk poplåt fra 70-tallet med datidens keyboards og med høy allsangfaktor.
En uhøytidelig og fin plate fra Osgood og hans mange, musikalske venner.
Jan Granlie
Andreas Brixen (drums), Ask Kjærgaard (guitar), Aske Bode (keyboards), Flade (poetry), Gorm Askjær (guitar), Jacob Haubjerg (bass), Jakob Retz (bass), Jens Bang (trombone), Jens Munch (keyboards), Karenlise Gram (vocals), Kresten Osgood (vocals, keyboards, percussion), Kristine Bjørg Markussen (percussion), Lis Raabjerg Kruse (saxophone, neyflute), Lise Dres (vocals), Magnus Jochumsen (percussion), Marie-Louise Grund Petersen (vocals, percussion), Martin Poulsen (guitar), Mette Marie Ørnstrup (vocals), Mette Rasmussen (saxophone, percussion), Michael Vestbo (guitar), Signe Thorborg (sax)