Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KRISTOFFER KOMPEN

«Solo»
KOMPIS RECORDS

Ifølge den danske avisen Politikens festivalavis for Copenhagen Jazz Festival, for en del år siden, så er trombone det minst populære instrumentet innenfor jazzfamilien. De hadde visstnok målt applausen etter de forskjellige instrumentenes solier på en rekke konserter, og her kom trombonen desidert dårligst ut.

Men det året var nok ikke den norske trombonisten med mere, Kristoffer Kompen på listen over gjestende musikere. For det han leverer på sin første solo-plate, er formidabelt. Ikke bare trombonespillet, men alle de andre instrumentene han er innom på disse 10 komposisjonene.

Kristoffer Kompen er en elegantier på sitt hovedinstrument. Han er en ettertraktet musiker i en rekke sammenhenger, og i 2022 mottok han «Ella-prisen» fra Oslo jazzfestival for sin brobygging mellom ulike jazzsjangere. På denne soloplaten har han valgt å kalle  «bandet» for Kompen janitsjar, men det er han selv som trakterer alle instrumentene, så som et par tromboner, basstrombone, eufonium, tuba og shaker (på Youmans «Tea for Two» og Van Heusens «Darn That Dream».

Kompen er en fremragende tekniker, og hans trombonespill er strålende. I tillegg trakterer han blant annet tuba på en helt ok måte her. Vi får noen egne komposisjoner, pluss ei røys med komposisjoner fra den velkjente standard-settlisten, og alle instrumentene er spilt av Kompen, hvor alt er satt sammen til en fin helhet i etterkant (eller under opptakene).

Jeg må innrømme at jjegg koser meg glugg i hjel med denne plata. Kompen beviser virkelig hvilken strålende musiker han er, og, ikke minst, arrangør. Det høres ut som et helt blåseensemble, og en av grunnene til at det tekniske er blitt såpass bra, må nok også tilskrives Jens Fossum som har gjort miksen.

Mesteparten av Kompens settliste befinner seg i tiden før noen av leserne på salt peanuts* var påtenkt, det vil si at musikken er «gammel», men spillet til den gode trombonisten er friskt og nytt. Han trombonespill, som er innspilt i flere lag, og hans tubaspill er fremragende, og platen lysner virkelig opp denne første dagen i det nye året, slik at vi i alle fall kan starte med blanke ark og et positivt blikk på 2024.

Jan Granlie

Kristoffer Kompen (trombone, basstrombone, euphonium, tuba, shakers)