Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARIA NORSETH GARLI

«Golden»
ØRA FONOGRAM, OF 164

Vokalisten og gitaristen Maria Norseth Garli debuterer på plate med albumet «Golden». Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner veldig godt til henne fra før, men vet at hun er samboer med trompeteren Kim Aksnes, som en del vil kjenne fra Isabel Sörlings band Farvel.

Men hun er tydeligvis ei driftig dame, som ikke kun utgir plate når hun først skal på markedet med sine kunstneriske uttrykk. Samtidig kommer hun også med diktsamlingen «Betraktninger. Om fornemmelser» (ØRA Fornogram), hvor hun setter ord på de mange nyansene i en skapende prosess, – på hvordan det er å navigere i, rundt og mellom helhet og detaljer, stillhet, mellomrom, ytterpunkter, hverdager og det menneskelige i musikken, som det står å lese på baksiden av boken.

Musikken, som hun både laget tekst og musikk til, ligger godt plantet innenfor singer/songwriter-tradisjonen. Men med et knippe ytterst dyktige medmusikere og støttespillere, har hun laget en plate som er ytterst hørbar og vakker, og som hever seg over det meste som kommer ut av slik musikk nå om dagen.

Melodiene er enkle og tekstene gode og ettertenksomme. Tekstene er på engelsk, et språk jeg synes Norset Garli befinner seg vel i. Tekstene er kanskje mest dikt som hun har skrevet i en sangbar form, uten nødrim og annet som fremstiller låtene som kunstige og oppkonstruerte. Hennes stemme er behagelig å lytte til, og jeg får en mistanke om at det i hennes platesamling finnes flere plater med Joni Mitchell, Ani DiFranco, Natalie Merchant og andre av tungvekterne innenfor den amerikanske singer/songwrtiter-tradisjonen, men med flere sekvenser hvor hun går den eksperimentelle veien, og serverer musikk som går sine egne veier.

Og med de medmusikantene hun har invitert i studio, er «komp»-rollen og støttefunksjonene absolutt på plass. De bidrar med spennende, og delvis, nye lyder som er med på å utvide «tradisjonen», og bidra til at musikken aldri blir stillestående eller ensformig.

Dette er blitt en innspilling som kanskje passer best på litt dystre dager, hvor man ikke har lyst til å gå ut, hvor det regner og blåser og det er «hustrig» ute. På dager hvor solen skinner og varmen har inntatt stedet du oppholder deg, skal man kanskje spille noe annet. Men når sola er gått ned og mørket faller på, er dette en perfekt plate å avslutte dagen med.

På baksiden av platecoveret skriver hun: «To That Which Is Simple, To All That Glows», noe jeg synes beskriver denne platen perfekt!

Jan Granlie

Maria Norseth Garli (v, g, cassette player, crackloe box), Tor Haugerud (dr), Kyrre Laastad
(synth, g), Lars Ove Fossheim (g, v)
, Eira Bjørnstad Foss (vio), Viktor Wilhelmsen (g, v), Jo Ranheim (g)