Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MAX ARSAVA

«Nowhere Dense»
AUT RECORDS, AUT100

Pianisten Max Arsava er bosatt i Berlin, og er en del av det kreative improvisasjonsmiljøet i byen. I tillegg til piano, spiller han også synthesizere og andre elektroakustiske instrumenter som arbeider med bånd, kontaktmikrofoner, objekter, samt loopere og samplere. Han arbeider hovedsakelig innen samtidsmusikk, frijazz og elektroakustisk musikk med sterk interesse for DIY-kultur, fri improvisasjon, støyrock og andre former for fellesskapsorientert eksperimentering.

På sin nye plate samarbeider han med tenorsaksofonisten Max Hirth, Ignaz Schick spiller på diverse elektronikk, Alex Bayer spiller bass og Flo Fisher spiller trommer. Selv får vi høre Arsava på piano, synthesizer og elektronikk, og albumet er innspilt i Berlin i desember 2022.

Vi får åtte komposisjoner/improvisasjoner som alle er laget av Arsava, men hvor den enkelte musiker har stor grad av frihet i spillet. Dette er en plate som hyller den elektro/akustiske jazzen, samtidig som den har et klart Berlin-stempel over seg. Det er nesten så man kan føle at man vandrer rundt i byen en sen vårkveld på vei til eller fra ett eller annet, men kanskje mest, at man bare er ute og flanerer.

De åtte komposisjonene er varierte i stemning, men landskapet er hovedsakelig det samme. Arsava styrer musikken med sitt relativt frie pianospill, med de andre musikerne halsende etter. Stemningen er gjennomgående melankolsk, og her er det ingen som forhaster seg unødig. Man legger godt merke til det fine trommespillet og den kreative behandlingen av elektronikken, mens saksofonen hele tiden blander seg inn med små, korte og fine kommentarer.

Mange vil kanskje regne denne musikken som relativt kaotisk, men setter man seg ned og lytter, så er det mange historier som blir fortalt, og detaljene er mange og spennende. Og har man interesse for hva som skjer på den kreative jazzscenen i Berlin, og har en egen forkjærlighet for fint synthspill, så er det bare å sjekke ut denne utgivelsen. Jeg synes de kombinerer det akustiske med piano og kontrabass, med det elektroniske på en ytterst behagelig måte. Kommunikasjonen er tett og fin, musikerne har mange gode ideer, og det er som om man lengter tilbake til Berlin når man lytter til platen.

Jan Granlie

Max Arsava (piano, synthesizer, electronics), Max Hirth (tenor saxophone), Ignaz Schick (turntables, voltage controlled sampler), Alex Bayer (bass), Flo Fischer (drums)