Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MIHO HAZAMA’S M_UNIT

«Beyond Orbits»
EDITION RECORDS, EDN1220

I Danmark kjenner man Miho Hazamo som leder for DR Big Band, som hun har ledet på utmerket måte de senere årene.  På Beyond Orbits har hun samlet et amerikansk stjerneband pluss gjestene Christian McBride på bass og Immanuel Wilkins på altsaksofon il å fremføre noen av sine komposisjoner. Hun har skrevet sju av de åtte komposisjonene, den siste, «From Life Comes Beauty» er skrevet av Skip Skarborough.

Jeg synes hun de senere årene har gjort en strålende innsats med DR Bigbandet, men i sitt m_unit-prosjekt får vi et litt annet lydbilde enn hva vi hadde forventet fra denne storband-komponisten. Jo, det er mange musikere involvert. Men i tillegg til alminnelige alminnelig storband-instrumentering, har hun med fioliner, bratsjer, fransk horn og vibrafon. De åpner med Hazamos storband-aktige «Abeam», hvor vi kjenner igjen mange av de elementene hun er blitt kjent med fra DR Bigbandet. En drivende komposisjon som utfordrer musikerne, og den perfekte åpning. Men det er ikke kun drivende komposisjoner på platen. Innimellom tas det hele ned, som i andresporet «A Monk in Ascending and Descending», som ikke har så mye med Thelonious Monk å gjøre, men som allikevel låter fint. Men selv om de roer ned, er det den samme energien i komposisjonene. De to gjestene, Christian McBride og Immanuel Wilkins bidrar med fine solier på de to komposisjonene hvor de medvirker. Men siden alle solistene leverer strålende spill, ser jeg ingen spesiell grunn til at de to er invitert med. Den tredje, fjerde og femte komposisjonen er suiten «Explanet Suite», og er en helhetlig og interessant del av platen, med en rask, drivende og deilig første del, en rolig andredel, hvor strykerne kommer godt med, og en fin avslutning som swinger godt. Og avslutningen, «Feom Life Comes Beauty» er en fin komposisjon hvor temaet gjøres først på fransk horn, før temaet sprer seg ut og vi får en fin og verdig avslutning. Og hele veien får vi fine solier fra de fleste musikerne, og det er tydelig å  nhøre at dette er musikere som føler seg vel tilpass i et slags storbandformat.

Hozama har med denne platen laget en storbandplate uten å bruke et helt storband. Men storband-elementene er absolutt til stede hele veien. Og jeg tror medlemmene i DR Bigband kan glede seg til de får fremføre disse komposisjonene i DR Koncerthuset når Hozama føler de er klare for det.

Jan Granlie

Steve Wilson (alto saxophine, barython saxophone flute), Jason Rigby (tenor saxophone, clarinet), Jeremy Powell (tenor saxophone, clarinet), Andrew Gutauskas (tenor saxophone, bass clarinet), Jonathan Powell (trumpet, flugelhorn), Adam Unsworth (french horn), Tomoko Akaboyashi (violin), Ben Russell (violin), Maria Im (violin), Atsuki Yoshida (viola), Matt Consul (viola), Meaghan Bruke (cello), James Shipp (vibraphone), Billy Test (piano), Sam Anning (bass), Jake Goldbas (drums), Christian McBride (bass), Immanuel Wilkins (alto saxophine)