Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NATANIEL EDELMAN TRIO

«Un Ruido de Agua»
CLEAN FEEED, CF650CD

Pianisten Nataniel Edelman kommer opprinnelig fra Argentina, men har tydeligvis flyttet over dammen og til Berlin, hvor han en solrik 7. mai i 2022 hadde et ytterst positivt «møte» med bassisten Michael Formanek og altsaksofonisten Michaël Attias i Blackbird Studio i Berlin for å spille inn disse 10 melankolske og vakre komposisjonene. Fem av komposisjonene er gjort av Edelman, en av Attias og fire av de tre i fellesskap.

Og det er blitt en ytterst vakker plate. De starter den kollektive «The River», og før de avrunder med Attias sin fine «Femme-centause», har vi fått være med på en vakker reise inn i de tre sitt musikalske landskap hvor det virker som alt fungerer. Og at musikken er melankolsk kan kanskje skyldes at været denne dagen var vakkert og at de ble inspirert av elven som rant sakte forbi på utsiden av studioet.

Edelman spiller nydelig piano gjennom hele innspillingen. Attias sin altsaksofon er tilbakelent og fin, og har et snev av flere av de altsaksofonistene på 60-tallet som ikke hadde noe å bevise i form av å skulle spille fort og mye. For her går det stille og vakkert for seg, og hans «historier» er spennende å forsøke å tolke. Men aller best liker jeg Formanek sitt bass-spill, som fremstår slik vi husker Charlie Haden på sitt beste. Tungt, kreativt og flott, uten å gjøre stort annet enn å legge sine bidrag til helheten, noe han gjør med stor overbevisning. Og i de soliene han slipper til med, er det nesten som verden stopper opp, for dette er Haden og en tilbakelent Charles Mingus i ett. Og hele veien er musikken meditativ og vakker. Faktisk såpass meditativ at vi skvetter til i det Attias åpner femtesporet, «Voz» med en kort og skarp tone i altsaksofonen.

Sett under ett, er dette blitt en nydelig plate, som får oss til å sette oss rolig tilbake, senke skuldrene og lytte til alle de fine detaljene i spillet. For dette er stor triokunst, ledet av en, for meg, ukjent pianist med et følge av skikkelige fagfolk på hvert sitt instrument. Ei usedvanlig fin skive!

Jan Granlie

Nataniel Edelman (piano), Michael Formannek (bass), Michaël Attias (alto saxophone)