Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLGA KONKOVA

«The Pianist’s Garden»
LOSEN RECORDS, LOS 291-2

Pianisten Olga Konkova kommer opprinnelig fra Russland, men etter å ha bodd mer enn halve livet i Norge, regner vi henne som norsk god som noen, og kan anmelde platene hennes uten å føle at vi på noen som helst måte støtter det russiske regimet. Hun er utdannet i hjembyen, samt ved Berklee i Boston, og etter flytting til Oslo i 1994 ble hun med i Inge Stangvik kvartett og i storbandet Storeslem. Hun startet også sin trio med bassisten Per Mathisen og Adam Nussbaum, eller Stein Inge Brækhus eller Gary Husband som trommeslagere i forskjellige perioder. Ellers har hun medvirket i Sernet Å Fyre og Store Norske Orkester. Hun har også medvirket på plateutgivelser og konserter med Finn Hauge, Magni Wentzel (Porgy & Bess), Roy Nikolaysen (Roy’s choice), Øystein Sunde (Og vel saa det) og Hans Mathisen (Quiet songs). Hun har gjort ett par soloutgivelser, duoplater med Jens Thoresen og huj har gjort plater inspirert av Joni Mitchell og den russiske lyrikeren Anna Akhmatova. Men det er hennes trioinnspillinger vi har merket oss mest.

Om sin nye utgivelse sier hun: «Min største inspirasjon for denne innspillingen har vært min oppdagelse av en rekke treblåselyder, som jeg ikke tidligere hadde vært bevisst klar over. Mark Heinecke kommer opprinnelig fra Wisconsin, USA, og har bodd i Norge siden 1977. Frederik Villmow er fra Köln, Tyskland, og bor i Norge. Dette er ikke en tradisjonell pianotrio, men et vakkert eksperiment der både treblåsere og trommer gir akkompagnementet til pianoet mitt». Og at det er blitt en original utgivelse kan det ikke herske noen tvil om.

Musikken vi får servert her er adskillig mer «eksperimentell» enn det vi tidligere har fått fra Konkova. Jeg føler a mesteparten av musikken er skrevet for Heineckes mange fløyter, og at hun selv (og trommespillet til Villmow er med på å underbygge og fremheve fløytespillet. Jeg har aldri helt klart å akseptere fløyte som et jazzinstrument jeg kan like. Men i denne sammenhengen synes jeg det fungerer utmerket. Og fra starten på åpningssporet, «The Pianist’s Garden» som starter helt stille, og faktisk så stille at jeg blir nødt til å sjekke lyden, for det går over ett minutt før jeg er i stand til å høre noe som helst. Da kommer en ocarina-fløyte (leirgjøk) smygende, og herfra og ut, er dette en sann fryd for ørene. Konkova kommer inn med lyrisk og fint spill, men adskillig mer «moderne» enn jeg er vant til å høre henne. Og pianospillet er nydelig, og sammen med leirgjøken setter de oss i en helt egen og avstressende situasjon.

Vi får hele 13 komposisjoner, hvor en er inspirert av en svarttrost, en er inspirert av en luthersk korall fra 1601, som vi kjenner godt som en salme jeg ikke klarer å huske navnet på, som på tysk heter «Herzlich tut mich», som Johan Sebastian Bach gjorde til sin, mens en annen er inspirert av en luthersk korall fra 1649, en er for firehendig piano hvor hun spiller sammen med Heinecke, en er trioens variant av Jimmy Webbs «The Moon Is A Harsh Mistress», som her i Norge er mest kjent i Radka Toneffs versjon på platen Fairytales, og en er inspirert av elver. I tillegg får vi en spontan improvisasjon fra de tre, vi får en som er basert på en korall fra 1599, og vi får en komposisjon inspirert av Harold Arlens «Over The Rainbow».

Hele veien får vi forskjellige fløyter, pluss bassklarinett i den fine «The Garbage Truck Blues», og hele veien føler jeg Konkova tar oss til nye, musikalske landskap hvor de forskjellige fløytene er i fokus. Og hele veien er dette utrolig vakker musikk. Heinecke er en dyktig fløytist som klarer å sette sitt særpreg på komposisjonene med alle sine fløyter, og bak dukker Villmow med akkurat så mye trommespill som skal til for å gjøre dette til en nydelig og, ikke minst, overraskende seanse. En nydelig og original utgivelse fra en pianist vi hører altfor lite til. Så etter de musikalske forandringer vi hører her fra Konkova, kan vi kanskje håpe på en ny soloutgivelse? Den forrige, Return Journey, kom på Losen Records tilbake i 2011.

Jan Granlie

Olga Konkova (piano, fender rhodes), Mark Heinecke (woodwinds, piano), Frederik Villmow (drums, percussion)