Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

REBEKA RUSJAN ZAJC

«Prelude»
CLEAN FEED, CF657CD

Den slovenske pianisten Rebeka Rusjan Zajc, debuterer med sin soloutgivelse Prelude, innspilt i Power Sound Studio i Amsterdam i september 2022. Hun har de senere årene vært bosatt i Amsterdam, så kanskje vi kan regne med at hun har brukt tiden på studier ved byens utmerkede musikkonservatorium.

Platen har fått tittelen Prelude, og inneholder kun ett spor, den drøyt 35 minutters lange improvisasjonen «Illusion», hvor hun viser alle sine kreative evner på pianoet. Men selv om det kun er en låt, så er den delt i to deler med noen sekunders pause imellom. Men i begge sekvensene beveger hun seg fint mellom jazzens improvisasjon og den klassiske musikken i et relativt personlige språk. Og hun starter med noe som ligger tett på det klassiske, men helt fra start oppdager vi en musiker som legger mye av sin personlighet i spillet og improvisasjonen. Jeg får en erindring av noe for eksempel Keith Jarrett holdt på med på sine mange solokonserter. Men det er kun i måten hun legger opp improvisasjonene sine på som ligner. Hun beveger seg sømløst mellom jazz og det klassiske på samme måte som Jarrett gjorde. Men uten det veldig gjenkjennbare i Jarretts spill. Her er det Rusjan Zajc sine egne tanker og hvordan hun improviserer som gjør henne til en relativt original pianist, som jeg er overbevist om at vi kommer til å høre mye fra i årene som kommer.

Hun tar oss med på en reise i sitt musikalske univers, hvor vi både får inspirasjoner fra hennes hjemland, samtidig som denne musikken kunne vært en guide om man skal bevege seg rundt i Amsterdam, på kanaltur med båt, eller på sykkel gjennom byen og i forstedene.

Og gjennomgående er dette en nydelig, kreativ og spennende reise. De drøyt 35 minuttene viser en ytterst interessant improvisator, som «leker» med tangentene og gir oss en deilig, musikalsk reise. Så får vi se hvor lang tid det tar før hun dukker opp i katalogen til Manfred Eicher og ECM.

Jan Granlie

Rebeka Rusjan Zajc (piano)