Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

RUIQI WANG 王睿琪

«Subdoing The Silence»
ORCHARD OF POMEGRANATES

Ruiqi Wang (uttales Ray-Chee Wong) er vokalist, komponist og improvisator innenfor jazz og eksperimentell musikk.Hun er bosatt i både i Tio’tia:ke/Montreal i Canada og i Bern i Sveits, og hun sier selv at hun har som mål å oppnå størst mulig frihet og autentisitet gjennom sin kreativitet.Hun opererer i et musikalsk landskap hvor hun kombinerer påvirkninger fra jazz, moderne euro-klassisk musikk og tradisjonell kinesisk musikk.

Hun er født og oppvokst i Hangzhou i Kina, og flyttet til Tio’tia:ke/Montreal i 2017 hvor hun studerte i McGills Jazz Performance-program mens hun fordypet seg i den pulserende lokale musikkscenen.Hennes mentorer omfatter et mangfold av respekterte artister som Ranee Lee, Camille Thurman, Ayelet Rose Gottlieb, John Hollenbeck og Meredith Monk.Hun har også fordypet seg i praksisen kalt ‘Deep Listening’ etablert av musikeren og komponisten Pauline Oliveros. Og hun har flere musikalske prosjekter gående, blant annet Ruiqi Wang Double Quartet (vokal, piano, bass, trommer og strykekvartett), Ruiqi Wang Chamber Ensemble (treblåsere, strykekvartett og rytmeseksjon) og Soft Weathers (i duo med August McKinney på piano og modulær synthesizer).

Subduing the Silence er hennes debutalbum, og hun hadde sin slippkonsert på Montreal L’Off Jazz Festival.Hun gjennomfører for tiden sin mastergrad i komposisjon – samtidsjazz ved Bern Academy of the Arts i Sveits.

Det kommer stadig flere og flere plateutgivelser fra «fjerne Østen» inn døra i skrivestuen. Men sjelden har jeg hørt noen som klarer å kombinere den «lokale» musikken fra hjemlandet Kina med den vestlige jazzen og improvisasjonsmusikken på en så overbevisende og spennende måte.

Vi får åtte ytterst spennende komposisjoner av Wang, pluss «Xiang Leng Jin Ni» nummer 1, 2 og 3, hvor komponisten er ukjent, og som hun har funnet i Dong Goa Gu Qin Score Collection. Tekstene er skrevet av henne selv, pluss Qingzhan Li (1084-1155) og Alejandra Pizaarik (1936-1972). Og med seg på platen har hun pianisten Stephanie Urquhart, bassisten Summer Kodama og trommeslageren Mili Hong, pluss Craft Ensemble, som består av Colleen Brannen og Amy Sims på fiolin, Amelia Hollander Ames på bratsj og Velleda Miragias på cello. Og fra starten med Hongs køllespillende trommer i «Xiang Leng Jin Ni No​.​1» til de avslutter med «Fragments From Subdoing The Silence» får vi stifte bekjentskap med en utmerket vokalist med et fint band som hele tiden er «helt framme på tuppa» (i positiv betydning), som gjør en utmerket innsats for å fronte Wangs komposisjoner og stemme.

Hele veien gjennom er det Wangs stemme som spiller hovedrollen, og hun fremfører tekstene originalspråket, på engelsk eller ordløst. Og mest «jazzig» høres det ut i det drivende fjerdesporet «A Descent Of Lilies», hvor musikerne virkelig drar til under og over Wangs ordløse vokal. Og den tredelte «suiten» «Xiang Leng Jin Ni» er en nydelig tolkning (sjekk ut den andre delen, hvor Wang synger solo. Nydelig og opprinnelig). Og resten av plata gir oss, som hører mest på musikk fra den vestlige verden, et godt innblikk i den kinesiske musikken, og viser at det er mulig å gjøre spennende jazz og improvisjonsmusikk ut av den kinesiske tradisjonsmusikken også.

Medmusikantene gjør en fremragende jobb gjennom hele plata, og spesielt legger vi merke til Urquharts fine pianospill og Summer Kodamas nydelige bass-spill. I tillegg fungerer Craft Ensemble fint inn i sammenhengen, og er med på å utvide lydbildet i de låtene de medvirker.

En fin plate fra en ny artist som vi kan vente mye av framover, bare ikke et av de store plateselskapene oppdager henne, og vil gjøre henne til en bestselger slik de har «ødelagt» mange andre originale og dyktige jazzmusikere de senere årene. For sjansen for at noen med altfor mye penger vil endre musikken til Wang er absolutt tilstedeværende, for det går lang tid mellom hver gang man finner en såpass original og fin stemme som den til  Ruiqi Wang.

Jan Granlie

Ruiqi Wang (vocal), Stephanie Urquhart (piano), Summer Kodama (bass), Mili Hong (drums), Craft Ensemble: Colleen Brannen (violin), Amy Sims (violin), Amelia Hollander Ames (viola), Velleda Miragias (cello)