Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SARA DECKER

«Poetryfied»
ACOUSTIC MOTION CONCEPTS, AMC202-2

I 2014 ble den tyske vokalisten Sara Decker tildelt «Fulbright-stipendet» for å fullføre sin Master of Music-grad i jazzvokal ved Manhattan School of Music. På skolen i New York jobbet hun sammen med musikere som Gretchen Parlato, Theo Bleckmann, Kate McGarry, Jim McNeely, Dave Liebman og Phil Markowitz, samt Christian McBride, Maria Schneider og Kurt Elling i forbindelse med masteroppgaven.

Etter at hun kom tilbake til Europa i 2015, vant Sara Decker Group den berømte European Jazz Award Italy. Sara Decker Group var et resultat av hennes tid i New York, med musikere fra forskjellige deler av verden, og samarbeidet resulterte i utgivelsen «Clouds and Birds» i 2014.

Nå har Decker kommet med sin plate «poetryfied», med nye musikere. Vi får hennes sammen med pianisten Billy Test, bassisten Nicolai Amrehn og trommeslageren Jeroen Truyen, pluss gjestene Heidi Bayer på flugelhorn, Stefan Karl Schmid på tenorsaksofon og Julia Kriegsmann på fløyte.

Det er tydelig at Decker er opptatt av tekster, for her får vi poetiske bidrag fra Mascha Kaléko (skrevet i 1934), Rainer Maria Rilke (1902), Emily Dickinson og Jane Tyson Clement. Og det starter med Kalékos «Für Einen», og Decker føyer seg godt inn blant de mange av dagens vokalister som legger seg i et relativt dannet jazzlandskap, uten at man beveger seg for mye inn i det eksperimentelle. Men det som er overraskende, er at de fleste låtene synges på tysk – et språk jeg aldri helt har klart å forbinde med jazz. Men det er vel det samme for de tyskspråklige å høre vokalister synge på norsk, svensk eller dansk.

Decker synger avslappet og fint, og hun har gode musikere med seg, som gjør akkurat det de skal for å fremheve det vokale og få kvartetten til å fungere. Jeg liker også Heidi Bayers bidrag på flugelhorn i andresporet, «Der Panther» og sjettesporet «No one can stem the tide (To R.A.C.). Hennes stemme er også slik at den godt kunne gått inn på en eller annen cabaretscene i Berlin, uten at man får den overdrevne og teatralske vokalen som ofte forefinnes hos slike vokalister. Her er det behersket vokal, som fungerer fint gjennom hele albumet.

Sara Decker har laget et fint album, som ikke er med på å velte jazzhistorien, eller bidra med noe vi ikke har hørt tidligere. Men hun synger fint, musikerne spiller helt etter «boka», og hele innspillingen er en behagelig opplevelse.

Jan Granlie

Sara Decker (v), Billy Test (p), Nicolai Amrehn (b), Jeroen Truyen (dr), Heidi Bayer (flh), Stefan Karl Schmid (ts), Julia Kriegsmann (fl)

Skriv et svar