Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SUSAN ALCORN SEPTETO DEL SUR

«Canto»
RELATIVE PITCH, RPR1170

Susan Alcorn ble født i Cleveland, Ohio, og begynte å spille gitar i 12-årsalderen og fordypet seg raskt i folkemusikk, blues og popmusikk på 1960-tallet.Et tilfeldig møte med Muddy Waters styrte henne mot å spille slidegitar.Da hun var tjueen, hadde hun fattet interesse for pedal steel-gitaren, og hun spilte i country- og western-swingband i Texas.Snart begynte hun å kombinere teknikkene til country-western pedal steel med sine egne utvidede teknikker for å danne en personlig stil påvirket av frijazz, avantgarde klassisk musikk, indiske ragaer, urfolkstradisjoner og forskjellige folkemusikk i verden.

Hun har samarbeidet med en rekke frittgående artister, så som Pauline Oliveros, Eugene Chadbourne, Peter Kowald, Chris Cutler, Ingrid Laubrock, Joe McPhee, Vinny Golia og Ken Vandermark, Michael Formanek, Ellery Eskelin, Fred Frith, Maggie Nicols, Evan Parker, Johanna Varner og Mary Halvorson for å nevne noen få.

På sin nye plate, Canto, føler jeg hun beveger seg godt inn i det frittgående, samtidig som de enkelte låtene tar utgangspunkt i noe mer tradisjonelt og sør-ameriansk innenfor folkemusikken. Og med seg til å fremføre de seks låtene får vi høre Luis «ToTo» Alvarez på gitar, Claudio «Pajaro» Araya på trommer og cuatro, Francisco «Pancho» Araya på charango, Rodrigo Bobadilla på løyte, quena, zampoña og vokal, Amanda Irarrazabal på bass og vokal og Danka Villanueva på fiolin og vokal. Fem av de seks låtene er skrevet av Alcorn, mens sistesporet, «El Derencho de Vivar en Paz» (Retten til et eget liv) er ført i pennen av Victor Jara.

Og nettopp denne blandingen av sør-amerikansk folkemusikk og Alcorns tette bånd til den mer frittgående musikken, gjør dette til en ytterst original utgivelse, hvor man må følge nøye med for å få med seg detaljene, og hvordan de går fra det tradisjonelle og over i det nesten totalt frie i løpet av mikrosekunder. Hele veien blir vi som lyttere utfordret av Alcorns mange ideer, Og hele veien er det Alcorns pedal steel gitar som får med de andre «ut til venstre» og inn i det frie.  Og jeg synes medmusikantene følger henne til punkt og prikke fra start til mål.

Dette er musikk man ikke hører hver dag. Dette er musikk som varmer, og som får tankene til å gå til frihetskampen i for eksempel Chile, særlig på grunn av Jaras bidrag i avslutningssporet. Men gjennom hele albumet er det en samfunnskritisk holdning i musikken som temmelig klart forteller hvor på høyre-venstra-aksen vi finner Alcorn. En ytterst spennende utgivelse son tvinger fram politiske holdninger.

Spennende!

Jan Granlie

Susan Alcorn (pedal steel guitar), Luis «ToTo» Alvarez (guitar), Claudio «Pajaro» Araya (drums, cuatro),  Francisco «Pancho» Araya (charango), Rodrigo Bobadilla (flute, quena, zampoña, vocals), Amanda Irarrazabal (bass, vocals), Danka Villanueva (violin, vocals)