Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THE GOTHENBURG COMBO

«Novel A Musical Library, Vol.1 Contemporary Classical»
COMBOCD007
«Novel A Musical Library, Vol.2 Jazz»
COMBOCD008

Den svenske duoen i Gothenburg Combo, består av gitaristene David Hansson og Thomas Hansy. De har over flere år diskutert om hvordan høres en bok ut? Det førte til platen Seascapes, som var deres versjon av Jules Vernes En verdensomseiling under havet.

Nå har de invitert 34 av de mest spennende, svenske komponistene til å skrive komposisjoner for comboen, noe som har resultert i to plater (Vol.1 og Vol.2). Nå er riktignok kun 18 komponister med på de to platene, men resten (folk/world music og pop) kommer senere. Og komponistene har skrevet komposisjonene ut fra et litterært verk, så her får vi litterære verk tolket av mer eller mindre kjente, svenske komponister og utøvere, før dette igjen er blitt tolket av to gitarister. Den første har fått undertittelen «Contemporary Classical», mens den andre har fått undertittelen «Jazz». Ambisjonen var å bygge opp et «ljudande bibliotek», og som David Hansson sier det i presseskrivet, så ville de at de 34 komponistene, fra hele spekteret av det svenske musikklivet i dag, skulle vise bredden i den svenske musikken.

Dette er, naturlig nok, blitt to plater med forskjellig resultat. Men allikevel er begge ytterst interessante. Nå kan det kanskje oppfattes som litt «breialt» å gå i gang med et prosjekt hvor to musikere på denne måten skal «samle» og presentere det svenske musikklivet i dag på sin måte. Men ser man bort fra det, og lytter til de 18 komposisjonene som frittstående uttrykk, så kommer det svært mye spennende musikk at av det de har fått fra komponistene.

Og de starter med Jenny Hettes «Sweet Thursday», hvor hun har tolket John Steinbbecks Sweet Thursday, før vi får Sofia Jernbergs «Grapefruit» etter Yoko Onos Grapefruit osv. På den første platen synes jeg Jernbergs komposisjon utmerker seg positivt. Thomas Liljeholms «28 Years in 5 Minutes» etter Daniel Defoes Robinson Crusoe, er en nesten klassisk, spansk gitarduo, og Anna Pajunens «Back to Play» etter Gertrud Steins Geography and Plays, er en collage av relativt fritt gitarspill og stemmer elle «field recordings». Og når de avrunder med Anna Ericssons «The Paper Palace» etter Paul Austers Oracle Night, har vi fårr møte to utmerkede gitarister som tolker andres komposisjoner på utmerket måte.

Den andre CDen, med undertittelen «Jazz», føles allerede før vi puttet den i spilleren førsste gang, enda mer «familiær», siden vi har fikk tolkninger fra musikere vi kjenner fra den svenske jazzscenen (selv om vi på førsteplaten fikk bidrag fra både Sofia Jernberg, som vi regner som en del av jazzscenen og Anna-Lena Laurin, som også må regnes inn under jazzparaplyen).

Her starter de med Georg Riedels «Tango for One-Legged’s» etter Sture Dahlströms Tango för enbenta, en deilig, argentinsk-klingende tango, hvor de to gitaristene virkelig får testet ut sitt forhold til den argentinske musikken. Deretter får vi George «Jojje» Wadenius sin «Guitar Combo» etter Malcolm Gladwells Blink, hvor det er lett å høre at Wadenius er en dreven gitarist som vet hvordan skrive for to akustiske gitarer i et litt dramatisk «fado»-landskap.

Deretter får vi bidrag fra klarinettisten Nils Bergs «The Ravens» etter Thomas Bannerheds Korporna, gitaristen David Stackenäs’ «In rebus veritas» etter Luigi Serafinis Codex Seraphinianus, gitaristen Loke Risbergs «Beloved» etter Toni Morrisons Beloved, kompoonisten Anna-Sofi Söderqvists «Theo Decker’s Journey» etter Danna Tarrfs The Goldfinch og vokalisten Lina Nybergs «The Small Things» etter Arundhati Roys The God of Small Things, før de avrunder med bassisten Nina DeHeney og hennes «l’ecume des jours» etter Boris Vians l’ecume des jours.

Og hele veien gjennom, synes jeg vi får variert og ytterst godt spill og tolkninger fra de to gitaristene. Det kan nesten virke som at de komponistene som er gitarister, har villet teste ut de to med komplekse komposisjoner som krever mye av utøverne, som i Stackenäs sin komposisjon, hvor de to virkelig får testet seg ut. Men jeg synes de to gitaristene takler alle utfordringene på en utmerket måte. Det virker som de har forstått hva komponistene har ønsket at de skal ta musikken, og utfordre de to på å virkelig «skjerpe egget» for oppgavene.

Og, nok en gang, må vi fremheve lydtekniker Åke Linton for fremragende lydarbeid. Jeg tror øreforskere rundt om i verden bør sjekke ørene til den godeste Linton, for hva han klarer å oppfatte av lyd, og få det gjennom produksjonen, ned på plater og ut gjennom høgtalerne er mesterlig!

Men det viktigste arbeidet er gjort av de to utmerkede gitaristene David Hansson og Thomas Hansy. Deres samarbeid har, garantert, krevd mange timer, dager og kanskje måneder av øving og samtaler for at resultatet skulle bli så bra som det er blitt. Dette er to gitarister som både er klassiske i sitt spill, samtidig som de er improvisatorer av høy klasse. Og det de leverer på disse to CDene er mesterlig! Musikken er hele veien variert, fra det nesten klassiske, via spansk gitar, relativt frie gitarimprovisasjoner til deHeneys perkussive avslutning.

Så nå gleder vi oss til de to kommende platene med folkemusikk/verdensmusikk og pop. For disse to platene er to samlinger musikk som er fremragende på alle måter.

Jan Granlie

David Hansson (acoustic guitars, voices, prepared guitars), Thomas Hansy (acoustic guitars, voices, prepared guitars)