Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOM WARD / NUNO TROCADO / SÉRGIO TAVARES

«Corrosion»
CARIMBO PORTA-JAZZ

Corrosion er det andre albumet trioen Tom Ward (fløyte, saksofon og klarinett), Nuno Trocado (gitar og elektronikk) og Sérgio Tavares (bass). Og allerede fra første tone, innser vi at dette kan bli en musikalsk prøvelse. For de første tonene høres ut som en hane som galer, litt etter skjema, fordi det høres ut som han har vært solid på fylla dagen før. Men i det den relativt tunge bassen kommer inn, endrer stemningen seg, og vi ser fram til mer kontrollert, frittgående improvisasjon.

Og det får vi gjennom ni musikalske «strekk», hvor saksofon, fløyte og klarinett strekker frijazzen et godt stykke ut fra den sedvanlige jazzen og inn i et totalt fritt, musikalsk landskap. Og med elektronikken liggende som et tordenvær i bakgrunnen, lar vi oss fascineres kraftig av hva de tre leverer.

Det endrer seg litt i andresporet, med fløytespillet i spennende dialog med el.gitaren. En el.gitar som det føles har røtter i rocka-billy-musikken, men med en helt fri tilnærming til den frie improvisasjonen. Så endrer det hele seg med klarinetten i frie utløp over resten, og vi stusser litt på om dette er mulig å gjøre for kun tre musikere.

Og slik fortsetter det gjennom hele platen. Elektronikken i tett og spennende samrøre med en skarp altsaksofon og ilter gitar på høygir, som gir oss spennende gitarspill i Derek Bailey-landskapet, godt kombinert med de tøffeste rockegitaristene, en hylende klarinett, og samtaler som forteller felles historier som grenser til kaos i enkelte sekvenser, men hvor de tre musikerne tar seg fint inn hver gang. Noen ganger tar de det helt ned, men det varer aldri lenge av gangen. De løfter hodene, og «gyver på» med ny energi. Kommunikasjonen er fullkommen, de tre forstår hverandre fullt og helt, og vi får være med på en ytterst spennende reise i det frittgående improvisasjonslandskapet som treffer oss midt i sjela.

Tre spennende musikere med base i Portugal og London, man virkelig skal følge nøye med på i framtida.

Jan Granlie

Tom Ward (flute, alto saxophone, clarinet, voice), Nuno Trocado (guitar, electronic), Sérgio Tavares (bass, voice)