Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOMASZ DĄBROWSKI & INDIVIDUAL BEINGS

«Better»
APRIL RECORDS, APR120CD

Den polske trompeteren Tomasz D​ą​browski har vært bosatt i Danmark i noen år, og med «Better» kommer han med sin andre plate sammen med bandet Individual Beings. Den forrige utgivelsen hadde bandnavnet som tittel, og er en samling av danske, polske og norske musikere, de fleste med adresse rundt Øresundbroen. Vi får høre D​ą​browski på trompet i en stil som knyttes tett til hans hjemland Polen, pluss at han også trakterer elektronikk, Fredrik Lundin er med på tenorsaksofon, Irek Woitczak spiller tenor- og sopransaksofon, Grzegorz Tarwid er med på piano og synthesizer, Max Mucha spiller bass og Knut Finsrud og Jan Emil Młynarski spiller elektriske og akustiske trommer.

Albumet inneholder ni komposisjoner gjort av D​ą​browski, og de starter med «F Jak Samolot», hvor tenkene automatisk går til salige Tomasz Stanko. En låt som danner en litt mørk start på et album som varierer mye i stemninger, og hvor D​ą​browskis klare og rene trompet ligger i front. Dette er en type jazzmusikk som nesten ikke kunne vært gjort av andre enn dyktige musikere fra Polen. Og komposisjonene tyder på at det er en musiker som innimellom lengter hjem. Det er en lengsel som ligger over hele albumet, og som forsterkes av det fine bandet som er involvert. Fredrik Lundin avleverer noen utsøkte solier, selv om de ligger litt for langt bak i lydbildet, etter min mening. Og med to trommeslagere får vi en kreativ tyngde i bakgrunnen som er med på å drive dette framover på mesterlig møte.

Selv om D​ą​browski har bodd lenge i Danmark, har han beholdt sine røtter fra hjemlandet på en utmerket måte. Og på denne fine utgivelsen har han klart å trekke både den norske trommeslageren, riktignok med bostedsadresse i Malmø, og danske Fredrik Lundin inn i det polske lynnet, slik at dette like godt kunne vært en utgivelse kun med polske musikere.

Thomasz D​ą​browski er en utmerket trompeter og komponist, og har med denne utgivelsen befestet seg som en verdig arving etter Tomasz Stanko. Han er teknisk nærmest fullkommen, og hans trompetspill fungerer svært godt i hele registeret. Han er ikke så veldig ofte å høre på jazzscenene i Danmark, så han har kanskje ikke hatt muligheten til å bli «smittet» av det danske, men har klart å beholde særpreget både i spillet og i komposisjonene.

En fremragende utgivelse fra et velspillende kollektiv.

Jan Granlie

Tomasz D​ą​browski (trumpet, electronics), Fredrik Lundin (tenor saxophone), Irek Woitczak (tenor saxophone, soprano saxophone), Grzegorz Tarwid (piano, synthesizer), Max Mucha (double bass), Knut Finsrud (drums), Jan Emil Młynarski (drums)