Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TUNDRA ELECTRO

«Hálde áhkku/Mountain of Ancestors»
JAZZLAND, 377 958 3

Hálde áhkku/Mountain of Ancestors er Tundra  Electros andre utgivelse, Bandet ble startet i 2017 av den samiske joikeren Ingá-Máret Gaup-Juuso fra Karesuando og den Oslo-baserte fløytisten Patrick Shaw Iversen. Det kan nesten ikke nevnes nok ganger hvor mye den samiske artisten Mari Boine har hatt å si for populariteten til joiken i andre delen av verden enn Sapmi. Og stadig dukker det opp prosjekter både i Norge, Sverige og Finland som bruker joiken som utgangspunkt og bakgrunn for strålende musikk. Og nå føler jeg Tundra Electro virkelig har satt sine fotavtrykk godt plantet i landskapet både i Sapmi og resten av Europa.

Hálde áhkku, en mytisk kvinneskikkelse med tilhold i fjella i de arktiske områdene ii Sapmi, danner baktepppet for musikken på platen. Platen består av ni joiker, i hovedsak kvinnejoiker, og er en kombinasjon av gamle tradisjonsjoiker som strekker seg over 100 år tilbake i tid, og nye joiker komponert av Gaup-Juuso, som selv arbeider som reindriftsame når hun ikke er opptatt med Tundra Electro.

Fra åpningen i tittelsporet til de avslutter med «Boahetvãs/The Future» får de gamle joikene godt blandet sammen med nyere joiker, som ofte blir noe helt annet enn det vi vanligvis forbinder med joik, men hvor den globale verdensmusikken kommer smygende, som i tredjesporet «Anna Marie Jaurun». Og selv i de tradisjonelle joikene bidrar medmusikantene med et lydbilde som gjør musikken tidsriktig og fin.

Fiolinspillet til Harpreet Bansal er hele veien strålende. Her får vi litt indisk/pakistanske bidrag som passer perfekt inn i helheten, og hennes solier er strålende. Patrick Shaw-Iversen trakterer flere fløytetyper, samt elektronikk, og er en viktig bestanddel i bandet, for å gi musikken en fylde og et lydbilde som gjør musikken original, mens trommeslageren og perkusjonisten Kenneth Ekornes er en av de beste valgene de kunne tatt når man skulle ha med en musiker som virkelig kan denne musikken, og som med sin erfaring fra verdensmusikken er med på å gjøre denne musikken fullkommen.

I front troner Ingá-Máret Gaup-Juuso med stor overbevisning. Hennes stemme er som skapt for joiken, den er åpen som hele Finnmarksvidda og varm som et bål på vidda en sein kveld. Hun lager fine joiker selv, samtidig som hun tolker de tradisjonelle joikene på en fremragende måte.

Selv om vi ikke akkurat lengter til vinteren i skrivestua, når temperaturen beveger seg under null grader, så varmer denne musikken, som vi kan plukke fram når vinterkulda virkelig setter inn.

Jan Granlie

Ingá-Máret Gaup-Juuso (joik, vocals), Patrick Shaw Iversen (contrabass-flute, bass-flute, alto-flute, c-flute, electronics, keyboards, bottle), Harpreet Bansal (violiin), Kenneth Ekornes (drums, percussion)