Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TUVA HALSE QUINTET

«two»
JAZZLAND, 377 954 9

Tuva Halse er en improviserende fiolinist og komponist fra Molde. De siste tre årene har hun studert ved Konservatoriet i Trondheim, hvor hun fullførte sin bachelorgrad i utøvende jazzfiolin våren 2022. Hun har allerede spilt på flere av de store jazzscenene i Norge med egne og andres prosjekter, i tillegg til å bidra til en rekke ulike utgivelser i ulike sjangere. Med bakgrunn som klassisk fiolinist skaper hun musikk i skjæringspunktet mellom nordisk jazz og klassisk kunstmusikk. Hun har mottatt flere Talentpriser (Sparebanken Møre, Sparebanken SMN, Handelsbanken, Drømmstipendet), og sommeren 2022 var trioen hennes, Bento Box, finalister i «Jazzintro» – kåringen av «Årets unge jazzmusikere» under Molde International Jazz Festival . Samme år var hun en ung artist-in-residence under den klassiske kunstfestivalen Fjord Cadenza, spilte solo, med trioen og komponerte også et bestillingsverk for et orkester.

Nå debuterer hun med egen plate med sin kvintett, bestående av henne selv på fiolin, Oscar Andreas Haug på trompet, Benjamín Gísli Einarsson på piano, Gard Kronborg på bass og vokal og Øyvind Leite på trommer. Relativt unge musikere i oppstartsfasen av sin profesjonelle karriere.

Vi får servert ni komposisjoner av Halse, som spenner fra den rene, svingende jazzen til det mer lyriske innenfor den klassiske musikken med hint mot folkemusikken, hele tiden med jazzelementene godt hørbare. Og Halse har lykkes med å lage fine komposisjoner som skaper interesse, enten det er i de låtene hvor musikken svinger fint, som i andresporet, «Adam», hvor den jazzen Norge og Sverige har profilert på noen år nå, hvor man finner jazzelementer sammen med enkel folkemusikk, og hvor det relativt enkle temaet går igjen gjennom hele komposisjonen, utvides, forenkles og svinger på utmerket måte. Og i det lyriske tredjesporet, «Two», hvor Halse viser at hun er en utmerket, klassisk fiolinist. Her får vi også vakkert pianospill fra Einarsson, men det er Halses strålende fiolinspill som imponerer oss mest.

«Zolitude» er en låt som høres «fransk» ut, uten at jeg kan sette fingeren på hvorfor. Låten er moderne i uttrykket med utfordrende trommespill som får Halse til å kaste seg på og levere relativt fritt spill. Heer får vi også en fin pianosolo av Einarsson, og med drivende fint bass-spill.

Og slik fortsetter gjennom et knippe komposisjoner som fascinerer. Komposisjonene er, i utgangspunktet, relativt enkle, men med disse unge, sultne musikerne som alle spiller strålende, ikke minst komponisten selv, så blir dette en fin plate med elementer mest fra jazzen, men også med noen avstikkere til det klassiske og folkemusikken.

Den vi egentlig hører minst til, er trompeteren Oscar Andreas Haug (som også spiller i Bliss Quartet, som nettopp har platedebutert). Men i de låtene han medvirker spiller han vakkert, på samme lyriske måte som flere andre trompetere som har gjort suksess både i Norge og på den internasjonale jazzarenaen de senere årene. Og der hvor han spiller duo med Halse, er det nesten som om det er to fioliner som spiller sammen.

Jeg av og til får jeg en følelse av at dette er noe jeg har hørt tidligere, men ikke med fiolin i front. Det har mye av det umiskjennelige, norske og skandinaviske i seg, som veldig mange jazzensembler dyrker nå m dagen. Men jeg synes Halse gjør noe med musikken (og oss som lyttere) med sitt eminente fiolinspill. Pianist Einarsson er en lyriker ved tangentene, og er godt inne i det skandinaviske uttrykket, bassisten Kronborg er hele tiden der framme, og i «Mikromy» får vi en fin duett med han og Halse (jeg tror han spiller høyt oppe på basshalsen, slik at det nesten låter som om Halse spiller mot og med seg selv), før hun overtar med briljant spill. Og trommeslager Leite holder kontroll bakerst med inspirerende og drivende spill der det er behov for det, og med neddempet og fint der komposisjonene krever det.

Det er en fin plate den unge (hun er født i 1999) moldenseren har laget sammen med sine musikalske venner i Trondheim. Jeg synes hun, på mesterlig vis, klarer å kombinere det klassiske med jazzen, samtidig som det er mange folkemusikkelementer i musikken. For her får vi både det løse og frie, blandet på fremragende måte med det klassiske og jazzen på en strålende måte.

En svært vellykket debututgivelse!

Jan Granlie

Tuva Halse (violin), Oscar Andreas Haug (trumpet), Benjamín Gísli Einarsson (piano), Gard Kronborg (bass, vocals), Øyvind Leite (drums)