Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Snart tid for Vossa Jazz

«Vårens vakreste eventyr» er rett rundt hjørnet. Og i dagene 22. til 24. mars er det klart for god musikk, årets første uteøl på Park hotell og, hvis værgudene er på jazzens side denne weekenden, kan det også hende man kan kose seg i solveggen mellom de mange konsertene.

Vi er egentlig litt inhabile i omtalen av programmet, siden en av oss er involvert i å sette sammen et interessant program. Men allikevel anbefaler vi noen av konsertene. Resten finner du på hjemmesiden vossajazz.no.

Vi ser at stadig flere og flere av de norske jazzfestivalene satser store ressurser og penger på musikk som sjelden kan regnes inn under jazzbegrepet. Og, for oss, toppet det seg med at Kongsberg jazzfestival booket svenske Carola til festivalen.

Slike «usportslig» bookinger har man holdt seg unna på Vossa Jazz. Og fra årets program anbefaler vi følgende konserter:

FREDAG 22. MARS
Åpningskonsert med
Øyunn.
Trommeslageren Siv Øyunn Kjenstad har valgt å bosette seg i København. Og herfra har hun gjennom flere år jobbet med sitt soloprosjekt. Prodsjektet har fått navnet «Aspects» er  et multimediaprosjekt som handler om maktdynamikk i relasjoner, å stå på egne ben, og om å forholde seg til omverdenen.  Verket blr laget til Ultimafestivalen i Oslo i 2022.

Sigbjørn Apeland solo
Sigbjørn Apeland kjenner vi blant annet fra samarbeid med vokalisten Berit Opheim og med fiolinisten Nils Økland (med noen utsøkte plater de senere årene). I den fine Vangskyrkja får vi oppleve Apeland alene med sitt trøorgel i tillegg til kirkens eget orgel.

Emmeluth Amoeba
Dette er altsaksofonisten Signe Emmeluth sitt hovedprosjekt. Sammen med gitaristen Karl Bjorå, pianisten Jonas Cambien og trommeslageren Ole Mofjell, vil de både glede og utfordre lytterne med intens, lyrisk og energisk jazz av det moderne slaget. Deres nye plateutgivelse Nonsense på Moserobie er akkurat ute, og skal man dømme etter den, så kommer dette til å bli en flott opplevelse.

David Murray / Ingebrigt Håker Flaten / Paal Nilssen-Love
I 1981 var den amerikanske saksofonisten David Murray i Voss kino og spilte en forrykende konsert med World Saxophone Quartet. Nå er han tilbake i et prosjekt som har spilt fra tid til annen de senere årene, sammen med den norske jazzens «Pompel & Pilt», bassisten Ingebrigt Håker Flaten og trommeslageren Paal Nilssen-Love. Det er ikke annet å si om dette enn at det kommer til å bli strålende!

Resjemheia
Resjemheia er folkemusikk for den som har mest sans for rock, men som også har lyst til å «headbange» til rytmisk folkemusikk. De tre dyktige musikerne Ottar Kåsa på hardingfele, Kenneth Kapstad på trommer og Mattis Kleppen på bassgitar, bryr seg egentlig ikke om hva man kaller musikken, men skal man dømme etter responsen på konsertutgivelsen Live in Rudolstadt, fra 2023, så har i alle fall det tyske publikummet stor sans for denne «lapskausen» av folkemusikk og rock.

I.P.A.
Dette er et svensk/norsk samarbeid hvor saksofonisten og bassklarinettisten Atle Nymo, bassisten Ingebrigt Håker Flaten og trommeslageren Håkon Mjåset Johansen møter de to svenskene Magnus Broo på trompet og Mattias Ståhl på vibrafon. Det perfekte bandet å avslutte fredagen på på Vossa Jazz!

LØRDAG 23. MARS
Air Play

Air Play er en nydelig etterkommer av bandet Fair Play som i 10 år var en kvartett man mer enn gjerne lyttet til. Etter at trommeslageren Trond Kopperud forlot denne verden altfor tidlig i 2021, gikk de andre videre under bandnavnet Air Play, et band som er en hyllest til Kopperud. Her møter vi vokalisten Elin Rosseland, saksofonisten Tor Yttredal, pianisten Vigleik Storaas og bassisten Johannes Eick i en formiddagskonsert (kl. 12:00 i Osasalen) som vil jage vekk alle kroppslige problemer forårsaket av fredagskvelden.

Boi Akih
Den nederlandske duoen Boi Akih har vært på Vossa Jazz tidligere. Da tryllet de fram utsøkt musikk i Jazzklubben for et begeistret publikum. Noe dårligere blir det nok ikke i år, etter at vokalisten Monika Akihary kan skilte med Boi Edgar-prisen (Nederlands «Buddy»-pris) og gitaristen Niels Brouwer i mange år har jobbet både som duo og i større sammenhenger. Det ser ut til at Osasalen er stedet denne formiddagen, for Boi Aki spiller her kl.15:30.

Randi Pontoppidan
Den danske vokalkunstneren Randi Pontoppidan kommer for første gang til Voss. Hun har vært i Norge en hel del ganger, og har gjort flere skolekonsertturneer sammen med vokalisten Sissel Vera Pettersen. Hun har også spilt med flere av de frittgående, danske musikerne pluss den amerikanske bassisten Greg Cohen, og hun er med i den danske vokalgruppen IKI. Med vokal og egnet elektronikk, vil Pontoppidan gi lytterne i Kapellankåken en ny og spennende opplevelse.

William Parker / Ava Mendoza / Gerald Cleaver
Så skal vi endelig få høre bassisten William Parker igjen på Voss. Han har vært her tidligere med trommeslageren Rashid Ali. Og denne gangen kommer han med ett av sine mest spennende prosjekter, noe som bevises med all tydelighet på albumet Mayan Space Station (AUM Fidelity), som kom i fjor. Gitaristen Ava Mendoza er en av jazzens mest spennende gitarister i dag, og trommeslageren Gerald Cleaver er en av de mest benyttede «kameleonene» i den amerikanske jazzen om dagen, med en rekke forskjellige prosjekter i mange jazzsjangre.

Tingingsverket «Do you want my job», Hanna Paulsberg
Hanna Paulsberg er en av Norges beste saksofonister per i dag. Hun har gjort suksess med sitt eget band Hanna Paulsberg Concept, i tillegg til Gurls, Trondheim jazzorkester, Bugge Wesseltoft, Karin Krog og Marilyn Mazur. I tingingsverket skal hun «spille ut» cowboyen i seg, noe som ligger i genene til saksofonisten (hun er jo tross alt fra Østfold). Og med seg til å «drive ut demonene fra Midt-Vesten», får vi høre Viktor Wilhelmsen på gitar, Dan Peter Sundland på bass, Erik Nylander på trommer. Og med David Solheim på lyd, kan dette bli en av festivalens høydepunkter.

Mirror Image
Mirror Image er enn eklektisk og mangslungen oktett, handplukka av bassist Ole Morten Vågan for et par år siden. Her får vi inspirasjoner fra sørafrikanske hits fra 70-tallet, samtidsmusikk og jazz i alle mulige former som Vågan har fylt opp hodet med de senere årene. Og stjernemusikerne han har med seg er Sofia Jernberg (vokal), Håkon Aase (fele), Signe Emmeluth (saksofon), Jonas Kullhammar (saksofon), Eirik Hegdal (treblås), Sidiki Camara (perkusjon) og Hans Hulbækmo (trommer).

Horse Orchestra
På Vossa Jazz 2023, var to av høydepunktene pianisten Jeppe Zeeberg. Først fikk vi en rocka og punkete utgave med bandet The Absolute Pinnacle of Human Achievement, og deretter en praktfull, kreativ, spennende og vakker solokonsert i Osasalen. Nå kommer han med sitt internordiske prosjekt Horse Orchestra, hvor det blir humor, galskap, virtoust spill musikernes flørting med de fleste stilartene innenfor jazzen. Med seg i bandet har Zeeberg to nordmenn (Erik Kimestad – trompet og Kristian Tangvik – tuba), den islandske saksofonisten Ingimar Andersen, den svenske trombonisten Petter Hängsel og landsmennene Nicolai Kaas Claesson (bass) og Rune Lohse (trommer).

SØNDAG 24. MARS
Karja / Renart / Wandingger Trio
Den estiske pianisten Kirke Karja hørt vi for flere år siden i Tallin. Og etter det har verden åpnet seg for den unge pianisten. Og trioen med franske Etienne Renard på bass og tyske Ludwig Wandinger gjorde for ett par år siden stor suksess på Punkt i Kristiansand. De har spilt sammen siden 2019, og i 2022 kon deres første plate, The Wrong Needle, som fikk strålende anmeldelse på salt peanuts*. Osasalen klokken 11:30 er det perfekte sted og tid for denne trioen.

Aurom Trio med Per Jørgensen
Tre strålende vokalstemmer fra tre forskjellige, norske folkemusikktradisjoner møte «rebellen» Per Jørgensen på trompet, vokal og perkusjon i denne kirkekonserten. Aurom Trio slipper sin nye plateinnspilling, den nydelige O, svage sind (NYE NOR) denne dagen. Og vi som har hørt platen kan garantere en utrolig vakker kirkekonsert denne søndagen.

I tillegg blir det ei røys med andre høydepunkter på Voss denne weekenden. Du kan velge Marius Neset Quintet, Gabriel Fliflets prosjekt I lys loge, Aksel Røeds Død sjø, folkemusikk, det unge prosjektbandet OJKOS med hyllest til Grausido, fjellet på andre siden av Vangsvatnet, Marilyn Mazurs Shamania, Karin Krog, Best Western Swing, eldrejazz, ungdomsjazz, barnejazz og mye, mye mer. Vår egen Johan Hauknes skal samtale med Hanna Paulsberg, Det blir frokostkonsert med festivalåpner Kjartan Fløgstad og Ole Morten Vågan grytidlig søndag morgen, DJer, jam sessioner, konserter med Griegakademiet fra Bergen og «jazzlinja» i Trondheim, pluss en rekke andre spennende konserter. Det er bare å gå inn på hjemmesiden vossajazz.no, og bestille festivalkort. For her er det mye man må rekke over.

Sjekk ut vossajazz.no