Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Ta en Reimers på Reimersholmen

Fortsatt er vi nok mange besøkende til Stockholm med omgivelser som forbinder inntak av svensk tradisjonsmat med «å ta seg en Reimers» til. Men det tradisjonsrike snaps-varemerket Reimersholm finnes ikke lenger.

Ett av de aller første utslagene av liberalistenes inntogsmarsj på de enemerkene som i de nordiske landene tidligere var et samfunnmessig fellesskapseie og -gode, var at norsk og finsk finanskapital ved de nå kommersielle selskapene Arcus og Altia, la under seg den skandinaviske snaps- og akevittverden. De finske liberalistenes manglende sans for tradisjoner og fellesskap ble understreket av at varemerket som hadde sin opprinnelse i Reimersholms Spritförädling for om lag ti år siden endret til et — for å bruke et tidsriktig svensk fra før 1906-reformen — … fullständig ointressant och overhufvudet inte häpnadväckande …, Prima!

Tenk deg at Løiten, Lysholm, Opland, Simers, Aalborg, osv. skulle bli erstattet med navn som Secunda, Tertia, Quarta, Quinta, Sexta, eller noe tilsvarende. Hvor fattig og kynisk er ikke liberalistenes verden? Riktignok, og for å sitere hele avsnittet, skrev Oscar Wilde i teaterstykket Lady Windermere’s Fan,

«Cecil Graham: What is a cynic?
Lord Darlington: A man who knows the price of everything, and the value of nothing.
Cecil Graham: And a sentimentalist, my dear Darlington, is a man who sees an absurd value in everything and doesn’t know the market price of any single thing

For å svare på den siste utfordringen: Markedsverdien på en Reimers tilsvarer vel i dag ca. 300 svenske kroner, mens verdien på varemerket ville vært det mangedobbelte. I motsetning til verdien av varemerket Prima, som best kan karakteriseres med hva Svenska Dagbladets kommentar skrev ved introduksjonen for ti år siden; «… könslöst…».

Men «brännvinsön» ligger der fremdeles. Det kunne nesten vært beskrevet som at det skjedde «Paa den yderste, nøgne Ø» da entreprenøren Lars Olsson Smith etablerte brennevinsfabrikk på Reimersholmen i 1860. Da ville han selv kunnet være den «underlig graasprængt[e] En», slik Henrik Ibsen beskriver at Terje Vigen så ut, om lag femti år før Smith etablerte seg på Reimersholmen. Av naturlige grunner rakk nok Terje Vigen aldri å ta seg en Reimers! Lars derimot,  han tok nok ….

For turistene i Stockholm som undrer seg hvor den ön er: Du kommer deg ut av Gamla Stan sørover, går over Slussen og fortsetter til fots vestover langs Södra Mälarstrand på Söders nordre strand. På Söders ytterste og vestligste punkt, finner du broen over til Reimersholmen.

Du finner ikke lenger rester etter Lars Olssons spritfabrikk der ute, men du finner hotellet Reimersholme, like ved der spritfabrikken befant seg. I samarbeid med platelabelen PB7 gjennomfører hotellet det de kaller PB7 & Reimersholme International Jazz Festival siste langhelgen i april. I pressematerialet vi har fått, beskrives det som en fem dagers konsertserie i perioden 27. april til 1. mai. Dette faller da også forøvrig sammen med UNESCOs International Jazz Day lørdag 30. april. Slik sett kan dette være en måte å tilbringe årets utgave av dagen på. I konsertserien kan du bl.a. oppleve New York jazz av meget godt merke med Antonio Ciacca Quartet feat. Rick Margitza, den svenske altsaksofonisten Amanda Sedgwick i duo med bassisten Björn Lundén og mer.

På søndag 1. mai kan du oppleve det som på papiret for oss synes mest spennende: En av våre egne, svenske favoritter, Per Texas Johansson i en helt ny konstellasjon. Johansson spiller da i en nydannet kvintett som kaller seg Italian Groove, feat. Per Texas Johansson. De øvrige medlemmene er Lucio Ferrara på gitar, Carl Orrje på piano, Nicola Angelucci på trommer og personen bak labelen PB7, kontrabassisten Patrik Boman.

Jeg tipper det blir lite å høre av klassiske italienske popsvisker som «Volare», «O sole mio», «Buona sera, Signorina», og alle de andre sviskene vi alle hater å like, … eller …?

PB7 & Reimersholme Hotel international Jazz Festival 27/4-1/5 2022

Reimersholme Hotel, Reimersholmsgatan, Stockholm

 

In The Bar (19.30-21.30)

April 27 Antonio Ciacca Quartet featuring Rick Margitza

April 28 Antonio Ciacca Quartet featuring Rick Margitza, special guest Linnea Jonsson

Antonio Ciacca, piano
Rick Margitza, tenor saxophone
Patrik Boman, double bass
Luca Santaniello, drums
Special guest: Linnea Jonsson trumpet

April 29 Ellas Kapell

Lovisa Jennervall, vocal
Manne Skafvenstedt, piano
Jon Henriksson, double bass
Edvin Fridolfsson, drums

April 30 Frida Öhrn & The Blue Sounds

Frida Öhrn, vocal
Carl Orrje, piano
Patrik Boman, double bass
Jesper Kviberg, drums

May 1st Italian Groove featuring Per Texas Johansson

Lucio Ferrara, guitar
Nicola Angelucci, drums
Per Texas Johansson, saxophones and clarinets
Carl Orrje, piano
Patrik Boman double bass

 

In The Restaurant (16.30-18.30)

April 29 og 20, Amanda Sedgwick Duo

Amanda Sedgwick, alto saxophone
Björn Lundén, double bass

Mer utfyllende og detaljert om programmet kan du lese på nettsiden til Reimerholme Hotell.

Johan Hauknes