Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Flammende Rena Rama 1971

Rena Rama i 1971!

It’s almost fifty years ago today …

Sergeant Becke showed the band how to play

og resten er stor svensk jazzhistorie.

I 1971 produserte SVT et halvtimes opptak med den nye kvartetten som ble dannet da trioen med Bengt Berger på perkusjon, Palle Danielsson på bass og Bobo Stenson på tangenter fikk med seg saksofonisten Lennart Åberg tidlig i 1971. Under opptaket av dette programmet fikk kvartetten sitt navn, Rena Rama. For mange av oss så var møtet med musikken fra dette bandet en tidlig øreåpner for den musikken som etter hvert skulle bli selve lydsporet til våre unge liv utover 1970-tallet.

Dette bandet var ikke minst en åpenbaring for en yngling som satt i nærheten av Oslo med ørene på stilker på sitt gutterom og lyttet på Sveriges Radio P3 og som fikk med seg svensk TV. Dette bandet ble en tidlig favoritt, selv om jeg nok ikke skjønte så mye av musikken på det tidspunktet. Bandets navn var det nok ikke mange av oss i Oslo-området som skjønte hva skulle bety! Men etter hvert lærte vi oss mer svensk … og knakk koden — både språklig og musikalsk!

Nå kan du se hele opptaket på Bengt Bergers og Country & Easterns Youtube-kanal. Opptaket er gjort i 1971. Det skulle gå enda to år før bandet fikk utgitt et album. Det skjedde da de fikk Rikskonsertenes pris Jazz i Sverige 1973, og «Jazz i Sverige -73 Rena Rama» ble gitt ut på Caprice. Etter det ble det utgitt ytterligere fem album med noe varierende bemanning, fram til «Rena Rama with Marilyn Mazur» kom på Dragon i 1989. I 1998 ble albumet «The Lost Tapes» med opptak fra 1987 gitt ut på Amigo, med Billy Hart på trommer og Kenny Wheeler på trompet.