Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Første programslipp for Moldejazz 2019

Superbassisten Marcus Miller returnerer til festivalen hvor han gjorde store konserter både i 1997 og i 2013. Tidligere Artist In Residence Joshua Redman kommer med sitt Still Dreaming som han har «arvet» fra sin far Dewey. Det blir en svært eksklusiv konsert med Pulitzer-prisvinner Henry Threadgill, faktisk den eneste i Europa i 2019!
På Romsdalsmuseet vil de to gjenforente banda Madrugada og Gåte sammen med Luke Elliot gjøre en spennende konsertdag. Den «hemmelige» pianogiganten Fred Hersch kommer endelig til festivalen. Sist, men ikke minst legges to av prosjektene til Artist In Residence Gard Nilssen ut for salg; Bushman’s Revenge feat Anja Lauvdal og Per «Texas» Johansson og Acoustic Unity feat Ambrose Akinmusire.

Marcus Miller
Det er duket for en virkelig fest av en konsert når superbassisten Marcus Miller vender tilbake til Molde. I 1997 gjorde han furore på festivalen med prosjektet «Legends» med bl a Eric Clapton. Det var også utsolgt og stor stemning sist gang han gjestet festivalen og Bjørnsonhuset i 2013. Marcus Miller har spilt med størrelser som Miles Davis, Herbie Hancock, nylig avdøde Aretha Franklin, Elton John og Bryan Ferry – for å nevne et lite utvalg. I mars 2018 slapp han et kritikerrost nytt album, «Laid Black», der både fusion, funk, soul og jazz er en del av det potente musikalske brygget. Miller er en levende legende og skuffer aldri sine tilhengere.

Joshua Redman – Still Dreaming
I 1979 spilte Joshuas Redmans far Dewey på Moldejazz med legendariske «Old and New Dreams Band». Dette har inspirert Joshua til prosjektet Still Dreaming. Tidligere Artist in Residence Joshua Redman trekker alltid fullt hus i Molde, det gjorde han både med Bad Plus i 2015 og i det kritikerroste samspillet med Ola Kvernberg i 2016. Med seg til Molde denne gang har saxofon-mesteren trompeter Ron Miles, bassist Scott Colley og trommeslager Dave King.

Henry Threadgill – Zooid
Hos jazz-kjennere har saksofonist, fløytist og komponist Henry Threadgill en meget høy stjerne. Han kan beskrives både som en nøkkelperson og en sann original innen moderne musikk. I 2016 fikk han, som den tredje jazz-artisten noensinne, den høythengende Pulitzer-prisen for albumet “In for a Penny, In for a Pound” med bandet han tar med seg til Molde; Zooid.

Threadgill var svært aktiv i det viktige avantgardistiske miljøet i Chicago tidlig på sekstitallet der han ble medlem i AACM – Association for the Advancement of Creative Musicians og samarbeidet med bl a Muhal Richard Abrams. Senere gjorde han innspillinger med Anthony Braxton, Bill Haswell, Roscoe Mitchell, Sly & Robbie og mange flere. I 1979 debuterte han med eget band, og har etter det frontet en serie med egne grupper kjennetegnet ved eksperimentering med uvanlig instrumentering og musikk fra andre sjangere og verdenshjørner. Henry Threadgill turnerer lite og gjør kun utvalgte konserter, så Moldejazz er svært stolte av å kunne presentere den eneste konserten i Europa i 2019 med en av de mest spennende nålevende jazzkomponistene og hans kreative oppkomme av et band.

Madrugada
Dette må være et av Norgeshistoriens mest etterlengtede musikalske comeback. For mange var Madrugada intet mindre enn Norges beste band i perioden mellom 1999 og fram til oppløsningen i 2008. Comebacket markerer 20-årsjubileet til debutplata «Industrial Silence». Hits som «Majesty», «Lift me», «The kids are on high street», «Hands up» og «I love you» har gitt Madrugada fans i alle aldre og i alle lag av befolkningen. Vokalist Sivert Høyems solokonsert på Romsdalsmuseet i 2014 fikk terningkast seks av Romsdals Budstikke. Det er klart for en ny stor museumskonsert 18. juli.

Fred Hersch Trio
«Den mest innovative jazzpianisten de siste ti åra», skrev Vanity Fair om mannen som Moldejazz etter flere forsøk endelig har lykkes å få tak i. Fred Hersch er en av vår tids store pianister og han har omsider begynner å få den oppmerksomheten han fortjener, sist ved at han både i 2016 og 2018 ble valgt til «Jazz Pianist of the Year» av Jazz Journalists Association. Til Molde kommer han med sin faste Trio, bassist John Hebert og trommeslager Eric McPherson.

Gåte
Med sin mektige og storslåtte blanding av folkemusikk og rock, og ikke minst med Gunhild Sundlis karakteristiske stemme i front, ble Gåtes debutalbum «Jygri» fra 2002 en umiddelbar favoritt hos både publikum og anmeldere. Det ble førsteplass på VG-lista, Spellemann-pris, lange turnéer og Roskilde-konsert. Eventyret tok slutt i 2005, men nå har storebror Sveinung klart å få lillesøster til å si ja til å lage ny musikk. Albumet «Svevn» kom ut 2. nov 2018 og er et gjenkjennelig Gåte, Dagbladet gir en femmer og sier at bandet låter «like hypnotisk medrivende, pulserende, mektig og intenst som for 14 år siden». De spiller sammen med Madrugada og Luke Elliot på Romsdalsmuseet 18.juli.

Bushman´s Revenge feat Anja Lauvdal og Per «Texas» Johansson
Kraft-trioen Bushman´s Revenge med gitarist Even Helte Hermansen og bassist Rune Nergaard trekkes frem av årets AIR, trommeslager Gard Nilssen, som et av hans viktigste prosjekter. Bandet startet opp i 2003, har gitt ut ni plater så langt og de har bidratt til å revitalisere det stadig like rødglødende brennpunktet mellom rock og jazz. På sitt foreløpig siste album “Jazz, fritt etter hukommelsen” overrasket bandet med å gå i en mer ettertenksom og lavmælt retning. Det er dette sporet de ønsker å fortsette å følge når de eksklusivt på Moldejazz utvider besetningen med den strålende svenske saksofonisten Per “Texas” Johansson og alltid kreative Anja Lauvdal.

Luke Elliot
Luke Elliot er opprinnelig fra New Jersey, men er nå på det nærmeste nordmann etter mange og lange opphold i Norge. Han har nettopp gitt ut singelen «Somebody’s man», med selveste Sivert Høyem som gjestevokalist. Luke er på gang med mer nytt materiale som kommer i form av et album til våren. Det kan fort bli hans store gjennombrudd. Møt opp tidlig på Romsdalsmuseet 18. juli og la deg rive med av Elliots varme og råe stemme.
et har i flere år

Gard Nilssen’s Acoustic Unity feat Ambrose Akinmusire
Intet er mer naturlig enn at Gard Nilssen inkluderer sitt eget band Acoustic Unity i sin residency. Bandets første plate «Firehouse» ble nominert til Spellemann i 2016, og albumet «Live in Europe» mottok udelt supre kritikker fra både norsk og internasjonal presse. For å ta trioens samspill og musikk enda et steg videre under årets festival, ble det tidlig klart at den amerikanske trompetisten Ambrose Akinmusire stod høyt på ønskelista til Gard over aktuelle samarbeid. Nå ligger alt til rette for et møte mellom to av denne generasjonens fremste utøvere – to utøvere som begge fra hver sin kant av scenen kan lede veien inn i utforskende og kreative landskap i Storyville denne kvelden.

Billetter, dagspass, ukespass og 2-dagerspass til Romsdalsmuseet er nå til salgs på festivalens hjemmeside.

Skriv et svar