Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Palle Danielsson – Bassveggen

Bassisten Palle Danielsson døde 18. mai 2024, 77 år gammel. Med hans bortgang, har i løpet av kort tid to av Sveriges viktigste jazzbassister gjennom mange tiår, gått ut av tiden.

Palle Danielsson ble født i Stockholm 15. oktober 1946. Det var med fiolinstudier det begynte. I studietiden ved Musikhögskolan i Stockholm i 1962-66 begynte den unge fiolinisten å spille bass i det unge jazzmiljøet, blant annet på Gyllene Cirkeln i ABF-huset. I 1965 fikk han mulighet til å spille med Bill Evans i Stockholm. Fra høsten 1966 spilte han med Börje Fredrikssons kvartett, sammen med blant annet Bobo Stenson på piano.

I 1968 var han i studio med Jan Johansson, Egil Bop Johansen og Svend Asmussen da de spilte inn Jazz på ungerska. I Lars Olof Månssons humoristiske liner notes presenteres Palle Danielsson på denne måten: «Paul har spelat bas ända sen koltåldern, men numera har hans kontrabas ingen kolt, på sin höjd en enkel men kledsam matrosmössa. Palle är flitigt anlitad studiomusiker och har hjälpt mången svensk schlagersångerska. Han har dränkt deras sång.»

Han spilte med Karin Krog på Kongsberg jazzfestival samme året, da hun benyttet seg av to bassister – og dette var første gangen at Palle Danielsson og Arild Andersen traff hverandre. To unge bassister som skulle komme til å prege den nye jazzen fra Skandinavia de neste tiårene.

Det var mange av oss som første gangen ble særlig oppmerksomme på Palle Danielsson da han i 1971 sammen med trommeslager Bengt Berger og Bobo Stenson, og kort etter med saksofonisten Lennart Åberg, startet Rena Rama. Med Sveriges Radios radiobølger fra Stockholm ble kjennskapet til den unge supergruppen raskt også spredd til Oslo og omegn. Rena Rama ble et springbrett for mye av den nye jazzen for musikerne, såvel som de unge tilhørerne.

Dette året, i 1971, gjorde Danielsson en innspilling i Sveriges Radio med et eget band, Palle Danielsson sekstett ble det presentert som. Sammen med Bengt Berger, Bobo Stenson og Lennart Åberg fra Rena Rama, besto sekstetten av saksofonisten Roland Keijser og Jon Christensen på trommer. For radioserien Club Jazz spilte denne sekstetten i april 1971 inn fire låter komponert av Danielsson, deriblant «Ulla», som Danielsson skrev til sin kjæreste og langvarige ektefelle. Opptaket ble seinere gitt ut på en av i alt ni LP-plater utgitt av Sveriges Radio, med materiale hentet fra denne radioserien.

I 1972 og 1973 var Palle Danielsson del av Jan Garbarek Trio, med Jon Christensen på trommer. Et mer eller mindre tilfeldig innhopp av Bobo Stenson i trioen på en jam i Warsawa, førte til etableringen av det som ble Jan Garbarek/Bobo Stenson-kvartetten. Dette og det samtidige samarbeidet med Keith Jarretts skandinaviske kvartett, med Jan Garbarek og Jon Christensen, førte til at Palle Danielsson raskt ble et internasjonalt navn. Med Belonging-kvartetten og det vi på samme vis kunne benevnt som Witchi-Tai-To-kvartetten, var den nye, skandinaviske jazzen på vei ut i verden og inngikk i fruktbare fusjoner med amerikanske og andre jazztradisjoner. Sammen med Andersen var Danielsson på mange måter lyden av kontrabass i den skandinaviske, modale ECM-jazzen som utviklet seg gjennom 1970-tallet.

I 1981 ga han ut albumet Tillägnan med sin eldre søster, Monica Dominique. Et album som solgte over 2500 eksemplarer. Albumet ble fulgt opp av søskenalbumet Togetherness trettiett år seinere. Danielsson var også med som bassist da Dominique skrev bestillingsverket Love in Southern Bronx for Radiojazzgruppen.

Danielsson ble flittig brukt som studiomusiker, men ikke for å drukne små syngedamer. Ikke minst spilte han på noen av platene til Cornelis Vreeswijk. Björn J:son Lindh, Karin Krog, Pugh Rogefeldt, Finn Kalvik, listen er lang. Han har spilt med en lang rekke jazzmusikere i inn- og utland, Enrico Rava, Edward Vesala, Albert Mangelsdorff, Gunnar Silja-Bloo, Eje Thelin, osv.

I perioden 1982-84 spilte han med den franske mesterpianisten Michel Petrucciani, og veien var da kort til å spille med i Charles Lloyds første kvartett, ved hans comeback det første året. Et comeback som i stor grad var drevet fram av den entusiastiske franske pianisten. Få år etterpå turnerte han igjen med Charles Lloyd, denne gangen med sin gamle partner Bobo Stenson på piano. Han spilte seinere også i Tomasz Stankos band, sammen med blant andre Bernt Rosengren, og han spilte med Terje Rypdal, Kenny Wheeler og flere andre.

I 1992 var Danielsson dessuten også med på den flotte Odin-produksjonen Knut Riisnæs – Jon Christensen Featuring John Scofield – Palle Danielsson. Året etter var han del av en kvartett som hentet opp igjen Börje Fredrikssons musikk, sammen med Bobo Stenson, Joakim Milder på saksofon og Fredrik Norén på trommer. Studioalbumet Sister Maj’s Blouse ble utgitt i 1994. Fire år seinere kom kvartetten tilbake med albumet Epilogue. Disse ble til slutt etterfulgt av et livealbum, spilt inn ti år etter det første studioalbumet på Fasching i Stockholm.

I 1994 ble også det eneste albumet i hans eget navn utgitt, utenom den ene platesiden i  Club Jazz-serien i 1971. Albumet Contra Post ble utgitt på Rikskonsertenes label Caprice. Dette albumet fikk for ikke lenge siden en ny praktutgivelse, da albumet for første gang ble utgitt på vinyl. Johan Schwerins intervju, som ble publisert i Rikskonsertenes tidsskrift Musik i forbindelse med utgivelsen, er nå republisert, og kan leses på salt peanuts*.

I årene etter tusenårsskiftet turnerte han med kvartetten, med Rita Marcotulli på piano, Joakim Milder på saksofon og blant annet Anders Kjellberg på trommer, en kvartett som i 1994 spilte på albumet Contra Post. Meg bekjent forefinnes ikke annet enn radioopptak med denne kvartetten fra perioden etter tusenårsskiftet. I det første tiåret av det nye milleniet var han også med på tre hyllinger av store jazzmusikere, Thelonious Monk, Charles Mingus og Miles Davis. Albumene Monk by Five, Mingus by Five og Miles by Five ble laget av Danielsson med Ulf Adåker, Joakim Milder og Bobo Stenson med Jonas Holgersson og Magnus Öström på trommer.

I 2023 ble Palle Danielsson vel fortjent tildelt Riksförbundet Svensk Jazz sin ærespris ‘Jazzkannan’ for Lifetime Achievement.

Den 18. mai 2024 døde bassisten og humørsprederen Palle Danielsson, 77 år gammel. En stor vegg i det svenske jazzbasshuset er ramlet ut. Fred over minnet etter beste Palle Danielsson.

Hvil i fred! Takk for all musikken!

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Gunnar Holmberg/Svensk Jazz