Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

COOL SWEETNESS SEXTET

«Shoehorn Shuffle»
STORYVILLE, 1014349

Danmark er et land med rike musikktradisjoner tilbake til swing, mainstream og bebop. Dette kan ha å gjøre med den relativt store invasjonen av internasjonale jazznavn på 50- og 60-tallet, som levde i kortere eller lengre tid i landet, og som her fikk spillejobber på en rekke jazzklubber både i København og ute i regionene.

Samtidig er danskene svært glade i å ta seg en «bajer» og hygge seg med uhøytidelig samvær på vertshus hvor man i mange tilfeller hadde hyret inn jazzband til å underholde, som ikke alltid var like eksperimentelle.

Fremdeles er det en rekke klubber rundt om i landet som sverger til denne musikken, og hvor publikum strømmer til med entusiasme og glade smil.

Flere av musikerne vi møter i Cool Sweetness Sextet er satore tilhengere av den eldre musikken, selv om ikke alle er av den generasjonen som oftest frekventerer klubbene denne musikken blir presentert.

I denne sekstetten møter vi trompeteren Mårten Lundgren, tenorsaksofonisten Jens Søndergaard, trombonisten Anders Jacobsen, gitaristen Pelle Von Bülow, bassisten Ole Skipper og trommeslageren Aage Tanggaard, og vi får 11 stilriktige låter, og de starter med Bob Brookmeyers «Open Country», og før de avslutter med Anders Jacobsens «September Hymn», er de innom Jimmy Van Heuse3ns «Nancy», Phillip Brahams «Limehouse Blues», Anders Jacobsens «Wintersaga» og «December Rain», Frank Rosolinos «»Blue Daniel». Jacobsens «Shoehorn Shuffle», Leslie Bricusses «Who Can I Turn To?» og trompeteren Jørgen Rygs «Serenade T.D.P.J.I.H.M», før de runder av med Jacobsen og Bobby Smiths «Red Rubberboat» og Jacobsens «September Hymn».

Og det er tydelig at det er trombonist Anders Jacobsen som er hovedmannen bak dette prosjektet. Han er en dyktig trombonist, som er såpass ung at han ikke fikk med seg glanstidene for denne musikken. Det samme kan man også si om gitarist Pelle Von Bülow, mens jeg vet av Søndergaard er gammel nok til å ha vært midt oppe i det da denne musikken ble spilt i de røykfylte vertshusene rundt om i Danmark.

Og musikken vi får servert blir spilt akkurat slik denne musikken skal. Musikerne er dyktige solister, og det er alltid fint å høre unge Von Bülow i settinger som denne. Han er en tilbakelent og ytterst dyktig gitarist som virkelig kan sin jazzhistorie, og han leverer alltid fint spill. Fint spill får vi også fra de andre musikerne, hvor man spesielt legger merke til kapellmester Jacobsen, trompeter Mårten Lundgren og Jens Søndergaard, som virkelig føler seg hjemme i denne musikken. Et ekstra pluss går også til trommeslageren Aage Tanggaard, som er en av de virkelige veteranene i den danske jazzen. Og hele veien avleverer Ole Skipper upåklagelig bass-spill som passer perfekt inn i denne musikken.

«Shoehorn Schuffle» er en hyggelig innspilling med musikk fra gullalderen for den danske jazzen. Og for den som for eksempel frekventerer JazzCup og Paradise i den danske hovedstaden, kan nesten når som helst risikere å møte på en eller flere av disse musikerne på jobb. Hyggelig, men ikke noe som vil lage revolusjon i den danske jazzen.

Jan Granlie

Mårten Lundgren (tp), Jens Søndergaard (ts), Anders Jacobsen (tb), Pelle Von Bülow (g), Ole Skipper (b), Aage Tanggaard (dr)

Skriv et svar