Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SCHEEN JAZZORKESTER & JON ØYSTEIN ROSLAND

«Logical Fallacies»
EGEN UTGIVELSE, 377 940 3

I platecoveret til Scheen jazzorkester står det at dette store ensemblet ikke er noe vanlig storband. Og de senere årene er det dukket opp flere slike originale bandsammensetninger i Norge, som opererer et godt stykke unna det man har vært vant til å høre fra storband som Duke Ellington, Count Basie, Gil Evans og for eksempel DR Big Band. I Norge har man ensembler som Trondheim Jazzorkester, som mer eller mindre er et musikerkollektiv som skifter medlemmer etter hvilket prosjekt man skal begi seg ut på, mens man har andre som Bergen Big Band, som samarbeider med nye bandledere eller solister, en rekke studentorkestre som oppholder seg et godt stykke unna de gamle arrangementene til Neal Hefti og mange andre.

Scheen Jazzorkester er et ensemble bestående av 12 profesjonelle jazzmusikere med bakgrunn fra Grenlandsområdet sørvest for Oslo. Ensemblet ble etablert i 2010 som et profesjonelt stort jazzensemble med base i Skien. Og de har lykkes å bli en stor styrke blant norske, progressive, komponistbaserte ensembler sammen med lignende enheter i Oslo, Bergen og Trondheim. Siden stiftelsen har ensemblet spilt på flere prestisjetunge jazzfestivaler samt klubbopptredener i Norge. Seks album har blitt gitt ut så langt, til gode kritikker, to av dem i 2017. I 2019 ble. Blant bandets medlemmer finner vi blant andre trommeslageren Audun Kleive, trompetisten Thomas Johansso, som de to som per i dag er mest kjent internasjonalt, men også saksofonisten og fløytisten Guttorm Guttormsen og pianisten, keyboardisten og organisten Rune Klakegg, som er solide veteraner på den norske jazzscenen. Ellers finner man både jazz og klassiske musikere i ensemblet, som bidrar til den spesielle sounden ensemblet har.

Ensemblet har tidligere gjort platene «God tro, feil frakk» – en lydbok for orkester i samarbeid med poeten Torgeir Rebolledo Pedersen fra 2012-13, «Blåne» (2015) et samarbeid med komponisten Magne Rutle (anmeldt https://salt-peanuts.eu/record/scheen-jazzorkester/), «Fjon» (2016) med musikk av Rune Klakegg, «PoliturPassiarer» (2017) med musikk av Audun Kleive (anmeldt https://salt-peanuts.eu/record/scheen-jazzorkester-audun-kleive/), «Tamonoar» (2017) med musikk av Jon Øystein Rosland, «Commuter Report» (2018) med musikk av Eyolf Dale (anmeldt https://salt-peanuts.eu/record/scheen-jazzorkester-eyolf-dale/) og «As We See it» (2019) hvor Thomas Johansson har laget musikken.

På deres nye utgivelse, er det igjen Jon Øistein Rosland som står for komponeringen. Innspillingen er gjort den 25. og 27. september 2020, og vi får åtte utmerkede komposisjoner, hvor de åpner med Thomas Johanssons trompet i «Ad Hominem», en vakker komposisjon, hvor vi får Johansson i et litt annen setting enn vi er vant til å høre han i, som for eksempel Cortex og i band ledet av Gard Nilssen. Og her beviser han at han er en musiker som også kan være en lyriker, og hans «frontspill» her er strålende over en behagelig bakgrunn, som mer eller mindre oppholder seg i den mer tradisjonelle, moderne storbandtradisjonen.

Deretter får vi «Appeal to Authority», som er noe helt annet. Her «peiser» de på fra start med solid og veldig typisk kontant trommespill fra Kleive under et fint ensemblespill. Her spiller trombonene en viktig rolle med relativt tungt spill, men en nærmest dansende Kleive i bakgrunnen, som får det hele til å fungere svært godt, før vi er over i «Ad Populum» med Helte Hermansens rockeriff over Klakeggs orgel i starten. Her legger vi merke til Kassens fine sopransaksofonspill som følger godt opp Kleives strålende trommespill, og hele veien får vi strålende ensemblespill.

Så følger «The Strawman», som (nesten) kunne gått inn på settlista til Gil Evans Monday Night Orchestra, med utmerkede solier både fra Guttormsen på fløyte og Kleive. En original og annerledes komposisjon og et spennende arrangement som jeg tror må ha vært vanskelig å øve inn for det store orkesteret, før vi får «Circular Reasoning», som også kunne vært på settlista til Gil Evans, spesielt starten med bruk av bassklarinett langt framme i ensemblet. Men etter hvert utvikler låten seg til en deilig sak som går ubekymret framover med solier fra Kassen og Rutle.

Deretter får jeg en følelse av gamle Emerson, Lake & Palmer på ghrunn av Klakeggs orgel i starten på «Slippery Slope», en komposisjon man nesten skulle tro var laget til den gode organisten. Og med de fine og enkle gitarspillet til Helte Hermansen i bakgrunnen skaper de et fint arrangement på en litt «tung» låt, før vi får «Red Herring», en fin og litt introvert ballade.

Så runder de av dette fine settet med «Anecdtal Evidence». Også her leggter vi merke til en utmerket trompetsolo fra Johansson, før Hetle Hermansen setter opp et rockeriff som endrer låten og hvor Kleive virkelig «våkner» til dyst med konsist og fint trommespill. Også her kommer Klakegg inn med en solid solo som igjen minner om Keith Emerson. Tøft!

Den nye innspillingen til Scheen Jazzorkester er en utmerket session, hvor de igjen fremstår som ett av de mest spennende, større orkestre i Norden. Og Roslands komposisjoner fungerer fint i dette ensemblet. Og både ensemblespillet og, ikke minst, solistene er gjennomgående strålende.

Jan Granlie

Guttorm Guttormsen (fl, as), André Kassen (ss, ts), Jon Øystein Rosland (ts), Line Bjørnør Rosland (bcl), Finn Arne Dahl Hanssen (tp), Thomas Johansson (tp), Magne Rutle (tb), Frøydis Aslesen (tb), Åsgeir Grong (btb), Even Helte Hermansen (g), Rune Klakegg (org), Jan Rune Renvåg (b), Audun Kleive (dr)

Skriv et svar