Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Alt klart for Vossa Jazz (12. til 14. april)

Så er det kun få dager igjen til «vårens vakreste eventyr» går av stabelen på Voss. En times tids kjøring øst for Bergen. Og ifølge værgudene, så skal Voss vise seg fra sin beste side denne weekenden, med sol og perfekt påskevær.

salt-peanuts.eu er, som vanlig, på plass, og vil gi dere som ikke har muligheten til å reise til Voss, daglige oppdateringer fra festivalen

Og de driftige arrangørene har satt sammen et spennende program for årets festival, som starter den 12. april og varer til sen natt søndag 14. april. Av høydepunktene for salt-peanuts* utsendte (vi er tre skribenter på plass i år) har vi plukket ut:

Tingingsverket med Hedvig Mollestad (lørdag kl. 18:00)
Til å skrive det 38. tingingsverket, har man fått gitaristen Hedvig Mollestad til å sette sammen et verk med musikere hun vanligvis ikke spiller sammen med. Og vi får høre Susana Santos Silva (tp),, Marte Eberson (keys), Jon Balke (keys), Ole Mofjell (perc) og Torstein Lofthus (dr), foruten Mollestad Thomassen selv på gitar. Dette blir heftig og spennende!

Karl Seglem: Nunatak (fredag kl. 20:45)
Saksofonisten Karl Seglem burde nesten være selvskreven på Vossa Jazz. Som selve symbolet på kombinasjonen jazz og folkemusikk, har han i mange år kommet opp med stadig mer interessante prosjekter, og i Nunatak, som det foreløpig siste, har han samlet musikerne Håkon Høgemo (hardingfele), Erlend Viken (hardingfele), Lars Jakob Rudjord (keys), Hallvard Gaardløs (b) og Kåre Opheim (dr, perc). Selv får vi høre Seglem på tenorsaksofon, bukkehorn og vokal.

Elina Duni & Rob Luft (fredag kl. 21:00)
Den albanske vokalisten Elina Duni, har vi fulgt siden hun kom ut med sitt første album for en del år siden. Hun er bosatt i Sveits, og sin foreløpig siste plateutgivelse, «Partir», på ECM, er en reise i albansk folkemusikk og jazz som er noe av det vakreste og sarteste vi har hørt på svært lenge.

THE END (fredag – dvs. lørdag kl. 00:15)
Kompromissløs og eksperimenterende hardcore-jazz fra saksofonistene Mats Gustafsson og Kjetil Møster møter den utrolige stemmen til Sofia Jernberg, barytongitaren til Anders Hana og trommene til Børge Fjordheim. Et heftig norsk/svensk møte som kan sette varige spor hos lytteren.

Kaada/Storløkken (fredag kl. 22:45)
Vossa Jazz er en festival som er gode på bestillingsverk. Hvert år dukker det opp spennende og nye sammensetninger, som har sin debut på festivalen. I år er et av disse møtet mellom keyboardistene Ståle Storløkken og John Erik Kaada. Med seg ahr de Tor Haugerud (dr) pluss Stein André Hovden (teknikk) og Pekka Stokke (lys). Vi tror dette blir heftig og en stor opplevelse i lyd og lyseffekter.

Erlend Apneseth Trio og Frode Haltli (lørdag kl. 12:00)
Plateslepp med hardingfelespilleren Erlend Apneseth sammen med Stephan Meidell (g, elec),, Øyvind Hegg Lunde (dr, perc), og Frode Haltli (acc), kan bli et spennende møte. Fra det vi har hørt av Apneseths trio på plate tidligere, kan vi vente oss en deilig, musikalsk opplevelse.

Spacemusic Ensemble (lørdag kl. 16:00)
Spacemusic Ensemble er den nye sekstetten til den danske saksofonisten Signe Emmeluth, som er utdannet ved jazzlinja i Trondheim og nå er bosatt i Oslo. Trass sin unge alder har hun allerede gjort seg bemerket med kvartetten Konge (med Mats Gustavsson, Ole Martin Vågan og Kresten Osgood), sitt eget band Emmeluth’s Amoeba, og gjennom samspill med blant andre Paal Nilssen-Love, John Edwards og Mette Rasmussen. I Spacemusic Ensemble får vi henne sammen med Rohey Taalah (v), Karl Bjorå (g, no-input mixer), Andreas Winther (dr, synth), Guosté Tamulynaitë (p, synth) og Magnus Breivik Løvseth (tuba, eff).

Frode Haltli Avant Folk (lørdag kl. 20:00)
Nok et prosjekt som passer perfekt inn i Vossa Jazz-profilen. Accordeonisten Frode Haltli med et relativt stort band spiller Haltlis versjoner av den norske folkemusikken. Og her er det meste et godt stykke unna det gamle radioprogrammet «Folkemusikkhalvtimen. Frode Haltli (acc), Erlend Apneseth (hardingfele), Hans P. Kjorstad (vio), Rolf-Erik Nystrøm (s), Hildegunn Øiseth – tp, bukkehorn), Ståle Storløkken (trøorgel, synth), Stein Urheim (g), Oddrun Lilja Jonsdottir (g, v), Fredrik Luhr Dietrichson (b), Siv Øyunn Kjenstad (dr, v)

Jacob Bro Quartet (lørdag kl. 21:00)
Den danske ECM-gitaristen Jacob Bro, har de senere årene markert seg sterkt på det europeiske jazzkartet, mest med sin trio, men også med kvartetten. Her kan vi love lyrisk gitarspill i perfekt match med tre musikere som ikke akkurat er kjent for å tråkke hverandre på tærne. Jacob Bro (g), Palle Mikkelborg (tp), Thomas Morgan (b), Jorge Rossy (dr).

Lassen (lørdag kl. 22:30)
Saksofonisten Harald Lassen har de senere årene utviklet et band og en sound som er helt særegen i jazzlandskapet. Sammen med Bram De Looze (keys),, Stian Andersen (b), Tore Flatjord (dr, perc) og Rune Børø (teknikk), får vi Lassens fine komposisjoner som både er heftige og lyriske. Dette er en av de konsertene vi virkelig anbefaler!

Gourmet (lørdag kl. 23:59)
Finsk jazz er på mange måter den delen av jazzen som ligner mest på den norske. Men med Gourmet går man et godt stykke lenger enn de fleste av sine nordiske kolleger. Dette er lekent, sprelsk og mangslungen musikk med ene foten i den moderne jazzen, den andre i finsk tango og galskap og den tredje (den i miden) i americana-musikken. Da de skulle starte bandet, stilte de seg spørsmålet: What if Duke Ellington, Tom Waits, Carlos Gardel and Charlie Haden met at a kebab kiosk somewhere in rural Finland? Jo, Gourmet! Under myndig ledelse av saksofonisten Mikko Innanen får vi sober finsk galskap og americana langt unna Trumps idealer med Esa Onttonen (g), Ilmari Pohjola (tb), Veli Kujala (acc), Petri Keskitalo (tuba) og Mika Kallio (dr) i tillegg til Innanen på diverse saksofoner.

Kresten Osgood Quintet (lørdag – eller egentlig søndag kl. 01:00)
Den danske trommeslageren Kresten Osgood har blitt en fast gjest på Vossa Jazz. Og denne gangen har han med et av sine aller beste prosjekter. Sammen med den norske trompeteren Erik Kimestad, og danskene Mads Egetoft (s), en av europas mest interessant pianister, danske Jeppe Zeeberg og Matthias Petri (b), spiller kvintetten sine versjner av jazzens nyere «standarder» på sin helt egen måte, proppet av energi og morsomme ideer. Deres nylig utgitte plate, «Kresten Osgood Quintet Plays Jazz» gir mange gode eksempler på bandet kvaliteter, og de er enda bedre live!

Trygve Seim: Helsinki Songs feat. Mathias Eick og Jon Balke (søndag kl. 13:30)
Kaqnskje litt tidlig for en del festivalhaier, men vi lover at det kan være lurt å presse seg ut av dyna for å rekke denne konserten. Seim har gjort prosjektet «Helsinki Songs» et års tid, og det er alltid en fryd å lytte til Nå er bandet utvidet med trompeteren Mathias Eick og keyboardisten Jon Balke. En utvidelse som kun får bandet til å låte enda bedre. Trygve Seim (s), Mathias Eick (tp), Jon Balke (keys), Mats Eilertsen (b) og Markku Ounaskari (dr).

Torhild Ostad og Carsten Dahl (søndag kl. 15:00)
Så runder vi av helgen med det vakre duosamarbeidet mellom vokalisten Torhild Ostad fra Eidsvåg utenfor Molde og den danske pianisten Carsten Dahl. Lyriske folketoner blandet med tekster av Ostad og norske lyrikere og Dahls fantastiske pianospill. Dette kan bli festivalens «höydare».

Se hele programmet på vossajazz.no

Skriv et svar