Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Andrew White R.I.P.

FM-stasjonen WBGO i New Jersey melder at treblåseren Andrew Nathaniel White III døde 11. november 2020, 78 år gammel. Få har som White gravd seg ned i John Coltranes musikk, holdt den levende og brakt den videre. Få andre musikere og musikkvitere har utgitt sin egen musikk i et slikt omfang og med en slik velde som White — han har omtalt seg selv som «the most voluminously productive self-industrialized musician in history». Kanskje ikke minst er dette tydeliggjort gjennom serien med ni LP-plater med opptak fra en maratonkonsert fra kl 18.00 16. november 1975 til kl. 06.00 om morgenen 17. november, «Marathon ’75 – Vol. 1-9». I alt skal White ha utgitt i alt nesten 3000 egne arbeider på eget forlag!

Andrew White ble født i Washington D.C., 6. september 1942, og vokste seinere opp i Nashville, Tennessee. Sine lavere grads-studier gjorde han ved Howard University i Washington D.C., i musikkvitenskap og med obo som instrumentvalg. Etter dette tok han videre obo-studier ved konservatoriet i Paris. I sitt obospill konsentrerte han seg mer og mer om framføring av klassisk og samtidsmusikk, blant annet som førsteoboist i orkestret ved American Ballet Theatre.

Men det er kanskje først og fremst som tenor- og altsaksofonist vi kjenner ham på jazzsiden. Han har spilt med Elvin Jones, med McCoy Tyner, og han var i lang tid medlem i Julius Hemphills «Saxophone Sextet».  Men det er vel hovedsakelig hans egne grupper og soloframføringer vi tenker på med Andrew White.

Andrew White spilte også elektrisk bass, blant annet med Stevie Wonder i 1968-1970, parallelt med jobben som oboist ved Americal Ballet Theatre. Han bidro dessuten på Weather Reports andre og tredje studioalbum «I Sing the Body Electric» og «Streetnighter», på el-bass og på engelsk horn.

Blant liebhabere for John Coltranes musikk og musikalske arv, er det nok Andrew Whites musikkvitenskapelig arbeid med å transkribere Coltrane-soli. Verket «The Works of John Coltrane» i 14 bind, som omfatter 701 transkripsjoner av improvisasjoner av Coltrane, er også utgitt på eget forlag. I 1981 ga han selv ut boka «Trane ‘n Me – A Semi-autobiography: A Treatise on the Music of John Coltrane».

Andrew White døde 11. november 2020 på et omsorgssenter utenfor Washington D.C., etter et slag i februar i år.

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Marc Minsker, Wikimedia Commons, lisens
CC BY-SA 3.0

Skriv et svar