Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Årets modtager af (København) Tivoli Jazz Pris afsløret

Onsdag den 9. juni blev årets modtager af danske Tivoli Jazz Prisen afsløret under en intimkoncert på Plænen. Modtageren af prisen er trommeslageren Cornelia Nilsson, der med sine 27 år har gjort kometkarriere og allerede er blevet en eftertragtet international artist. Onsdag aften blev hun overrasket med Tivoli Jazz Prisen, som er en del af Folmer Jensens Musiklegat. Et af Danmarks største legater er på 50.000 kroner, hvor der sættes fokus på unge jazzmusikere. Historien om Folmer Jensen vidner om, at man ikke behøver være verdensmand eller adelig for at kunne uddele et legat. Folmer Jensen var postbud i Lyngby-Taarbæk Kommune og levede et sparsomt liv uden familie. Han elskede selv musik og donerede hele sin opsparede formue til oprettelse af Folmer Jensen-legatet, som skulle glæde de unge talenter. Klassiske såvel som jazzmusikere.

Efter et udfordrende år med Corona, kommer pengene på et godt tidspunkt for Cornelia Nilsson. Hun vil bruge dem på pladeindspilning og mange andre ting, der har med musikken at gøre.

En overrasket og stolt prismodtager, Cornelia Nilsson siger: ”Jeg har det fantastisk. Det er meget svært at overraske mig, så jeg blev virkelig taget på røven. Det er stort. Jeg er så glad. Jeg vidste ikke helt, at sådan en pris fandtes. Jeg vidste, der ville blive uddelt en pris her i aften, men jeg vidste ikke, at den gik til mig. Det er nice”.

Kunstnerisk leder i Tivoli, Peter Jensen, siger: ”Cornelia Nilssons autoritet og teknisk sikre spil i samspil med hendes inspirerende og legende personlighed gør hende til en musiker, som vi glæder os til at samarbejde med fremover i Tivoli.”

Et legat dedikeret til unge jazzmusikere
Tivoli Jazz Pris blev i 2020 uddelt for første gang til guitaristen, Pelle von Bülow. Det er nu blevet en fast tradition, at Tivoli uddeler Tivoli Jazz Pris som en del af Folmer Jensens Musiklegat. Formålet er at støtte de unge, spirende talenter med 50.000 kroner, som legatet er på. Postbuddet Folmer Jensen elskede selv musik og donerede hele sin opsparede formue til oprettelse af Folmer Jensen-legatet.

Kort om årets legatmodtager Cornelia Nilsson
Den svenskfødte trommeslager har på trods af sine blot 27 år gjort lynkarriere og er en eftertragtet international artist. Hun er udannet i Göteborg og andre forskellige steder i Sverige, hvor hun for fem år siden flyttede til Danmark. Men hendes kærlighed til trommerne har altid været stor, lige så længe hun kan huske, hvor hun gik i gang med trommespillet som syv-årig. I 2019 åbnede hun Copenhagen Jazz Festival i Kongens Have med sin trio. Senere på året blev hun håndplukket af den verdenspopulære pianist Kenny Barron til at spille med i hans trio ved en stor koncert i Madrid. Hun er både en stædig og ansvarsfuld musiker, der får publikum til at reagere instinktivt på hendes intensive og indlevende spil samt smittende og åbenlyse musikalitet. Hun spænder bredt over jazzgenren fra fritsvævende, åbne, kompositoriske landskaber til storswingende standards. Alle, der oplever hende live, kan se en lys og lovende karriere for hende.

Underdirektør for Underholdning i Tivoli, Frederik Wiedemann siger: «Jazzen har spillet en stor rolle i Tivolis nyere historie, så vi er glade for at være med til at hjælpe morgendagens jazz-stjerner på vej med Tivolis jazzpris. Samtidig kan Havens gæster glæde sig over at høre den unge generations bedste musikere i Tivolis stemningsfulde rammer”.

Et af de største legater herhjemme:
Folmer Jensen var uddannet postbud. Han havde ingen familie, men han havde til gengæld sin store kærlighed til den klassiske musik og sang selv i Postvæsenets Sangkor. Om sommeren var han en flittig gæst i Tivolis Koncertsal. Folmer Jensen døde som 60-årig som følge af dissemineret sklerose. Han efterlod sig en millionformue, sparet sammen efter et spartansk liv på en postbud-løn. Formuen testamenterede han til et fond, hvis hovedformål er at støtte unge, lovende talenter.

Tivoli har siden 2001 uddelt Folmer Jensens musiklegat. Tivoli Jazz Pris er en del udlodningerne fra Folmer Jensens musiklegat. Som en del af uddelingerne af legater fra Folmer Jensen, som er til unge musikere, har bestyrelsen for Fonden valgt at reservere enkelte af legaterne til unge jazzmusikere.

Tidligere legatmodtagere
2020: Nicholas Algot Swensen, bratsch, Jonathan Algot Swensen, cello
2019: Anna Egholm, violin
2014: Sofie Elkær, sopran

Legatmodtagere Tivoli Jazz Pris
2020: Pelle von Bülow, guitarist

Tivoli Jazz Pris Priskomite
Eva Frost – Formand for Jazz Danmark
Anders Mogensen – Docent ved Syddansk Musikkonservatorium
Peter Jensen – Kunstnerisk leder og kapelmester

(Pressemedelelse fra Tivoli)
(Foto: Ida Pommerencke-Vilmand)

Skriv et svar